F-35, havada bir dakika sabit kaldı ilk dikey iniş testini geçti

Güncelleme Tarihi:

F-35, havada bir dakika sabit kaldı ilk dikey iniş testini geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 00:00

Türkiye’nin de ortağı olduğu son nesil savaş uçağı F-35, ilk dikey iniş testini gerçekleştirdi.

A Lockheed Martin şirketi, F-35’in, Maryland Donanma Üssünde, havada bir dakika kadar sabit kaldıktan sonra, dar bir alana dikey iniş yaptığını bildirdi. Lockheed Martin tarafından üretilen ve hayalet uçak olarak da isimlendirilen F-35B Şimşek II, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) testleri için ABD’de Deniz Kuvvetlerine ait Patuxent River Üssü’nde gerçekleştirilen testi sorunsuz bir şekilde tamamladı. Radarda görünmeme özelliği ile hayalet uçak lakabını alan ilk taarruz uçağı, ilk kalkış testinin ardından şimdi de üstün özelliklerini uygulamak için havalanacak.
Sesten hızlı ve görünmüyor
F-35B Şimşek II, radarda görünmezlik dışında, sesten hızlı uçabilme, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) özelliklerine sahip bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın gecikmeler nedeniyle en maliyetli programlarından biri olan F-35 savaş uçağının, dikey iniş-kalkış özelliği sayesinde deniz üzerinde daha küçük bir uçak gemisine kolaylıkla iniş yapabilecek.
2012’de kullanılacak
Radara da yakalanmayan F-35’in kullanımına ise 2012 yılında başlanacak. ABD Hava Kuvvetleri’nin 2 bin 400’den fazla almayı planladığı savaş uçağının toplam maliyeti ise geliştirme faaliyetlerinin başladığı 2001 yılından bu yana yüzde 90 oranında artış gösterdiği ifade edildi. Projede ABD’nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka, Norveç ve Türkiye yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!