İTO'dan Çanakkale Savaşları albümü

Güncelleme Tarihi:

İTOdan Çanakkale Savaşları albümü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 15:40

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Çanakkale Savaşları'na ait fotoğraf, mektup, harita, belge ve bugüne kadar hiç yayınlanmamış hareketli görüntülerin yer aldığı bir albüm hazırladı.

Haberin Devamı

Albümün İTO'daki tanıtımını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin en eski ve en büyük ticaret odası olarak kültür ve sanata katkıyı kutsal bir vazife olarak gördüklerini söyledi.

İstanbul ve İstanbullulara karşı ticaretin ötesinde yerine getirmekle sorumlu oldukları bazı görevlerin de bulunduğunu ifade eden Yalçıntaş, kültür olmadan kalkınma ve ekonomik gelişmenin olamayacağını kaydetti.

Yalçıntaş, kültürün toplumlara öz güven kazandırdığını belirterek, öz güvensiz bir toplumun ise zayıf bir toplum olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Çanakkale Zaferi'ni görsellerle anlatan “Bir Hürriyet Türküsü” adını taşıyan bir albüm hazırladıklarını dile getiren Yalçıntaş, “Çanakkale'de hürriyetin türküsünü dillendiren şehitleri ve gazileri farklı bir açıdan gündeme taşımak istedik. 18 Mart 1915'te Çanakkale'de kazanılan zaferin, sıradan bir askeri zafer olmadığının altını çizmek istedik” dedi.

Çanakkale'de kazanılan zaferin birçok anlamı bulunduğunu anlatan Yalçıntaş, şunları kaydetti:
“Çanakkale Zaferi, bağımsızlık ve istiklal uğruna bu ülkenin bütün fertlerinin, hangi etnik kökene sahip olursa olsun, bir ve bütün olarak savaşarak kazandığı bir zaferdir.

Çanakkale Zaferi, İstiklal Savaşı'na giden yolu işaretleyen, bağımsızlık mücadelesi için gerekli azim ve kararlılığı hafızalarımıza kazıyan bir zaferdir. Onun için sıradan bir savaş olmanın çok ötesinde bir anlamı vardır. Hepsinden önemlisi, bu milletin bağımsızlığa giden yolda liderliğini üstlenecek komutanı, ortaya çıkaran bir zaferdir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını Milli Mücadele gibi kutsal bir göreve hazırlamak gibi bir öneme sahiptir.”

Türk milleti için böylesi büyük anlama sahip bir zaferin tüm ayrıntısıyla ortaya konulmasını, son derece önemli gördüklerini ifade eden Yalçıntaş, çıkarılan albümde, 2 yıl önce açtıkları “Bir Hürriyet Türküsü” sergisinde ilk defa yayımlanmış 130 fotoğrafın yanı sıra Atatürk'ün “Arıburnu ve Anafartalar muharebelerine ait raporlar ile Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde bulunan ve bugüne kadar hiç yayınlanmayan 18 dakikalık Çanakkale Savaşı görüntülerinin bulunduğu bir CD'nin yer aldığını söyledi.

GAZETECİ DOĞAN HIZLAN

Albümün ön sözünü yazan gazeteci Doğan Hızlan da yaptığı konuşmada, hangi alanda olursa olsun bir kurumun, bulunduğu kentin ve ülkenin kültürüne katkı yapmasının zorunluluk olduğunu kaydetti.

Hızlan, İTO'nun Atatürk'ün yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan “Sarışın Bir Kurt” albümünden sonra şimdide “Bir Hürriyet Türküsü” ile çok önemli bir tarihi döneme daha ışık tuttuğunu ifade etti.

Tarihi dönüm noktalarının iyice incelenmesi ve günümüzde çok daha etkili olan görsel malzeme ile tekrar tekrar kişilere okutulması ve gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Hızlan, bu çıkarılan albümün öneminin de burada olduğunu söyledi.

Tarihi değerlendirirken zamanındaki önemi ile onu yaratan ve yaşatan koşullarıyla öğrenilmesi gerektiğini belirten Hızlan, bu kitabın okurlara bunu yansıttığını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!