Halikarnas Balıkçısı belgesel film oluyor

Güncelleme Tarihi:

Halikarnas Balıkçısı belgesel film oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 00:00

Sürgün geldiği, bir zamanların taşra kasabası Bodrum’u dünyaya tanıtan ve onunla özdeşleşen ünlü edebiyatçı Cevat Şakir Kabaağaçlı artık belgeseliyle hatırlanacak.

Haberin Devamı

HALİKARNAS Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı anlatan “Anadolu’nun Avukatı Cevat Şakir” adlı belgeselin çekimlerine Bodrum’da başlandı. Balıkçı’nın hayatının önemli dönemeçlerine ilişkin bilgiler veren belgeselde, birçok edebiyatçı ve ünlü kişilerin de görüşleri yer buldu. Belgesel, Halikarnas Balıkçısı’nın doğumgünü olan 17 Nisan’da gösterime girecek.
Manevi oğlundan
Metaform Filmcilik Yapım ve Limited Şirketi ile www.eskibodrum.com tarafından çekimlerine başlanan 120 dakikalık  belgeselin yapımcılığını Fırat Uğurlu ve yönetmenliğini Harun Özakıncı üstlendi. Bütün medeniyetlerin Anadolu’dan çıktığını savunan Balıkçı’nın bu topraklara sevdasını ve avukatıymış gibi savunmasını ele alan belgeselin adını manevi oğlu Şadan Gökovalı’nın verdiği belirtildi. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk profesyonel turist rehberi olan Halikarnas Balıkçısı’nın biyografisinin de anlatılacağı belgeselde ‘mavi yolculuk konusunun detaylı şekilde işleneceği bildirildi.
Destek verenler
Dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in 1960 ve 1970’li yıllarda çektiği ve bugüne kadar hiç yayımlanmamış Bodrum ve Balıkçı fotoğrafları da belgesele konuldu. Güler’in yanı sıra Prof. Dr Selçuk Erez, Ahmet Tanrıverdi (Fıstık Ahmet), Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, edebiyatçı Cevat Çapan, televizyon programcısı Okan Bayülgen, yazar Ayşe Kulin, gazeteci Haluk Şahin, tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi, Balıkçı’nın kızı İsmet Noonan, torunları Deniz Kabaağaç ve Deniz Noonan, Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Bodrum Belediyesi eski Başkanı Mazlum Ağan, Bodrumlu turizmci Rüştü Gür, Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan, heykeltıraş Ekin Erman, gazeteci Yaşar Aksoy, BOTİM Yönetim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mazhar Vardar, Bodrum Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı İ. Hatice Orman, şair Can Yücel’in eşi Güler Yücel, Bodrum Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Demircan Türkdoğan ve Bodrum Kalesi eski Müdür Yardımcısı Ayşe Temiz de belgesele röportajları, verdikleri film ve fotoğraflarla destek oldu.
Bodrum’a gömüldü
Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum’da 25 yıl yaşadı. Bodrum’un ve Anadolu uygarlığının tanıtılmasına, yörenin ağaçlandırılmasına olağanüstü katkıda bulundu. ‘Halikarnas Balıkçısı’ takma adıyla önce gazete ve dergilerde yazı, hikaye ve romanlarıyla uluslararası üne kavuştu. ‘Aganta Burina Burinata’, ‘Ötelerin Çocukları’, ‘Turgutreis’, ‘Anadolu Efsaneleri’, ‘Deniz Gurbetçileri’ ve ‘Mavi Sürgün’ gibi 20’den fazla eseri 6 yabancı dilde yayınlandı. 1947’de İzmir’e yerleşen Halikarnas Balıkçısı 13 Ekim 1973’de bu kentte öldü. Vasiyeti üzerine çok sevdiği Bodrum’da gömüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!