ger

Güncelleme Tarihi:

ger
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2010 09:48

Haberin Devamı

-29. ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM FESTİVALİ

-İKSV TARAFINDAN AKBANK ANA SPONSORLUĞUNDA DÜZENLENEN

FESTİVAL, 3-18 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

-FESTİVAL DİREKTÖRÜ TAN:

-“BU YILDAN İTİBAREN ALTIN LALE ULUSLARARASI YARIŞMA

ÖDÜLLERİ ŞAKİR ECZACIBAŞI ADINA VERİLECEK. BÖYLECE ONUN

İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

(FOTOĞRAFLI)

İSTANBUL (A.A) - 09.03.2010 - İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV), Akbank ana sponsorluğunda düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl 3-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival programının tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Festival Direktörü Azize Tan, bu yıl Şakir Eczacıbaşı'nı kaybettiklerini hatırlatarak, “Bu yıldan itibaren Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri Şakir Eczacıbaşı adına verilecek. Böylece onun ismini yaşatmaya devam edeceğiz. Bu da bize biraz teselli olacak” dedi.

Haberin Devamı

Festivalin film gösterimlerinin yıllardır Beyoğlu'ndaki sinemalarda gerçekleştirildiğini ancak bu yıl Beyoğlu sinemalarının zor durumda ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Tan, bundan büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Tan, “Biz, Beyoğlu sinemalarında yapamadığımız bir festival istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Festivalde, “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde Face ödülünü veren Avrupa Konseyi adına konuşan Can Fişek de Avrupa Konseyinin, demokrasinin geliştirilmesi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması üzerine faaliyet gösterdiğini, Türkiye'nin de başından beri Konseyin kurucu üyeleri arasında yer aldığını söyledi.

Sinemanın sadece duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı bir sanat dalı olmadığını vurgulayan Fişek, Konseyin sinemaya duyduğu ilginin nedenine ilişkin de “İnsan haklarının geliştirilmesi temel amaçlarımızdan biri. Sinemada insan hakları gibi bir konunun kamuoyunda bilincin artırılması için önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Fişek, Face ödülünün festivalin kapanış töreninde takdim edileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Festival ana sponsoru Akbank adına konuşan Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü de Şakir Eczacıbaşı'nı, sanat ve sanatçının dostu olarak saygıyla andıklarını belirtti.

Festivale bu yıl altıncı kez destek olmaktan onur ve mutluluk duyduklarını vurgulayan Göllü, festivale üç yıl daha sponsor olma kararı aldıklarını açıkladı.

-FESTİVALDE NELER VAR?-

Festivalde bu yıl sinemaseverlere 2009-2010 yıllarının yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerin baş yapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde 57 ülkeden 200'ün üzerinde film sunulacak.

Festivalde ayrıca, ünlü konuklar ve usta sinemacıların katılacağı söyleşi, atölye çalışmaları ve sinema dersleri ile partiler de yer alacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin yanı sıra festival bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı tarafından da destekleniyor.

Festivalin 2 Nisanda Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak açılış töreninde bu yılki Sinema Onur Ödülleri, “usta oyuncu Kadir İnanır, sinemada kurguya yıllarını adayan Mevlüt Koçak ve usta edebiyatçıların eserlerini başarıyla sinemaya uyarlayan Feyzi Tuna”ya verilecek.

İstanbul Film Festivalinde, Yaşam Boyu Başarı Ödülleri ise İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Marco Bellocchio ile aynı zamanda Uluslararası Altın Lale jürisinin başkanlığını üstlenen ünlü Avusturyalı oyuncu Klaus Maria Brandauer'e takdim edilecek.

Haberin Devamı

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde, sinema çevrelerinde ses getiren 11 film yarışırken jüri başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun yapacağı Ulusal Yarışma bölümünde ise 60. Berlin Film Festivalinde “Altın Ayı” ödülünü kazanan Semih Kaplanoğlu'nun “Bal” filminin de aralarında bulunduğu 11 film yarışacak.

Festivalin yeni bölümleri ise İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla İstanbul'u konu edinen Türk ve yabancı filmlerden oluşan “İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan”, hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya farklı bakan 10 filmin yer alacağı “Antidepresan”, Sinema Yazarları Derneğinin 1980'den 2010'a kadar çekilen ilk filmleri değerlendirmesi sonucu oluşan “İyi Bir Başlangıç: 30 Yılın En İyi İlk Filmleri” ile “Büyüleyici İsyanlar: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Bağımsız Sinema Seçkisi” olacak.

Haberin Devamı

Festivalin açılışında, Fransa, İtalya, Romanya ve Belçika ortak yapımı olan, Radu Mihaileanu'nun yönettiği “Paris'te Son Konser”, kapanışında ise ABD'li yönetmen Oliver Stone'un “Borsa: Para Asla Uyumaz/Wall Street” filmleri gösterilecek.

Geçen yılki fiyatları artırılmayan biletler tam 10 lira, öğrenci ve 65 yaş üstü için 7 lira, hafta içi gündüz seansları ve Türk sineması bölümünde yer alan filmler 3 lira 50 kuruş, Akbank galaları ise 15 lira olacak.

Biletler 20 Martta satışa çıkacak, film gösterimleri de Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy'de Kadıköy Sineması ve Nişantaşı CityLife Sineması'nda yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!