Çocuklar iyi beslenmeli

İnsan metabolizmasının gelişimindeki en önemli iki etkenden biri dinlenme, diğeri de beslenme.

İnsan uyurken büyür. Bu yüzden özellikle küçük çocukların gece ve öğle uykusunu ihmal etmemek çok önemli. En az sekiz saatlik gece ve bir saatlik öğle uykusu, çocukların sağlıklı kemik ve kas gelişimi için ihmal edilmemesi gerekenlerden...
Okullar da çocuklarımızı büyümeye başladıkları dönemde emanet ettiğimiz ikinci yuvaları. Bu yüzden, okul kantinlerindeki yiyeceklerin niteliği çocuklarımızın bedensel gelişimlerini doğrudan etkiliyor.
Artık pek çok kantinde ağırlıklı olarak paketlenmiş bisküvi, çikolata gibi vücuda girince yağa dönüşmesi çok kolay, yüksek oranda karbonhidrat içeren abur cuburlar satılıyor. Eğer şanslıysanız taze peynir, domates ve biber gibi malzemelerle hazırlanan sandviçler bulmak mümkün.
Ancak patates kızartması, yapay içerikli gazlı içecekler veya diğer abur cuburlarla beslenen çocuklarda erken yaşta başlayan bu sağlıksız beslenme alışkanlığı, gerek bedensel gerek ruhsal olarak kalıcı izler bırakıyor. Bu konuda onlara yol göstermenin en iyi yolunun onlara örnek teşkil etmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

AVRUPA YAKASI PİLAVI

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı pirinç
* 3 tatlı kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 3 su bardağı ılık su
* 8 adet kuru kayısı
* 3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
(sultani, ızmir üzümü)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI
Pirinci 1 tatlı kaşığı tuz attığınız 4 su bardağı sıcak suda 30 dakika kadar beklettikten sonra bol suyla yıkayıp süzün. Tereyağını pilav tenceresinde kızdırıp üzerine dolmalık fıstıkları ekleyerek 1-2 dakika kavurun.
Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak, yaklaşık 5-6 dakika, pirinç nişastasını aktarıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. 3 su bardağı ılık suyu, tuz ve karabiberi de tencereye aktarıp kaynamaya bırakın.
Diğer taraftan, kuru kayısıları tavla zarı formunda doğrayın ve çekirdeksiz üzümlerle birlikte iyice yıkayıp süzün. Pilavın suyu kaynaya başlayınca kayısı ve üzümleri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
Suyunu çekince, ocağın altını iyice kısıp pilavı 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağını hiç açmadan 15-20 dakika dinlendirin.
Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın.
Yazarın Tüm Yazıları