Otizmde erken tanı hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Otizmde erken tanı hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 00:00

Otistik çocuklara eğitim veren ilk ve tek merkez olan Ankara Üniversitesine bağlı Otistik Çocuklar Tanı, Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Efser Kerimoğlu, otizmin erken fark edilmesinin önem taşıdığını, ancak üç yaşın altında da kesin tanı konulmaması gerektiğini söyledi.

Kerimoğlu, otizmin, bazı çocukları doğuştan ya da bebeklik döneminde etkileyen, ilişki ve iletişim kurmalarında engel yaratan bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Sözel gelişimin en öncül belirtilerinin bir yaşından önce görüldüğünü kaydeden Kerimoğlu,ancak otistik çocukların bunları sergileyemediklerini ifade etti.

Belirtilerin bir yaşın altındaki çocuklarda saptanmasının mümkün olduğunu, ancak merkeze daha çok bir buçuk ile iki buçuk yaş arasındaki çocukların getirildiğini anlatan Kerimoğlu, “Otizmde erken fark edilme hayati öneme sahiptir. Ancak ilk bebeklik döneminde fark etmek ya da doğru değerlendirmek zordur” dedi.

Üç yaşa dikkat

Kerimoğlu, “Erken tanı ve tedavi büyük önem taşımasına rağmen üç yaşın altında kesin tanı konulması da uygun değildir. Çünkü üç yaş öncesinde otizme benzeyen bağlanma bozukluğu, duyu kaybı, dil gelişiminde bozukluk gibi çok farklı sebepleri olan başka klinik görüntüler ya da herhangi bir organik bozukluğa bağlı durum söz konusu olabilir. Bu nedenle otizmin tanısını çocuk psikiyatristlerinin koyması gerekir. Tanı konulabilmesi için şüphelenilen çocuğun üç-dört yaşına kadar izlenmesi gerekir. Çünkü bu süreçte bazı çocuklarda değişiklik ortaya çıkabilir, belirtiler ortadan kaybolabilir. Ama bu izleme sürecinde gerekli müdahaleler de yapılır. Temel tedavi özel eğitimdir. Çocuğun özelliğine göre ailenin de bu tedaviye katılması gerekir. Otistik çocuk yaşıtlarıyla bir arada bulunmalı, toplumdan izole edilmemelidir.” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!