GeriSeyahat En iyi lahmacun yapan lokantalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En iyi lahmacun yapan lokantalar

En iyi lahmacun yapan lokantalar

İçine ister sumak koyun, ister limon sıkın, ister nar ekşisini deneyin. Bazen giriş yemeği, bazen ana yemek. Ama her haliyle damak tadımızın vazgeçilmezlerinden biri artık lahmacun. Lahmacun aynı zamanda Türk tipi fast food yiyeceğin de baş tacı.

Ama büyük kebapçıların ustalıklarıyla övündükleri yan yemeklerden biri. Jürimiz, bu hafta en iyi lahmacun yapan mekanları seçti. 10 jüri üyesinin söylediği 5'er isim sıralanınca, Türkiye'nin en iyi 10'u şöyle oluştu:

ÇAĞDAŞ ET LOKANTASI

Lahmacunda da marka

Çağdaş, sadece baklava ve kebabıyla değil lahmacunuyla da meşhur. Lahmacun Özcan Lök, Harun Kaya, Sakıp Sayın, Yasin Gezgin ve Önder Sevici'nin ellerinde şekillenip taş fırında odun ateşinde pişiyor. Çağdaş Et Lokantası'nın işletmecisi Burhan Çağdaş, şöyle anlatıyor: ‘‘Yazın yeşil biber, kışın sarmısak kullanırız. Sebzeler zırh ile kıyma büyüklüğünde kıyılır. Sinir ve damarlarından arındırılmış orta yağlı kıyma, kırmızı pul biber ve tuzla karıştırılır, macun dediğimiz karışımı elde ederiz. Bunu sert ve ince açılmış hamurun üzerine sürdükten sonra taşfırında 5-6 dakika pişiririz. Sonrası malum. Ortaya müthiş bir lezzet çıkar.’’ Bilindiği gibi Çağdaş, Türkiye'nin bütün ünlülerinin ve yabancı misafirlerinin Antep ziyaretlerinde atlamadıkları bir durak. Eski Hal, Uzunçarşı No 14. Tel: 0342- 231 26 78.

ÜÇLER ET LOKANTASI

Üçler’in adı yetiyor

61 yıldır Antep'te kebap ve lahmacundaki iddialı isimlerden biri olan Üçler'de Mehmet Aktaş, Hasan Dağdeviren, Sedat Yılmaz, Mehmet Karasu, İbrahim Halil Çağlı ve Burhan Değer ustalıklarını gösteriyor. Lokantanın fırın ustası Mehmet Aktaş, şunları anlatıyor: ‘‘Biz burada erkek koyun etinden başka et kullanmayız. 20 lahmacun için 1 kilo et, 1 kilo domates, 400 gram yeşil biber, 8 demet maydanoz ve 50 gram kırmızı pul biber kullanılır. Lahmacunlar piştikten sonra kısa süreli de olsa soğumasında fayda var. Tercihe bağlı olarak beraberinde domates, maydanoz, yeşil biber, turp ve fırında pişmiş patlıcan ezmesi (söğürme) ile yenilebilir.’’ Üçler 1: Zübeyde Hanım Bul. SSK Arkası No:16/C Tel: 0342-338 18 28. Üçler 2: Nail Bilen Cad. Taşdemir İş Merkezi Altı No:4 Tel: 0342-215 44 44.

YÜZEVLER KEBAPÇISI

Çocuklara acısız lahmacun

Yüzevler Kebapçısı'nda acısız lahmacuna çocuklar bayılıyor. Büyükler için tabii acılısı da var. Lahmacun Adana, Antep usulü ve bardak altı olarak hazırlanıyor. Erkek kuzu kaburgasından hazırlanan kıymaya, beşte bir oranında kuyruk yağı karıştırılıyor. Acısız lahmacun için biber kullanılmıyor. Antep usulü lahmacuna ise soğan yerine sarmısak ve bol acı katılıyor. Yüzevler'i Aydoğdu ailesinden 7 erkek kardeş işletiyor. Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Hakan Şükür, Deniz Baykal, Erdal İnönü, Yılmaz Erdoğan, Mehmet Ali Erbil, Metin Akpınar, Banu Alkan, , Hıncal Uluç, Duygu Asena gibi ünlülerin mekanda çekilmiş fotoğrafları duvarları süslüyor. Lahmacunun porsiyonu 3 milyon lira. Yedi gün gece yarısına kadar açık olan merkez şube Ziyapaşa Bulvarı Yüzevler Apartmanı'nda. 0322- 454 75 13. İstanbul, Göztepe'de de şubesi var. 216-355 18 80.

BABA ONBAŞILAR RESTAURANT

Tavuklusu bile var

Adana'nın dededen toruna kebapçısı 60 yıllık Baba Onbaşılar'da Adana usulü lahmacunun harcı kıyma, soğan, kabuğu soyulmuş domates, maydanoz, biber salçası, toz biber, karabiber ve tuz karışımı. Antep usulü lahmacunda ise soğan yerine sarmısak kullanılıyor. Tavuklu lahmacunda harca yeşil biber giriyor. Lahmacun, giriş sıcağı olarak 'bardak altı' tabir edilen küçük boylarda yapılıp tadımlık olarak da sunuluyor. Baba Onbaşılar'ın bayraktarlığını şimdi torun Levent Kıyan (42) yapıyor. Lahmacunda kullanılan et kendinden yağlı; az miktarda kuyruk yağı kullanılıyor. En büyük özelliği az baharatlı olması ve hamurunun merdanesiz elde açılması. Levent Kıyan, lahmacunun kesinlikle odun fırınında pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ünlülerin uğrak yeri olan Baba Onbaşılar, ‘‘Emanet’’ adlı TV dizisinin bazı sahnelerine de ev sahipliği yapmış. Cemalpaşa mahallesi, Sular yolu Önal Apartmanı. 0322- 454 58 24 - 453 93 56.

ÇİYA

İnce ve gevrek hamur

Kadıköy Çarşısı'nın içinde, biri yöresel yemekler yapan üç lokantası var Çiya'nın. İnce ve gevrek hamurlu lahmacunuyla, klasik tadı sevenlere hitap ediyor. Çiya Lokantaları 12.00-22.00 arasında hizmet veriyor. Bir lahmacunu 1 milyon liraya yiyebilirsiniz. Müdavimleri arasında Erdal İnönü, Cahit Berkay bulunuyor. Çiya'nın lahmacununu tadabileceğiniz iki yeri bulunuyor: Güneşlibahçe Sokak. No: 44 ve 48B Kadıköy. 216-330 31 90, 216-418 51 15.

SET KEBAP

Kuzu eti kullanılıyor

İstanbul Birinci Levent'te hizmet veren Set Kebap'ın lahmacunu da kebabı kadar ünlü. Hülya Avşar ve Selami Şahin'in lahmacun yemek için özellikle tercih ettiği kebapçı, 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Bir lahmacunun fiyatı 1 milyon 400 bin lira. Soğan, domates ve maydanozun elde çekildiği lahmacunlar kuzu etiyle yapılıyor. Nispetiye Caddesi, No:13 1. Levent. 212- 264 52 66.

HAMDİ

Nar ekşili, cevizli kış lahmacunu

Hamdi Arpacı'nın 32 yıl önce kurduğu Hamdi, öğle yemeklerini 12.00-13.30, akşam yemeklerini de 19.00-22.00 arasında sunuyor. Hamdi'de bir lahmacun 1 milyon 250 bin lira. Hamdi Arpacı bu mevsimde gelenlere et, soğan, nar ekşisi ve cevizle hazırlanan ‘‘kış lahmacunu’’nu öneriyor. Demirel, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy müdavimleri arasında. Tahmis Caddesi Kalçın Sokak No: 17 Eminönü-İstanbul 212-528 03 90.

KAŞIBEYAZ

Adı sahibinin lakabından geliyor

Ahmet Besim tarafından 1987'de kurulan Kaşıbeyaz adını sahibinin beyaz olan sol kaşından alıyor. Lokantada 11.30-24.00 arasında servis var. Evlere servis yapılmıyor. Ama kendiniz aldırabilirseniz paket yapıyorlar. Büyük lahmacun 1 milyon 750 bin, fındık lahmacun 1 milyon lira. Lahmacunlarının özelliği soğansız olması. Kuzu eti, sarmısak, tuzlu pide hamurundan yapılıyor. Müdavimleri arasında Mehmet Barlas, Galatasaray takımı oyuncuları ve yöneticileri, Arto, Aydın, Emel Sayın, Muazzez Ersoy ve Seda Sayan var. Şenlikköy Çatal Sokak. No:17 Florya-İstanbul. 212-663 28 90.

ORA LAHMANCUN

Şöhreti Japonya’ya ulaştı

Doktor Ediz Baksı ve lahmacun ustası Taner Nergiz tarafından 1996'da 25 metrekarelik bir dükkanda başlayan Ora Lahmacun'un bugün iki lokantası var. Ora, Japonya'da, Türkiye ile ilgili turist rehberinde İzmir'de yemek yenecek üç restorandan biri olarak gösteriliyor. Odun fırınında pişirilen, 13 farklı ilden gelen 17 maddeyle hazırlanan ve ‘‘Muhteşem Karışım’’ adı verilen malzemelerle yapılan lahmacunun hamuru merdaneyle açılıyor. Tik ağacından yapılan ve kulaklı adı verilen özel servis tabaklarında sunulan 120 gramlık lahmacun 1 milyon 650 bin lira. Pasaport. 232- 483 36 36. Bostanlı. 232-336 06 07

ÇARDAKLI KÖŞK

İsotlu Urfa lahmacunu

1999'da kapılarını açan Çardaklı Köşk Lokantası Ömer Ertoprak'a ait. Burada lahmacun, kıyılmış et, kuru soğan, Urfa isotu, domates salçası, tuz, ince kışıylı maydanoz ve karışık baharattan oluşan bir ‘‘macun’’ hazırlanarak yapılıyor. Fondok lahmacun 500 bin lira, büyük lahmacun 1 milyon liraya yeniyor. Urfa'ya gelen turistler, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan lokantanın müşterileri arasında. Servis 11.30-22.00 saatleri arasında. Balıklıgöl arkası Tünel Çıkışı No:1. 414- 217 10 80

Lahmacunda ikinci 10

ARZU PİDE Normal lahmacunun yarısı boyutunda lahmacunun fiyatı, 350 bin lira. Sabah 07.30-21.30 arasında açık, eve servisi var. Çarşı içi, Akay Sokak, No: 6 / A Yenipazar Aydın. 256-361 34 16.

ŞARK SOFRASI Servis saatleri 12.00-23.00. Lahmacun 1 milyon 250 bin lira, eve servis isterseniz 1.5 milyon lira. Ataköy 5. Kısım Güney Çarşısı No: 56 İstanbul. 212-559 71 73.

MENEKŞE KARDEŞLER 8.00-23.00 arası hizmet veren Menekşe Kardeşler'de 5 lahmacundan oluşan porsiyon 3 milyon. Güzelyalı Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı Girişi Seyhan Adana 322-234 35 50.

ADRES 10.30-22.00 arası açık. Lahmacun 600 bin lira. Gitmeden bir saat önce haber vermek yetiyor. Paket servisi var. Organize Sanayi Bölgesi Başpınar Mevkii Gaziantep. 342-337 43 23-337 43 25.

URFALI HACI MEHMET Urfa usulü lahmacun yapan lokanta 7.00-24.00 arası açık. Paket servisi var. Turan Güneş Bulvar No. 23. Ankara. 312-442 49 79.

GAZİANTEPLİ MEHMET USTA 11.00- 21.00 arasında hizmet veriyor. Lahmacun 1.5 milyon lira. Kocamustafapaşa Caddesi, No: 142/1 Cerrahpaşa İstanbul 212-588 16 06.

EL SOFRASI Lahmacun 1 milyon lira. 11.30- 22.00 saatleri arasında servis var. Yenişehir Emniyet Caddesi Abbas Apartmanı No: 9 Şanlıurfa. 414-315 35 35.

VALİKONAĞI Doyumluk lahmacunları 750 bin lira. 10.00-01.00 arası açık. Eve servisi var. Hamidiye Mahallesi, Yenişehir Şanlıurfa. 414-315 66 06.

SAHAN Beş şubesi (Caddebostan, Acıbadem, Suadiye, Ümraniye Carrefour ve Ataşehir) var. 11.30-24.00 arasında açık. Soğansız lahmacun 1 milyon 200 bin lira. Plaj Yolu No: 21-A Caddebostan İstanbul. 216-358 01 69.

GÜLİZAR Oteli, restoranı olan büyük bir konukevi. Sıra geceleri de düzenleniyor. 10.00-24.00 arası açık. Üç lahmacundan oluşan porsiyon 3 milyon lira. 414-215 05 05.

Gurmelerden oluşan jüri

Kebab-İstanbul kitabının yazarı

İlhan Eksen

Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Semih Somer

Otelci kökenli, işletmeci, Adanalı gurme

Tayyar Zaimoğlu

Çiftlik sahibi, İzmirli gurme

Ahmet Güzelyağdöken

Mimar, Gazian-tepli gurme

Hasan Ersoy

Ankaralı gurme

Oğul Türkkan

Urfalı müzis-yen

Kazancı Bedih

Rehberler Birliği Başkanı

Şerif Yenen

Adanalı gurme, işadamı

Kazım Apa

Hürriyet Gazetesi Çukurova Temsilcisi

Sinan Tanyıldız

False