GeriSeyahat Kartalkaya’nın eğlencesi yok, kayakçısı çok
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kartalkaya’nın eğlencesi yok, kayakçısı çok

Kartalkaya’nın eğlencesi yok, kayakçısı çok

Bolu'daki Kartalkaya, kayak sporuna gönül verenlerin 'eğlenceden çok gerçek kayak merkezi' diye tanımladıkları önemli bir kış turizmi bölgesi.

Cahit AKYOL
 
Burayı tercih edenler, günlerini pahalı ve renkli kıyafetlerini, karda bronzlaşan tenlerini sergilemekle geçirmiyor, karın ve kayağın tadını çıkarıyor. Köroğlu Dağları’ndaki tesisler çam ormanları içinde. Manzarası muhteşem, kar kalitesi yüksek, kayak pistleri dağın kuzey bölgesinde olduğu için lodostan etkilenmiyor. Bu yıl, sezon başında esen sert lodos Türkiye’nin neredeyse tüm merkezlerinde kar kalınlıklarını düşürürken Kartalkaya rekor kırıyordu. Geçen hafta sonunda kar kalınlığı 100 santimetreydi. Sömestr tatili nedeniyle şu anda tüm oteller dolu. Kartalkaya, tatil sonrasında kayak meraklılarını cazip fiyat seçenekleriyle ağırlayacak.

Kartalkaya, adını yolu, izi olmayan bir dağ başı ve sadece kartalların barınabileceği bir yer olmasından alıyor. Yöre bu günkü haline şimdi Kartal ve Grand Kartal otellerinin sahibi olan Mazhar Murtezaoğlu sayesinde gelmiş. Murtezaoğlu, katırla bile çıkılamayan tepelere 1978’de yol açtırmış, elektrik, su getirilmesini sağlamış. 12 bin çam diktirip, dağ başını ormana çevirmiş. Başlangıçta Bolu yöresinde adı deliye çıkan bu müteşebbis mühendisin ne kadar ileri görüşlü olduğu zaman içinde ortaya çıkmış. Kartalkaya şimdi gerek pistleri, gerekse modern otelleri ile Türkiye’nin önde gelen kayak merkezleri arasına girmiş.

13 PİSTİN TOPLAM UZUNLUĞU 35 KİLOMETRE

Kartalkaya’da ormanlar sık ağaçlı. Hava bozup sis kapladığında, kaybolma riski beliriyor. Ancak bugüne dek çok kaybolma olayı yaşanmamış. Pistler genellikle otellere dönük. Bu nedenle sis basınca aşağı doğru kaymak, otellere ulaşmayı kolaylaştırıyor.

Bolu Kartalkaya merkezinde 13 pist var. Toplam uzunlukları 35 kilometre. En uzun pist bin 400 metre. Pistlerde kar kalınlığı şubat, mart aylarında 2,5 metre civarında. Pistlere çıkan mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 4 bin 750 kişi. Golden Key, Kartal ve Grand Kartal Oteli’nin pistleri ortak. Üç otelin müşterileri bu pistlerden ücretsiz ve sınırsız yararlanıyor. Dorukkaya Oteli’nin pistlerinden de, otelin kendi müşterileri ücretsiz ve sınırsız olarak yararlanıyor. Bu sistem, çok kayanlar için avantajlı. Her çıkışta kuyruk beklemek gerekmiyor. Kartal Grand Kartal ve Dorukkaya otellerinin önündeki pistlerde snowboardlar için özel parkurlar var.

10 TELESKİ HİZMETİNİZDE

Kartalkaya’nın “Büyük Teleski”si 900 metre uzunluğunda. Dört farklı pisti var: Siyah Pist, aşağıya inildikçe dikleşiyor. Çanak Pist, orta seviyede kayanlar için uygun. Yılmaz Demir Pisti ise orman içinden geçiyor ve iyi kayanların tercihi. Pistin sonunda, Çamçukuru Teleskisi var. Siyah Pist’ten geçilen Gezi Pisti, dar ve uzun. Buradan liftle, İnek Çayırı bölgesine çıkıp, ağaçların arasından Çamçukuru’na inenler, etkileyici bir manzara içinden geçiyor. Ancak pist sonlarına doğru dikleşiyor.

1200 metrelik Köroğlu Teleskisi otel ve tesislerin bulunduğu bölgenin aksi istikametinde, dağın arka yüzünde. Uzak bir vadide kayma imkanı verdiğinden, iddialı kayakçılar tercih ediyor. Köroğlu’yla ulaşılan Latif ve Efe pistleri oldukça dik. Sisli havalarda orman içinde yolu kaybetmek mümkün. Bu nedenle buralarda aşırı dikkat gerektiriyor. Kötü havalarda teleski çalıştırılmıyor.

Safari Teleskisi 600 metre uzunluğunda. Başlangıç noktasına ulaşabilmek için, önce Narin ya da Nazlı Lifti’yle çıkmak gerekiyor. Vardığı noktada ise iki pist var: Yolun ikiye ayrıldığı yerde, sağda geniş ancak oldukça dik bir pist, soldaysa orman içinden geçen bir başka pist. Orman içinden geçen bu pistin, dağın en zor pisti olduğu söyleniyor. Her iki pistin de bitiş noktası, Nazar Teleski. Dorukkaya’nın ilk liftlerinden Nazlı ise 948 metre uzunluğunda ve üç pisti var. Kartalkaya’da bunların dışında teleskileri birbirine bağlayan büyüklü küçüklü altı teleski daha bulunuyor.

NE NEREDE YENİR?

Kartalkaya’da en şık restoranı Brasserie, Golden Key Oteli içinde. Burası İtalyan mutfağının seçkin lezzetlerinin servis edildiği çok özel bir mekân. Diğer otel müşterileri de buradan faydalanabiliyor. Elde hazırlanan ravioli, makarnalar, rizotto ve pizzaları çok popüler. Bu arada Avustralya, Şili, Kalifornia, Fransız ve tabii ki İtalyan şaraplarından oluşan zengin bir kavları var. Dağ manzarası eşliğinde leziz yemekler yiyip içkilerini yudumlamak isteyenlerin gözde mekanı. Burada yemekler hem leziz hem de görsel zenginlik içinde içinde. Dağın bir diğer gözde mekanı ise İstanbul, Bodrum ve Ankara’da şubeleri bulunan Chocolate. Sabah saat 08.00’de açılıyor akşamları gece kulubüne dönüşüyor. Gece yarısına kadar açık. Tepelerdeki kafelerde sahlep 10 TL, sıcak şarabın kadehi 17 TL, bira 15 TL, votkalı kokteyller 30 TL, hamburger 23 TL, mangalda et, sucuk yanında kola ile birlikte 20-25 TL.

İSTER ZİNCİR AL İSTERSEN KİRALA

Eğer yola çıkarken aracınıza zincir almayı unuttuysanız, Kartalkaya yolu üstündeki seyyar satıcılardan temin edebilirsiniz. Fiyatlar lastik ebatlarına göre 100 ile 300 TL arasında. Pazarlıkla 60-70 TL’ye liraya kadar iniyor. İsterseniz kimliğinizi bırakıp, 50 TL’ye zincir kiralayabiliyorsunuz. Zincir takma hizmeti fiyatlara dahil. Otele vardığınızda satıcı gelip zinciri söküyor, dönerken yeniden takıyor. Bazı seyyar zincir satıcılarının işlerini artırmak amacıyla yolun bazı bölümlerine su döktükleri, buzlanmayı artırdıkları iddia ediliyor. Kartalkaya’ya çıkan 28 kilometrelik yokuşta, yolun kenarlarında bekleyen traktörlere rastlayacaksınız. Bunlar nöbetçi kurtarıcılar. Buzda rampayı tırmanamayan ya da kayıp yoldan çıkan araçları çekerek, oteller bölgesine ulaştırıyorlar. Hizmet karşılığında 50 TL talep ediyorlar.

ÜÇ OTEL HER ŞEY DAHİL SİSTEMİYLE ÇALIŞIYOR

Kartalkaya’daki dört otelden Kartal, Grand Kartal ve Dorukkaya Otelleri her şey dahil sistemiyle çalışıyor. Yemekler, açık büfe. Dağın en son yapılan modern oteli Golden Key’de ise konaklama yarım pansiyon. Sabah ve akşam yemekleri ücrete dahil, öğle yemekleri ücretli. Oteller kırık, çıkık, yaralanma gibi acil durumlarda ilk yardım yapacak doktor ve sağlık personeline sahip. Butiklerinde yerli ve yabancı kayak malzemeleri satılıyor. Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl fiyatlarını donduran oteller bu yıl Uludağ’daki tesisler gibi fiyatlarına yüzde 2-5 arasında zam yaptı.

GOLDEN KEY: Kartalkaya’nın en yeni ve en lüks butik oteli. Üç yıl önce açıldı. Dış mimarisi Fransız Lea Invent, iç mimarisi Barbara Pensoy tarafından yapıldı, özel aksesuarlar tasarlandı. Gün ışığından ve Köroğlu Dağları manzarasından maksimum faydalanacak şekilde biçimlendirildi. İnşaat döneminde Türkiye’nin “en iyi beton prefabrik yapı ödülünü” kazandı. Otelde, farklı özellikte 43 oda var. 33 metrekarelik standart odaların yanı sıra müşterilerine 40 metrekarelik loft stilinde tasarlanmış dubleks suitler, 80 metrekareye varan büyüklükte geniş aile suitleri ve içinde manzaraya hakim özel jakuzili oda seçenekleri sunuyor. İki restoranından birinin mönüsü İtalyan, diğeri Türk ve dünya mutfaklarından oluşuyor. SPA, kapalı havuz, çocuk odası, kütüphane, buz pateni sahası, fitness salonu, kuaför ve butik var. Lobideki şöminesi Hürriyet Cumartesi’nin “En İyi 10” jürisi tarafından birinci seçilmişti. Standart odalarda sömestr sonrası çift kişi konaklama fiyatları hafta içi 425 TL, perşembe-pazar arası 670 TL, cuma-pazar iki gece 830 TL olacak. Tel: (0374) 234 50 59 www.goldenhotels.com

GRAND KARTAL OTEL: Tamamı pist ve dağ manzaralı 160 oda ve 500 yatak kapasiteli. Çoğu odası pistleri görüyor. 28 ile 32 metrekare arasındaki odalarında uydu TV’si bulunuyor. Otelden, kayaklarınızı taşımak zorunda kalmadan piste çıkabiliyorsunuz. Restoranı 500 kişilik. Bar, mini market, butik, konferans salonu, kuaför, kapalı yüzme havuzu, SPA merkezi var. Grand Kartal Oteli, tam pansiyon hafta içi iki kişilik odada tek kişi 169 TL, cuma-pazar 269 TL, cumartesi gecesi ise 299 TL. Tel: (0374) 234 50 50 www.grandkartal.com.

KARTAL OTEL: İki blok halinde 160 oda ve 500 yatak kapasiteli. 11 süit, 19 dubleks, iki villa, 128 standart odayla hizmet veriyor. Sezon başında restorasyondan geçti. Lobisinde şömine köşesi, sinema salonu bulunuyor. Kapalı yüzme havuzu, sağlık kulübü, SPA’sı var. Tüm odalarında uydu TV izlenebiliyor. Restoranı 500 kişilik. Otelin kafe, biri diskolu olmak üzere dört barı, bowling, bilardo salonları, spor, SPA merkezi, kapalı yüzme havuzu mevcut. Kartal Otel’de tam pansiyon konaklama hafta içinde kişi başına her şey dahil 175 TL, hafta sonları ise 273 TL. Tel: (0374) 234 50 05, www.kartalotel.com

DORUKKAYA OTEL: 143 standard, 46 deluxe odası, 9 suit, 21 obej oda, 2 villayla hizmet veriyor. Odaları dağ, orman ve kayak pisti manzaralı. Tümünde uydu TV izlenebiliyor. Toplam kapasitesi 800 kişi olan iki restoranı, kapasitesi 100 kişi olan A La Carte Restoranı, kafeleri, biri diskolu olmak üzere iki barı, çocuk oyun salonu, spor merkezi, kapalı havuz, jakuzi, sauna, Türk hamamı, güzellik merkezi, marketi, butiği var. Geceleri animasyon ve canlı müzik yapılıyor. Otel, Sevgililer Günü için 14-18 Şubat arasında fiyatlarını kişi başı 180 TL olarak belirledi. 18 Şubat’tan sonra hafta içi 150 TL, hafta sonunda 280 TL. Tel: (0212) 444 52 92 www.kayatourism.com.tr

DAĞIN MASKOTU MOLLY

Dört yaşındaki S. Bernard cinsi Molly, Kartalkaya’nın maskotu. Çok sevimli ve cana yakın. Çocuklara oyun oynamaya bayılıyor, onlarla karların üzerinde yuvarlanıyor, beraber yürüyüşe çıkıyor. Fotoğraf çektirmek konusunda son derece usta. Poz vermeye bayılıyor.

KARTALKAYA’NIN AŞK İKSİRİ

Kartalkaya şimdiden 14 Şubat Sevgililer Günü hazırlıklarına başladı. Kokteyller kırmızı ağırlıklı yapılmaya başlandı. Barmen Erdem Öztoprak’ın hazırladığı “Aşk İksiri” daha şimdiden tatilcilerin gözdesi. Kadehi 32 TL’den satılan kokteyl 1 ölçü votka, bir ölçü Southern Comfort, 1 ölçü safari, 2 ölçü kızılcık, 2 ölçü nar suyuyla hazırlanıyor.

BUZ PATENİNE NE DERSİNİZ?

Açık havada buz pateni yapmayı muhakkak denemelisiniz. Yanınızda patenlerinizi getirmediyseniz bile sorun değil. Pistten patenlerinizi saatini 50 TL’ye kirayabilirsiniz. Eğer daha önce denemediyseniz, paten öğretmenleri pistte sizi bekliyor. Ders ücretinin saati 60 TL.

NASIL GİDİLİR?

Kartalkaya’ya karayoluyla ulaşmak çok kolay. Kocaeli- Adapazarı - Bolu 262 kilometre. İstanbul Bolui 280 kilometre, Ankara - Bolu 192 kilometre. İzmir - Manisa - Balıkesir - Bursa - Adapazarı - Bolu 594 kilometre. Bolu - Kartalkaya ise 45 kilometre. Kartalkaya yolu kışın her zaman kar kaplı, ancak Karayolları ekipleri yolları açık tutmayı başarıyor. İstanbul’da geçen haftalarda 10 santim kar kent yaşantısını felç ederken bile, İstanbul Bolu arasındaki karayolu tertemizdi.

GEREKLİ TELEFONLAR

Bolu Kültür Turizm Müdürülüğü (0374) 212 22 54 - (0374) 215 36 90
Bolu Turizm Danışma (0374) 212 39 45
Karayolları (0374) 215 10 79
Meteoroloji (0374) 215 10 44 

False