Hayvan beslemeyi düşünüyorsanız önce barınaklara bakın

Yalnızlığınızı paylaşacak bir kedi ya da evinizi veya iş yerinizi koruyacak bir köpek arıyorsunuz... Bakacağınız ilk yer, evcil hayvan mağazaları değil, bir barınak olsun.

Haberin Devamı

Barınaklar, sıcak bir yuva özlemi çeken cins kedi-köpeklerla dolu. İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, kısa bir süre önce başlattığı “Sahibimi Arıyorum” kampanyası ile, kimsesiz hayvanlara şefkatli evler bulmaya çalışıyor.
Şeyda İpek BAYKAL

Beylikdüzü Belediyesi, kimsesiz, evden kaçmış ya da sahibi tarafından sokağa terk edilmiş 1200 kedi-köpeğe bakıyor. Şimdi bu hayvanları yuvaya kavuşturmak için bir kampanya başlattı: “Sahibimi Arıyorum”.
Kangal, Sibirya kurdu, beagle, terrier, doberman, golden retriever, rotweiler, kurt köpeği gibi türler ve cins kediler barınakta sahiplerini bekliyor. Her yaştan ve cinsten kedi-köpeğin olduğu barınakta, şimdiye kadar 20 hayvan sahiplendirilmiş. Geriye kalan 1.180 hayvan ise sıcak bir yuvanın hayalini kuruyor.
Hayvanların tamamı kayıt altında. Hepsine mikro çip takılı. Bu çip, bir nevi kimlik görevi görüyor. Sayesinde, hayvanın özellikle sağlık takibi daha kolay yapılıyor. Bütün aşıları tamamlanan hayvanlara küpe takılıyor. Daha fazla hayvan evsiz kalmasın diye de kısırlaştırma işlemi uygulanıyor.

Haberin Devamı

BAKAMAYANDAN GERİ ALIYORLAR

Barınakta belli kurallar var. İyi bakılacağından emin olunmayan hiç bir hayvan verilmiyor. Yapılan görüşmelerde, “kişinin neden ve nasıl bir hayvan istediği” ve “nasıl bir yaşam alanı” olduğu hakkında bilgiler alınıyor. İyi bir sahip olacağından emin olunan sorumluluk sahibi kişilerle yapılan görüşmenin ardından, uygun olan kedi ya da köpek belirleniyor.
Kişinin ve sahiplendirilen hayvanın bilgileri kayıt altına alınıyor. Bütün bu işlemlerden hiçbir ücret talep edilmiyor.
Sahiplendirilen hayvanlar veteriner hekim tarafından 15 gün sonra kontrol ediliyor. İkinci kontrol 2 ay sonra yapılıyor. Eğer bir sorun ile karşılaşılırsa kişi uyarılıyor. Duruma göre sahiplendirilen hayvan geri bile alınabiliyor.

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ VETERİNER HEKİMİ AHMET KÖSE

Barınağa toplamakla çözülmüyor

Sokak hayvanlarıyla ilgili sorun, onları barınak ortamına toplamayla çözülmüyor. Hepsiyle birebir ilgilenmek gerekli. Bu anlayıştan yola çıkarak barınağımızda bulunan hayvanların sahiplendirilmesiyle ilgili bir kampanya başlattık. Duyarlı olan hayvanseverlerin kampanyaya destek olmasını istiyoruz. Şartları uygun olan ve sorumluluk sahibi kişilere bakımları yapılmış hayvanları veriyoruz.

Haberin Devamı

Terk edilen eşeğe Sivas’tan aile bulundu

Beylikdüzü Haramidere kavşağında, E-5 bağlantı noktasındaki bariyerlere bağlanarak ölüme terk edilen eşek, Sivas’ta çiftliği olan bir aile tarafından sahiplenildi. Yoğun kar yağışının olduğu geçtiğimiz hafta, karayolu bariyerlerine bağlanan eşek, donmak üzereyken kurtarılarak, Beylikdüzü Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmüştü. Burada veteriner hekim kontrolünden geçirildi. Bakımı yapılan eşeğe “Şanslı” ismi verildi. Durumun medyada yer alması üzerine Seyrek ailesi, Sivas’taki çiftliklerinde beslemek için eşeği sahiplendi.

Kedilerde sara nöbetleri

Kedilerde sinirsel nöbetlerin ortaya çıkmasının farklı nedenleri var. Beyin travması, enfeksiyon veya ilaçlara ya da diğer toksik maddelere bağlı zehirlenmeler, metabolizma hastalıkları ya da kalıtsal etkenler... Bu tip metabolizma hastalıklarına örnek olarak şeker hastalığı ve karaciğer harabiyetini verebiliriz.
Herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın, idiyopatik olarak görülen sinirsel nöbetler de var. Bu tarz nöbetler de genellikle sara ya da epilepsi olarak adlandırılıyor.
Sonuçta sebebi ne olursa olsun, epilepsi nöbetlerinde beyin içindeki sinirlerin koordinasyonsuz şekilde çalıştığı, bunun sonucunda nöbet şeklinde krizlerle kedinin çevresiyle irtibatının kesildiği ve titreme, kontrolsüz vücut hareketleri ile kendini kaybettiği gözleniyor.
Epileptik kedilerde ilk nöbetler genellikle 2-3 yaşlarındayken görülür. Genç kedilerde ve yavru kedilerde nadiren epilepsi nöbetleri izlenir. Bu nöbetler şiddetine göre hafif sara, şiddetli sara ve epileptik durum olarak üç grupta tanımlanır.
Hafif geçen sara nöbetlerinde genellikle bir bacakta titreme veya canı yanıyormuş gibi kedide bağırma görülür. Hafif sara nöbetleri genellikle 1 dakikadan kısa sürer. Şiddetli sara nöbetleri daha yaygın görülür ve kedi birden bire yan yatar, şiddetli kasılmalar geçirir, genellikle bu durumda dışkısını ve idrarını yapar, ayaklarını sanki pedal çeviriyormuş gibi sürekli hareket ettirir, ağzından salya gelebilir ve bazen de şiddetle bağırabilir. Bu durum genellikle 5 dakika veya daha kısa sürer. Epileptik durum ise en şiddetli olandır. Şiddetli sara nöbeti bu durumda saatlerce sürebilir.
Epilepsi kronik bir rahatsızlıktır ve çoğu kez hafif ve şiddetli sara nöbetleri tedavi edilemese bile kontrol altında tutulabilir. Sarası olan kediler, eğer dikkatli takip edilirse ve nöbetler esnasında zarar görmeyecekleri güvenli bir ortamda olurlarsa, hayati tehlike yaşamazlar. Ancak epilepsi nöbetlerinin saatlerce sürdüğü çok şiddetli vakalarda iç organlarda harabiyet ve ölüm görülebilir. Bu nedenle şiddeti ne olursa olsun sara nöbetlerinde mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
Veteriner hekiminiz, eğer varsa bu nöbetlere neden olan asıl hastalığı teşhis ve tedavi ederek kedinize yardımcı olacaktır. Nedeni kalıtsal ya da idiyopatik ise nöbetlerin şiddetini ve ortaya çıkma sıklığını azaltacak ilaç uygulamaları ile destek verir.

PAKO PANO

Haberin Devamı

* Yaklaşık 8 aylık dişi kediciğe acilen yuva arıyoruz. Dışarda olmayı çok seviyor. Bahçeli bir yuva çok uygun olur. Anne sütü ile büyüdü, son derece sağlıklı ve kısırlaştırıldı. İstanbul, tel: (531) 317 28 71.

* Kedilerimiz 4 aylık ve erkek. Aşıları tam. Yuva arıyoruz. İzmit, Değirmendere. Tel: (532) 656 30 38.

* Sakız, 8 aylık dişi bir kedicik. Onu minik bir yavru olarak, bir yaz gecesi sokakta ağlarken bulduk, eve getirdik. Aşıları tam. Evde 9 yaşında bir kedimiz daha var ve onu kabullenemedi. Kıskançlık yapıp sürekli saldırıyor. Bu oyuncu, kucağı çok seven, tuvalet terbiyesi olan kızımıza sahip çıkacak, onu hiç bırakmayacak bir yuva arıyoruz. İstanbul, tel: (532) 426 15 60.

Yazarın Tüm Yazıları