Ä°ran'da 'Memlekete hoÅŸ geldin' operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ä°randa Memlekete hoÅŸ geldin operasyonu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2010 00:00

İran'da rejim muhalifi Sünni Cundullah örgütünün lideri Abdulmelik Rigi, yurt dışında gerçekleştirilen film gibi bir operasyonla yakalandı. Rigi'nin İran'a getiriliş anı, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilme görüntüleriyle bire bir örtüştü. Öte yandan İran'da arananlar listesinin ilk sırasında yer alan örgüt liderinin yakalanmadan 24 saat önce Afganistan'daki bir ABD üssünde görüntülendiği iddiası ortalığı karıştırdı.

Haberin Devamı

ÜLKEYE GETİRİLİŞ ANI ÖCALAN'I HATIRLATTI

Ä°ran'dan gelen bir yakalama haberi bu sabah dünya gündemine bomba gibi düştü. Ahmedinejad yönetimi, baÅŸ düşmanını yurtdışında yapılan bir gizli operasyonla yakaladığını duyurdu. Yakalanan örgüt lideri Rigi, ABD'nin Ä°ran'daki rejim karşıtı figürler içinde en çok güvendiÄŸi isimler arasındaydı.      Â

Büyük operasyonun ardından Tahran'da bir basın toplantısı düzenleyen İran İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi, Rigi'nin Afganistan'da bir ABD askeri üssünden ayrıldıktan sonra Dubai'den Kırgızistan'a giden bir yolcu uçağında yakalandığını açıkladı. Cundullah lideri operasyonun ardından İran'a getirildi.

İranlı istihbarat ajanları tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Rigi'nin Dubai-Kırgızistan seferini yapan uçaktan nasıl alındığı ise henüz netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

Bu olayın Dubai için bir "skandal" olduÄŸunu ifade eden Ä°ranlı bakan, Ä°srail'i de ABD ve Avrupa'yı kullanarak bölgeyi teröristler için güvenli bir barınak haline getirmeye çalışmakla suçladı.Â

"PASAPORTU ABD VERDÄ°" Ä°DDÄ°ASI

Moslehi, ayrıca Rigi'nin "Amerikalılar" tarafından verildiğini iddia ettiği Afganistan pasaportu ile Avrupa'ya seyahat ederek bir NATO komutanıyla görüştüğünü belirtirken, Cundullah liderinin yakalanmasıyla ABD ve İngiltere'ye ağır bir yenilgi tattırdıklarını ifade etti.

"Bu skandalın üstü örtülemez diyen" Moslehi, 30 yaşlarında olduğu bilinen Cundullah liderinin Afganistan'daki bir ABD üssünde çekildiğini iddia ettiği fotoğraflarını ve kimlik kartını gösterdi.

AFP haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili ise İranlı bakanın iddialarını yalanladı. İsmini vermek istemeyen yetkili, "Suçlamalar tamamen asılsız" ifadesini kullandı.

Uzun süredir Rigi'nin peşinde olan İran, Cundullah liderinin ABD, İngiltere ve Pakistan istihbarat servisleriyle bağlantı halinde olduğunu iddia ediyor. İran-Pakistan sınırında üslenen ve zaman zaman sınırı geçerek eylem düzenleyen Cundullah'ın El Kaide'den de silah ve para yardımı aldığı belirtiliyor.

SABIKA KAYDI KABARIK

Rigi ve örgütünün özellikle Sistan-Belucistan eyaletinde yüzlerce kişinin öldürülmesinden ve yaralanmasından sorumlu olduğu belirtiliyor.

Rigi liderliğindeki örgütün 18 Ekim'de bu eyalette Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırısında, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 50 dolayında kişi yaralanmıştı.

Örgüt, 2005 yılında 9, 2007'de 11, 2008'de 16 güvenlik görevlisinin öldürülmesi; 25 Mart 2008 tarihinde Bam-Kerman oto yolunun kapatılarak 22 sivilin öldürülmesi ile 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!