Ä°ran'da protestocular yine sokaklara döküldü

Güncelleme Tarihi:

İranda protestocular yine sokaklara döküldü
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 11, 2010 09:47

İran İslam Devrimi'nin 31'inci yıl dönümü kutlamalarına, rejim karşıtı protestolar damgasını vurdu. İletişim araçlarına ve yabancı basına uygulanan ağır kısıtlamalar, gün boyunca ülkeden sağlıklı haber akışını engelledi.

Haberin Devamı

KUTLAMALARA 100 BİNLERCE KİŞİ KATILDI

OLAYLI GÜNDEN KARELER - FOTO GALERİ 

İRAN'IN TWITTER DEVRİMİ SANAL SAVAŞA DÖNÜŞTÜ - PLANET

PROTESTOLARDAN İLK GÖRÜNTÜLER - WEB TV

31'İNCİ YIL BÖYLE KUTLANDI - WEB TV

Ä°RANLI MUHALÄ°FLER SOKAKTA / WEB TV

Sınırlı ve zaman zaman kopan baÄŸlantıya raÄŸmen, Ä°ranlı muhalifler internet üzerinden organize olarak, yıl dönümü kutlamalarını protestoya dönüştürdüler. Olaylarda en az 30 kiÅŸinin gözaltına alındığı bildirildi.   Â

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazılanlara göre, en yoÄŸun protestolar baÅŸkent Tahran ve Ä°sfahan kentlerinde görüldü.                                                  Â

 

Haberin Devamı

Twitter kullanıcıları ve muhalif internet siteleri, hükümete bağlı İslamcı Besiç milislerinin protestoculara karşı şiddet kullandığını bildirdi. Bazı yerlerde silahlı çatışma yaşandığı da öne sürüldü. Twitter'da, Leyla Zarei isimli 27 yaşında bir protestocunun açılan ateşte hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak internetten yayılan bu bilgi başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

 

İran İslam Devrimi'nin yıl dönümü kutlamaları, beklendiği gibi Haziran ayındaki seçimlerden bu yana hükümet yanlıları ile muhalif güçlerin en ciddi karşılaşması oldu.

 

Göstericiler, YouTube üzerinde protestoların görüntülerini yayınlarken, sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'da kullanıcılar, Tahran'da protestocuların üzerine ateş açıldığını ve en az 15 kişinin yaralandığını belirtti.

 

Hükümet, protestocuların internet üzerinden örgütlenmesini engellemek için ülkenin dünyayla bağlantılarını kesti.  Ayrıca protestolar için de geniş güvenlik önlemleri alındı. Devrim Muhafızları’nın yanı sıra geçtiğimiz günlerde iç güvenlik yetkileri artırıların hükümete bağlı İslamcı güç Besiç'e mensup binlerce milisin de görev aldığı bildirildi.

 

Haberin Devamı

MUHALÄ°F LÄ°DERLERE SALDIRI

 

İran'da muhalif internet siteleri, kutlama törenlerine katılan muhalefet lideri Mehdi Kerrubi'ye saldırı düzenlendiğini ancak kendisinin herhangi bir yara almadan kurtulduğunu söyledi.

 

Twitter'da muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin de protestolara bizzat katıldığı ifade edildi.

 

Rahesabz internet sitesi, ABD destekli Şah'a karşı 1979 Devrimi'ni gerçekleştiren Ayetullah Humeyni'nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Muhammed Rıza Hatemi'nin bir süre gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını bildirdi.

 

Eşraki'nin eşi Hatemi'nin, reformcu eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi olduğu belirtildi. Muhalif internet sitesi Rahesabz'a dünden beri erişim sağlanamıyordu.

 

Haberin Devamı

Yine muhalefete ait "Yeşil Ses" sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin, başkentin göbeğinde gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

 

 

BÄ°LGÄ° AKIÅžI YOK

 

Associated Press haber ajansı, yabancı gazeteci ve foto muhabirlerinin 31'inci yıl kutlamaları sırasında yalnızca Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasını izlemelerine izin verildiğini söyledi.

 

Haberde, yabancı gazetecilerin sokaktaki protestoları takip etmelerinin engellendiği vurgulandı.

 

CNN televizyonu da İran'da basına tam bir karartma uygulandığını söyledi. İnternet üzerindeki kısıtlamalar da devam ediyor.

 

Haberin Devamı

Yabancı haber ajansları, Tahran bürolarında resmi yayın organlarını ve muhalif internet sitelerini takip ederek dünyaya haber geçmeye çalışıyor.

 

Google, e-posta hizmeti Gmail’e çok sayıda İranlı’nın girmekte sorun yaşadığını açıkladı. Bazı muhalif haber siteleri devlete bağlı Telekom kuruluşunun, internet devine ait elektronik posta servisini kapattığını söyledi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!