‘Spot satış’a KDV iadesi geldi, 8 ton yerli altın artık içerde pazarlanacak

GEÇEN günkü yazıma, “Türkiye 250 ton ithal ediyor, çıkardığı 8 ton altını Londra’da satıyor” başlığı atınca, bir süre önce bu konudaki “KDV iadesi”nde değişiklik gerçekleştiğini öğrendim.Ben yazıda, şunu sormuştum:

- Türkiye, yılda 250 ton altın ithal edip, 6 milyar dolar ödüyor. İhracatı 1.5 milyar dolar. Yani, Altın ticaretinde 4.5 milyar dolar açığımız var. Koza Altın, Bergama-Ovacık’ta çıkardığı 8 ton altını İsviçre’de işleyip, Londra Borsası’nda pazarlıyor. Bunu Türkiye’de pazarlayamaz mı?
Koca Altın’ın yüzde 34.5’inin arzıyla ilgili sohbet için buluştuğumuzda şirketin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt’e de bu soruyu sormuştum, yanıtı şöyle olmuştu:
- Londra Borsası’ndaki satışta ons başına 4 dolar daha fazla gelir söz konusu.
Hayri Öğüt, bugün başlayıp, üç gün sürecek talep
toplama öncesi “yanlış anlamalar”dan kuşkulanmış olmalı ki, şu bilgiyi paylaştı:
- Altınımızın İsviçre’de (Metalor) yerine ülkemizde bir rafineride işlenmesine yönelik değerlendirme çalışmalarımız son aşamaya gelmek üzere. Bu aşamadan sonra altınımız yurt içinde satılacaktır. Satışlar “spot fiyat” üzerinden yapılıp, KDV iadesi alınabilecek.
Böylece, Akın İpek’e ait İpek-Koza Holding bünyesindeki Koza Altın’ın, Bergama-Ovacık’ta çıkardığı altının tümünü İsviçre-Londra köprüsü kurup, yurt dışında satmasının nedeni de daha net anlaşılmış oldu.
Öğüt, yeri gelmişken, Türkiye’deki siyanür kullanımıyla ilgili rakamlarını da düzeltti:
- Türkiye’deki toplam siyanür kullanımı yıllık 300 tondur (300 bin ton diye aktarmıştı). Bunun yüzde 1’ini, yani 3 tonunu madencilik sektörü kullanır. Onun da yüzde 15’i, yani 450 kilosu Ovacık’ta kullanılıyor.
Hayri Öğüt, Ovacık’ta siyanür kullanımıyla ilgili tedirginlikleri de gidermeye çalıştı:
- Biz kullandığımız siyanürün etkisini en son teknolojiyle minimize ediyoruz. Avrupa Komisyonu, diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere
bizim teknolojimizi referans olarak gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenaur Vakfı’yla ortaklaşa düzenlediği “Yerel Gazetecilik Semineri” için Dikili’ye gittiğimde, Celal Toprak’la birlikte Ovacık’taki maden alanını gezmiştik. Hayri Öğüt, o zaman “atık havuzu”nda yüzen ördekleri göstermişti. Şimdi de ördekleri anımsatıp, ekledi:
- Atık barajımızdaki siyanür konsantrasyonu bir litre suda 0.2 miligram düzeyinde. Bu rakam ABD’deki içme suyunda izin verilen siyanür konsantrasyonuna eşdeğerdir.
Neyse...
Akın İpek, 2005 yılında 20 milyon doları peşin, 45 milyon dolara girdiği altın işinde şimdi 2 milyar dolarlık bir “şirket değeri”ne ulaştı...
“Ek satış” dahil, yüzde 34.5’ini 36.8-46 liralık fiyat aralığıyla bugünden itibaren vitrine çıkarıyor...
Bakalım “altın madeni” hissesine kimler yönlenecek?
Yazarın Tüm Yazıları