Yıldıray Paşa ‘terörist’se İçişleri Bakanlığı ve MİT neden bunu öğrenememiş!

EĞER ki 3. Ordu’nun başındaki bir paşa (Saldıray Berk) terör örgütünün bir numaralısıysa bu konuda istihbarat toplayamayan MİT Müsteşarı, İçişleri Bakanı istifa edecek mi? Erdoğan’ın açıklaması olacak mı?

Ülke topraklarını Cumhuriyet Savcısınca terörist diye adlandırılan bir komutana veren sorumlular ne yapacak? 2 yıldır teröristbaşı mı asayiş sağladı bu ülkede?
Velev ki paşa görevden alındı ve suçsuz çıkarsa buna neden olan savcılar HSYK tarafından cezalandırılacak mı? Ceza alırlarsa yine ‘Ferhat Sarıkaya’ sömürüsü mu başlayacak?
Bir ülkenin Kafkas sınırını korumakla görevli bir orgeneral terörist ise onu o göreve atayan muhterem sivil yetkili de hesap verecek mi?
Bir Ordu Komutanı istihbarat bilgilerine göre değil de isimleri saklı ve ceza indirimi bekleyen, savcılarla hangi şartlarda anlaştıkları meçhul gizli tanıklarla itham edilecekse... O ülkede kimsenin güvencesi yoktur. Bu durumu eleştirmeyi demokrasi karşıtlığı, ulusalcı olarak yaftalayanlar esasında hukuk dışı olduklarını farkedemiyorlar. Farkedemeyecekler...
Bütün bunlar insanlar tutuklanma korkusuyla haykıramasın, konuşmasın diye yapılıyorsa yazıklar olsun.
Demokrasi demokrasi demokrasi... Ancak ve ancak hukuk devletinin varlığında olur.
Deniz ERCAN

Doğum borçlanması neden yapılamıyor


ÇALIMA ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, 2008’de Mecliste, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla getirilen doğum borçlanması hakkını anlatırken, yeni düzenlemeyle kadın çalışanlara da, tıpkı erkek sigortalıların askerlik borçlanmalarında olduğu gibi ‘borçlanma’ hakkı getirildiğini söylemişti.
1982 yılında SSK sigortalısı olarak işe başladım. 1995 ve 2000 yıllarında doğan, iki çocuğum var. SGK kayıtlarında borçlanmak istediğim dönem boyunca sigortalı olmadığım gözükmektedir. 5510 sayılı kanunla bana verilen toplam 4 yıl doğum borçlanması hakkının 34 ayını borçlanmak istememe rağmen borçlandırılmadım. SGK Ankara İl Müdürlüğü borçlanma dilekçeme ret cevabında; ‘işten ayrılmamla doğum arasında geçen zamanın 300 günden fazla olmasını’ sebep olarak göstermektedir. 5510 sayılı kanunu göre böyle bir süre şartı bulunmamaktadır. Bu konuda hukukçuların, sosyal güvenlik uzmanlarının onlarca yazısı/beyanı medyada yer almaktadır.
Güzel ülkemde; milletvekili olununca, hemen geriye doğru 15 yıl borçlanma hakkınız oluyor ve ‘ben geçmişte 15 yıl serbest çalıştım primini ödemek istiyorum’ diyorsunuz hemen kabul ediliyor. Yaşınız da yetiyorsa 15 yıllık borçlanma ile aynı gün milletvekili emeklisi olup 4 bin TL’den fazla emekli aylığı alınabiliyor.
Doğum borçlanması yapabilseydim şimdi emekli olacaktım. Yasal dayanaktan yoksun olarak çıkarılan tebliğle benim gibi on binlerce anne mağdur edilmiş durumdadır. Bu tebliğle ilgili, SGK aleyhinde açılmış/açılacak davaların nerdeyse tümünün mali yükünü, tebliği hazırlayanlar değil ne yazık ki yine SGK ödemek durumunda kalacaktır.
27011 sayılı tebliğde kanuna aykırı olan hususlarda gerekli düzenlemeyi sabırsızlıkla bekliyor ve talep ediyoruz.
Havva ULUSOY

GÜNÜN SÖZÜ


“Sadece ‘sözde’ demokrat olanların baskıcı ruh hali, uzun süre saklanamaz!”
(Mehmet Türker)
Yazarın Tüm Yazıları