Nar kalbi koruyor

Güncelleme Tarihi:

Nar kalbi koruyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:37

İçeriğindeki bileşenler sayesinde nar, kanserden kalbe birçok hastalığa iyi geliyor.

Haberin Devamı

Nar, yüksek antioksidan özelliği ile son yıllarda ön plana çıkan kırmızı meyvelerin arasında en çok dikkat çeken konuma yerleşiyor. ‘Besinsel içerik yönünden en zengin meyveler’ arasında tanımlanan nar, kalsiyum, B6, B9 ve C vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyan bileşikler yöününden zengin. Dünya nar üretiminde 3’üncü sırada yer alan Türkiye’de nar üretimi geçtiğimiz 4 yılda yüzde 60 civarında arttı.

Nar suyu kırmızı şarap ve yeşil çaydan 3 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip

Narın yüksek potansiyelini fark eden Kaliforniya Üniversitesi’nin  10 yıl önce yaptığı bir araştırmada, serbest radikallerin etkilerinin azalmasını sağlayan antioksidanlar bakımından narın çok zengin olduğu ve bu açıdan ön plana çıkarılan yeşil çay ve kırmızı şarabın üç katı fazla etki sağladığı iddia ediliyor. Bu bilimsel araştırmanın yayınında yer alan bir diğer dikkat çekici nokta ise, ambalajlı nar sularının laboratuarda sıkılarak hazırlanan nar sularından daha yüksek antioksidan etkisi olduğunun belirtilmesi. Bunun raflarda tüketiciye sunulan nar sularının meyve tanenleri ayrılmadan sıkılıyor olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Nar ve suyu prostat, meme ve kolon kanserlerinin gelişimini engellemeye yardımcı olur

Son yıllarda nar ve nar suyu tüketiminin bazı kanser türleri ile ilişkisinin incelendiği birçok bilimsel araştırma yayınlanmıştır. Bunların sonuçlarına göre nar ve suyunun tüketiminin hücre yenilenmesinin oldukça önemli olduğu meme, prostat ve kolon kanseri hastalıklarında, hem iltihabı önleyen özelliği hem de antioksidan etkisiyle, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabiliyor. İçeriğinde bulunan ve kanserli hücrenin gelişimini engelleyen fenolik asitler sayesinde ayrıca nar, kemoterapi tedavisi sırasında da oldukça destekleyici bir etki gösteriyor.’

Yine uluslararası bilimsel araştırmalarda pektin, askorbik asit, kalsiyum, potasyum ve polifenolik bileşiklerden oldukça zengin olan nar, nöro-protektif özelliği sayesinde Alzheimer hastalığına bağlı ortaya çıkan zararlı proteinleri yarıya indirebildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Günde bir bardak nar suyu koroner hastalarda kan dolaşımını artırıyor

Aynı zamanda yüksek antioksidan aktivitesi sayesinde kötü kolesterol düzeyini düşürüp iyi kolesterolü yükselten nar, koroner hastalıkların riskini de azaltmaya yardımcı oluyor. Amerikalı bilim adamlarının nar suyunun kalp hastaları üzerindeki etkisini araştırdıkları çalışmalarının sonuçları şöyle açıklanıyor:

“Kalbe kan pompalanmasını azaltan koroner hastalıklara sahip iki grup alarak, 3 ay boyunca bir gruba günde bir bardak nar suyu içirdik. Diğer grup ise nar suyu görünümlü bir plasebo’yu aynı sıklıkta tüketti. 3 ay sonra ikinci grubun kalbine pompalanan kanda yüzde 18 oranında bozulma gözlemlenirken, nar suyu içen grupta kan dolaşımının yüzde 17 artış gösterdiği ortaya çıktı.”

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Britanya Kalp Vakfı ise antioksidan etkisiyle narın, kötü kolesterolü ve kalp hastalıklarına neden olan damarlarda oluşan plakları engellemeye büyük bir yardımı olduğunu vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!