Dünya Cihaner'in tutuklanmasını böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Cihanerin tutuklanmasını böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 10:56

Dış basın organları Türkiye'de yaşanmakta olan yargı krizinin kıdemli hukukçularla AK Parti arasındaki mücadeleyi ortaya koyduğunun altını çizdi. Yayımlanan haberlerde AK Parti'nin hukuk kadroları içine kendi yandaşlarını yerleştirmek istediği yönündeki tartışmalar öne çıkarıldı.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: Ergenekon sorgusu kapsamındaki tutuklama Türkiye’yi böldü

Tartışma Türkiye’de yargının içindeki iktidar mücadelesini ortaya koydu. Yargının kıdemli üyeleri laik tavırlarıyla biliniyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine karşı ısrarlı bir muhalefet sürdürüyor. Hatta yargının bu kıdemli üyeleri 2008 yılında AK Parti’nin “laiklik karşıtı aktivitelerinden dolayı” kapatılması için dava açmıştı.

                  

Son dönemde yapılan hukukçu atamaları, Ergenekon dahil bazı üst düzey soruşturmaların personeliyle ilgili tartışmalar yüzünden ertelenmişti. AK Parti’yi eleştirenler, partiyi hukuk sistemini ve diğer devlet kurumlarını kendi destekçileriyle doldurmakla suçluyor. Hatta Ergenekon soruşturmasının da AK Parti taraftarlarının rakiplerinin gözünü korkutmak için düzenlenmiş olduğu belirtiliyor. Dava kapsamında gözaltına alınanların önemli bir bölümü hükümet karşıtı isimler.

 

Haberin Devamı

Ancak bir AK Partili milletvekili, Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamada HSYK’nin son kararının hükümetle ilgisi olmadığını, yargı bağımsızlığına müdahale olduğunu dile getirdi.         

 

Tutuklanan savcı İlhan Cihaner, 2007 yılında Erzincan’daki dini cemaatlerle ilgili bir soruşturma başlatmıştı. Cihaner’in tutuklanması kararını alan Erzurum savcıları daha önce de Türkiye’nin en üst düzey askeri generallerini Ergenekon kapsamında ifade vermek üzere mahkemeye davet etmişti.

 

REUTERS: Türkiye’de savcının tutuklanması yargı konusunda yeni tartışmalara yol açtı

Türkiye’de hukuk kadroları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin ülkeye İslami bir düzen getirmesinden ve laikliği ortadan kaldırmasından şüphelenen laiklerden oluşuyor. İlhan Cihaner, Erdoğan hükümetini devirmek için düzenlenecek bir darbeyi meşrulaştırmak için kaos yaratacağı iddia edilen sağ görüşlü Ergenekon örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

 

Haberin Devamı

Ancak, AK Parti karşıtlığıyla bilinen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Cihaner’in tutuklanmasına karar veren yargıçların yetkilerini aştıklarını söyleyerek Ergenekon sorgusuyla ilgili yetkilerinden arındırılmalarına karar verdi.

 

Savunma Bakanı Sadullah Ergin, kurulun kararını eleştirerek “Bu tavır yargıyı kaosa sürükler” dedi. Hükümeti eleştirenler Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti’nin meclisteki çoğunluğunu yargıyı kendi destekçileriyle doldurmak ve devlet kurumlarının kontrolünü ele geçirmekle suçluyor.

 

Kökleri siyasi İslam’da olan AK Parti ve muhalefetteki laik CHP birbirlerini karşılıklı olarak yargıyı siyasi amaçlı soruşturmalar başlatmaya yöneltmekle itham ediyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AK Parti’nin “herkesin tutuklanabileceği bir ortam yarattığını” söyledi.

 

Haberin Devamı

Ergenekon kapsamında bugüne kadar 200’den fazla kişi tutuklandı. Hükümet karşıtları Ergenekon sorgusunun AK Parti’nin siyasi rakiplerini kontrol altına almak için kullandığını söylüyor.

 

Türkiye’de piyasalar son yaşananlardan etkilenmedi ancak 2011’deki genel seçimler öncesi bu son tutuklama kararının bir gerginlik yaratması söz konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!