Dünyadan üçlü zirve yorumu: Beklentileri karşılamadı

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan üçlü zirve yorumu: Beklentileri karşılamadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2010 10:46

Hafta başından beri yaşanan gerginliği yakından takip eden dış basın organları, zirvenin tansiyonu düşürmek için toplandığını ama beklenenleri karşılamadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye, Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında yapılacak görüşmeye ve İstanbul’daki sorgulara kilitlenmişti. “Üçlü Zirve” ve generallerin salıverilmesi  hafta başından beri gözünü Türkiye’den ayırmayan dünya basınının da gündemindeydi.

   

Financial Times: Görüşme hafta başından bu yana yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla yapıldı ancak toplantı sonrası yapılan açıklamaların tatmin edici olmadı. Yatırımcılar da görüşmeden tatmin olmadı. İMKB’nin yüzde 2.5 değer kaybettiğine değinildi. Global Source danışmanlık firması analistlerinden Atilla Yeşilada, “Zirveden çıkan açıklamayı ordu ve AK Parti arasında anlaşmazlık üzerinde anlaşmaya varıldığı ve en baştaki stratejilerine dönecekleri şeklinde yorumluyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Deutsche Welle: Sivil ve askeri liderler tansiyonu düşürmek amacıyla bir araya geldi. Analist Cengiz Aktar iki taraf arasındaki gerginliğin devam edeceğini ifade etti. Aktar, “Türkiye sivilleşme sürecinin henüz başlangıcında. Bence bu süreç uzun sürecek ve hepimiz çok dikkatli ve sabırlı olmalıyız” dedi. Köşe yazarı Nuray Mert de “Ülkenin gittiği yönden kaygılıyım” yorumunu yaptı. Mert, “Bir otoriter rejimin yerine başka bir otoriter rejimin geçtiği üzücü örnekler biliyoruz. Bence Türkiye’de de durum böyle olabilir. Çünkü bu hükümet eleştiriye çok açık değil ve demokratik anlayış konusunda hiç ümit vermiyor” dedi.

 

Voice of America: Toplantıya katılanların hiçbiri basına açıklama yapmadı. Analistlere göre hafta başından bu yana yükselen tansiyon şimdilik dengelendi ancak Cengiz Aktar barşı görüş belirtti.

 

Wall Street Journal: Toplanan zirvenin tansiyonu düşürmekten çok uzak olduğu ortadaydı. Analistler, Türkiye’nin bir zamanlar dokunulmaz konumdaki ordusunun üst düzey komutanlarının tutuklamasının Türkiye’nin son yıllarda ne kadar çok değiştiğini gösterdiğini ifade etti. Tutuklamalar AK Parti ile laikler arasındaki derinleşen iktidar mücadelesini ortaya koyduğuna işaret etti. Pek çok analist dev bir siyasi krizin önlendiğine çünkü AK Parti’nin yasaklanmasının seçimler öncesinde partiye verilen desteği artıracağına inanıyor. Gareth Jenkins tutuklamaların hükümetin büyük bir darbe aldıktan sonra gücünü gösterme çabası olduğunu savundu. Jenkins Türkiye’de ordudaki şahinlerin sayısının azaldığını ve darbe ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

New York Times: Başkent Ankara’da yapılan zirvenin ardından gelen açıklama Türkiye’de ordu ve seçilmiş hükümet arasında tansiyonu düşürmeye yetmedi. Çatışma Türkiye’de laik elitlerin lideri orduyla Erdoğan hükümeti arasındaki iktidar mücadelesinin bir parçası. Son dönemde bu mücadele karşılıklı bir hukuk mücadelesine dönüştü.

 

Business Week: Türkiye’de emekli generallerin salıverilmesi tansiyonu düşürdü.              

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!