İlk test uçuşunda başarı sağladı

Güncelleme Tarihi:

İlk test uçuşunda başarı sağladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 11:43

Türkiye'nin üretim ortağı olduğu "hayalet uçak" olarak adlandırılan F-35 savaş uçağının B Şimşek II serisi ilk test uçuşunu yaptı. F-35 Şimşek II ilk kısa kalkış ve dikey iniş testini başarıyla gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Amerikan savunma sanayi şirketi Lockheed Martin’in ürettiği “hayalet uçak” F-35B Şimşek II, radarda görünmezlik, sesten hızlı uçabilme, kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) özelliklerini bir arada taşıyan ilk taarruz uçağı olma özelliğini taşıyor.

F-35B Şimşek, dün ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Patuxent River Üssü’nde teste tabi tutuldu.

USA Today’in haberine göre, Lockheed Martin’in şef test pilotu Jon Beesley tarafından geçen Kasım ayında ilk kez Teksas’tan havalanarak ilk uçuşunu tamamlayan F-35B’nin dikey iniş kalkış testi pilot Graham Tomlinson tarafından gerçekleştirdi.

Uçak 30 metrekarelik bir alandan kısa kalkış yaptı. 14 dakika süreyle havadan kalan uçak daha sonra dikey iniş yaptı. Şimşek II adıyla anılan F-35B tipi uçak, dikey inişe geçmeden önce ayrıca havada bir dakika süreyle asılı kaldı.

Haberin Devamı

Türkiye, 21 yüzyılın savaş uçağı olarak tanınan “Müşterek Taarruz Uçağı” F-35’lerin klasik yani pistten havalanan versiyonuna talip. Türkiye, üretim ortaklarından olduğu 200 milyar dolarlık proje çerçevesinde 116 adet F-35A uçağı almayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!