Dünya basınından manşetler- 12 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 12 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2010 11:15

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE 

PANORAMA
--AB, Türkiye’den Ermenistan’la sınırı açmasını istedi
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen kararda, Türkiye’nin Ermenistan’la sınırı açması istendi.

ONLINE JOURNAL
--Büyük oyun: Rusya-Türkiye’ye karşı Filistin-İsrail
Bugün diplomasi için en verimli alanlardan bir tanesi Filistin-İsrail. Rusya ve Türkiye’nin bu alanda bir fikir birliği söz konusu. ABD’ye ve Avrupa’nın genelinin aksine bu iki ülke İsrail’in Aralık 2008’deki Gazze operasyonunda savaş suçları işlediğini ortaya koyan Goldstone Raporu’na destek verdi. Ne Ankara ne de Moskova, Avrupa’nın ve ABD’nin hükümetleri gibi İsrail’in tutsağı değil. Ancak her iki ülkenin de İsrail’le önemli ekonomik ilişkileri var.

FORBES
--Türkiye’nin başı dertte
Yunanistan’ın Avrupa Birliği tarafından kurtarılacağı umutları Akdeniz ülkelerindeki mali sorunlarla ilgili kaygıları azalttı. Bu durum aynı zamanda Avrupa’nın kıyısındaki ülkelerin potansiyel borç krizleri üzerindeki dikkatin dağılmasına neden oldu. Ankara bu problemleri halının altına süpürmeyi ve piyasaların tansiyonunu IMF anlaşmasıyla ve yeni mali yasayla ilgili dedikodularla düşürmeyi başardı. Ancak Türkiye’de iç borcun geçen yıl yüzde 20 artış göstermesi endişe yaratıyor.

Haberin Devamı

THE ECONOMIST
--Türk ordusu darbelerden uzaklaşıyor
Darbe planlarıyla ilgili sürekli gündeme gelen haberlere karşın Türk ordusunun siyasete müdahalesi gün geçtikçe azalıyor. Bu olumlu bir gelişme.

FOCUS NEWS AGENCY
--Bulgaristan-Türkiye sınırı sular altında kaldı

Yağışlar ve eriyen kar suları, Bulgaristan-Türkiye sınırında sellere neden oldu. Ruse bölgesinde sıkıntılar yaşanıyor.

NEWS.AM
-- Ermenistan-Türkiye-İran işbirliği mümkün
İran çalışmaları konusunda uzman Rus analist Karine Gevorgyan “Türkiye-Ermenistan sınırı açılsa da açılmasa da Ermenistan-Türkiye-İran işbirliği mümkündür” dedi. Gevorgyan üst düzey işbirliği resmileşmese bile, ülkelerin halkları seviyesinde ve iş bağlantıları dolayısıyla bu işbirliğinin yaşandığını ifade etti.

DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--Anketler Obama’nın yüzünü güldürdü
Politik muhalefetin arttığı ve ekonomik sıkıntıların derinleştiği dönemde anketlerin partisinin, Cumhuriyetçilerden daha yüksek bir kamu desteği aldığını göstermesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

--El Salvador ABD’li misyonerlerin danışmanını soruşturuyor
El Salvador polisi, Haitili çocukları kaçırmakla suçlanan ABD’li misyonerlere yasal danışmanlık yaptığı ve seks ticaretiyle uğraştığı iddia edilen bir kişi üzerinde soruşturma başlattı.

--Yunanistan, Euro Bölgesi üzerinde şüphe uyandırıyor
Yunanistan’ın içine düştüğü durum, bir zamanlar euroyu benimsemek konusunda hevesli olan Letonya ve Estonya gibi ülkelerde Euro Bölgesi’nin faydaları hakkında şüpheler doğmasına neden oluyor.

THE WASHINGTON POST
--Haiti toparlanmakta zorlanıyor

Port-au Prince’i yıkan depremin bir ay sonrasında, Haiti’nin eski ticari merkezi olan Grand-rue çaresizlik ve yıkımın tablosunu sergiliyor.

Haberin Devamı

--Ahmedinecad: İran nükleer bir güç
İran hükümetinin İslam Devrimi’nin 31’inci yıldönümünde yaptığı açıklamalar, politika çevrelerince İran’ın Batıyla yüzleşmek için hazırlık yaptığının işareti olarak algılandı.

--AB liderleri Yunanistan’a destek sözü verdi
Avrupa Birliği (AB) liderleri, Yunanistan’ın euroyu küresel piyasalarda aşağı çeken bütçe açığı sorunlarıyla mücadelesini destekleme sözü verdi.

THE WALL STREET JOURNAL
--Avrupa Yunanistan’ı kurtarma sözü verdi
Avrupalı liderler, Yunanistan’ın kredi krizi yaşamasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Daha önce benzeri görülmemiş bir destek sözü veren liderler, euro bölgesine yönelik sorunlarda ortak sorumluluk alacak.

Haberin Devamı

--İran kısıtlamaları protestoculara göz açtırmadı
İran dün İslam Devrimi’nin 31’inci yıl dönümünde, protesto amacıyla sokaklara dökülen muhaliflerin gösterilerine sert müdahalelerde bulundu.

--Yemen ateşkeş ilan ediyor
Yemen, ateşkes anlaşması imzalanması durumunda, ülkenin kuzeyindeki isyancılara karşı yürüttüğü askeri operasyonları durduracağını açıkladı.

FINANCIAL TIMES
--Madenciler demir cevheri fiyatlarını yükseltecek
Dünya genelindeki madencilik şirketleri, 2010-2011 döneminde imzalanacak anlaşmalar için çelik üreticilerini demir cevherinin fiyatını yükseltmeye ikna etmeye çalışıyor.

--Motorola şirketi ikiye bölmeyi planlıyor
ABD’li cep telefonu üreticisi Motorola, gelecek yılın ilk çeyreğinde operasyonlarını halka açık iki ayrı şirket olarak devam ettirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

-- Alman ekonomisi hayal kırıklığı yarattı
Almanya ekonomisi, geçen yılın sonlarında beklenenden daha düşük bir performans sergileyerek, Avrupa ekonomisini canlandıracağı yönündeki beklentilerin azalmasına neden oldu.

THE GUARDIAN
--Merkel Yunanistan’ın ekonomik kurtarma girişimi ümitlerini azalttı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’in sıkı ekonomi politikalarını öne sürerek, sorun yaşayan Yunanistan ekonomisine can simidi uzatmayı reddetti.

--İran rejimi muhalefeti susturuyor
Sokaklarda biriken kalabalık Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ağzından İran’ın artık bir ‘nükleer güç’ olduğunu duyarken, protestocuların sesinin kesilmesi Yeşil harekete büyük darbe vurdu.

--Çin Obama’nın Tibet lideriyle görüşmesini iptal etmesini istedi
Çin, ABD’ye Başkan Barack Obama’nın gelecek hafta Tibet lideri Dalay Lama’yla yapacağı görüşmeyi iptal etmesi için baskı yaparken, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

HAARETZ
--İsrail ordusuna ‘dikkatli ol’ uyarısı
İsrail savunma bakanlığı, Filistinli radikal İslamcı örgüt Hamas’ın İsrail ordusundan asker kaçırmayı planladığını açıkladı ve ordunun alarma geçmesi gerektiğini belirtti.

--Dünya, İsrail’in meşrutiyetine zarar vermeye çalışıyor
İsrail hükümetine politika danışmanlığı yapan Reut Institute’un yayımladığı bir raporda, Batılı ülkelerin İsrail’in meşrutiyetine zarar veren küresel bir kampanya yürüttükleri belirtildi.

--ABD: İran’ın nükleer çabaları barışçıl bir adım değil
ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, ülkedeki uranyumu zenginleştirme seviyesini artıracaklarını açıklamasının hiç de barışçıl bir adım olmadığını dile getirdi.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Avrupa bankaları titremeye devam edecek
Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın Avrupa bankalarına 800 milyar euro borcu var. Avrupa kaynaklı bankalar Yunanistan'ın iflas etmesinden endişe ediyor. Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ı kurtarmaya ne kadar istekli olduğunu zaman gösterecek. Söz konusu ülkelere borç veren bankaların hisse senetlerinin inmesi ya da düşmesi de buna bağlı.

DIE WELT
--Almanya'ya geçen yıl 51 bin göçmen sığındı
Almanya 2009 yılında 51 bin 506 kişiye göçmen statüsü verdi. Almanya en çok Türk göçmen kabul etti. Geçtiğimiz yıl 20 bin 902 Türk vatandaşına göçmen statüsü verildi. Türkleri, 6 bin 879 kişiyle İran, 3 bin 408 kişi ile Afgan vatandaşları izledi. Ancak Almanya'da göçmen sayısı 2009'da bir önceki yıla göre geriledi.

EKONOMİ BASINI
BLOOMBERG   
     
--Eski kamu denetçileri Toyota’ya soruşturmalarda yardım etmiş
ABD'de mahkeme ve yönetim kayıtları, Toyota'nın birlikte çalıştığı, daha önce devlette denetleyici görevinde bulunan kişilerin, son 10 yılda şirket aleyhine gaz pedallarından dolayı yapılan en az dört soruşturmanın sonlandırılmasına yardım ettiğini gösteriyor.

-- Yunanistan’a rağmen büyümedeki iyimserlik Asya borsalarını yukarı çekti
Asya borsaları, küresel ekonomideki toparlanmanın devam edeceğine yönelik beklentilerin, Yunanistan'ın borç kriziyle ilgili endişelere baskın gelmesiyle yükselişine devam etti. Euro ise üçüncü gün de üst üste dolar karşısında değer kaybetti.

--Avrupalı liderler Yunanistan için 'bazuka'larını ortaya çıkardı
Avrupalı liderler, borç krizi sıkıntısı yaşayan Yunanistan'ı yatırımcıların gazabından korumak için safları sıklaştırıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer mevkidaşları, ülkenin mali kontrolü yeniden sağlaması için "kararlı ve koordineli bir eylem" planı taahhüdünde bulundu.

CNBC
--AB’nin Yunanistan’a yardımında politika önemli rol oynadı
Uzmanlar, Avrupa Birliği’nin (AB), Yunanistan’ın borç krizini çözmek için hazırlanan pakette, ekonomik endişeler kadar siyasi politikaların da önemli rol oynadığını söylüyor.

-- Wall Street’in büyük ikramiyeleri büyük isimlere gitmedi
Daha önceki yıllarda Wall Street’deki bankacılar arasında kimin ne kadar büyük ikramiye alınacağı bilinirken, şimdi bu ikramiyeleri alanları kimse tanımıyor.

-- Yunanistan kıta genelinde kurtarma operasyonu başlatmış olabilir
Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’ı ve diğer euro bölgesi ülkelerini kurtarmak için bir yardım paketi oluşturacağını açıklamadı. ABD’li banka Goldman Sachs’ın Avrupa ekonomileri uzmanı Erik Nielsen'e göre bu müdahale, AB'nin kıtadaki herhangi bir sorunda devreye girebileceğinin sinyali.

CNNMONEY
--Çin Japonya'yı geçip dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olacak
Çin'in yakın zamanda, Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması muhtemel. Bunun gerçekleşmesi, dünyanın en kalabalık ülkesinin ekonomik gücünden kaynaklanan korkuların artırması adına da bir dönüm noktası olacak.

--ABD borsaları Yunanistan korkusunun azalmasıyla yükseldi
ABD borsaları, Avrupa Birliği'nin, borç krizi yaşayan Yunanistan'a yardım sözünün yarattığı olumlu havayla Perşembe günü değer kazandı. Dow Jones Sanayi Endeksi 106 puanlık artışla yüzde 1 yükseldi.

--ABD'de istihdam tasarısı ilerleme kaydediyor mu?
ABD Senatosu'nun zaten yavaş ilerleyen yeni istihdam yaratma çabaları Perşembe günü yeni bir karmaşanın içine sürüklendi. Senatonun çoğunluk liderlerinden Demokrat Harry Reid, Demokratların kapsamı daraltılmış yeni bir istihdam tasarısı sunacağını söyledi. Bu gelişmeden sadece birkaç saat önce ise; biri Cumhuriyetçi diğeri Demokrat olmak üzere iki senatör, her iki partinin de desteğini aldığı belirtilen daha kapsamlı bir önlem paketi öne sürmüştü.

FORBES
--Petrolde 'patlama sesleri' yaklaşıyor
İngiliz milyarder işadamı Richard Branson ve iş dünyasının diğer önde gelenleri, yüksek petrol fiyatları konusunda ciddi tartışmaların bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

--ABD internet pokerine baskı mı yapıyor?
ABD'de kumar sektörü, yönetim ile büyük bir oyunun içinde. Bu oyunda kartlar internet pokeri ve 30 milyar dolarlık bahis pazarının geleceği için açılıyor.

--Çin, ABD'deki petrol yatırımı artırıyor
ABD Sermaye Piyasası Kurulu, Çin'in ülkenin enerji ve metal fonlarına büyük yatırım yapan ülkeler sıralamasında üst sıralara yükseldiğini açıkladı.

MARKET WATCH
--Wall Street borsaları güçleniyor
Avrupalı liderlerin Yunanistan’a destek sözü vermesi ABD borsaların toparlanmasına yardımcı olurken, olumlu gelen işsizlik maaşı başvurusu verileri de borsaların yükselmesine katkı sağladı.

--Trichet: Yunanistan’ı yakından takip ediyoruz
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, bankanın Yunanistan’ın hareketlerini yakından izleyeceğini ve yeni önlemler hazırlayacabileceklerini söyledi.

--Motorola gelecek yıl iki şirkete bölünecek
Motorola gelecek yıl içinde iki ayrı şirket haline gelerek, cep telefonu birimini yeni kuracağı şirkete aktarmayı planlıyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!