TYF 2010 İlke Kararları

Güncelleme Tarihi:

TYF 2010 İlke Kararları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 14:39

TYF 2010 yılı ilke kararlarını açıkladı TYF icra kurulunun kararlarında kulüple,r dernekler sporcular ve hakemler dışında , Türkiye de TYF tarafından tanımlanmış sınıfların yurt genelindeki faaliyetlerin kapsar şeklinde başlayan talimat yelken amaçlı turizm faaliyeti içindeki sportif, eğitim yada hobi amaçlı yarış faaliyeti kapsayan bireysel yada kurumsal her organizasyonu ilgilendirmekte, Kurum ve kuruluşlar için talimatlar şartlar var.

Haberin Devamı

Yarışlar için güvenlik ekipmanları, botların güvenlik koşulları,yarışlardaki kalite kiriterleri yeni talimatta eklenmiş,yetkili kurumlara, birimlere önermeler,görüşler eklenmiş.

TYF programı, TYF tarafından kabul edilmiş sınıfların yurt genelinde ve yurtdışında gerçekleştirilecek yarış, kamp çalışmaları ve eğitimler (kurs, seminer, klinik) ile toplantıları kapsar. TTYF Yarış Programında olma şartları aşağıdaki gibidir;

 • Türkiye’de yapılan uluslararası yarışlar ile birden fazla il tekne ve/veya sporcularının katılımı ile yapılan yarışlar TYF Faaliyet programın da olmayı gerektirir.

• İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında yapılan tüm yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.

Haberin Devamı

• Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yapılan tüm açık deniz yarışları TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.

•Uluslararası olup başka ülkelerin karasularında etaplar içeren yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.

• Ülke tanıtım amacı taşıyan ve bu tip organizasyonları içeren; Bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ve yerel idareler tarafından maddi olarak desteklenen uluslararası yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.

TYF Faaliyet Programında yer almak isteyen kurum, kuruluş ve kulüplerin, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere TYF’ye aşağıda belirtilen miktarlarda “Eğitime Katkı Payı” ödemeleri gerekmektedir.Yat yarışları için; 2.500 TL sabit bedele ek olarak katılan tekne başına 25.-TL Yat sınıfı dışındaki yarışlar için 5.000 TL sabit bedel

b.    .Boğazlarda gerçekleşecek yarışların haricinde TYF programında yer alan diğer yarışların sponsor ismi ile birlikte anılması durumunda TYF ye ek olarak 2.500 TL. “Eğitime Katkı Payı” alınacaktır.

Boğazlarda gerçekleşecek yarışlar, Windsurf, Kitesurf, yarışları ile özel sponsorluk anlaşmaları ile yapılacak faaliyet ve yarışlar için kurum, kuruluş ve kulüpler ile Türkiye Yelken Federasyonu arasında özel protokol yapılacaktır.

 Turizm Amaçlı Yelken Faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara, ilgili Bakanlıktan alınacak faaliyet izni sonrasında bedeli karşılığı teknik destek ve hizmet sağlanacaktır.

Haberin Devamı

 Buna bağlı olarak, 2010 sezonu içinde yukarıdaki kriterlere uygun yarış organizasyonu gerçekleştirecek olan kurum, kuruluş ve kulüplerin başvurularını Ön Yarış İlanları ile birlikte TYF İstanbul Bürosuna en geç faaliyetten 3 ay önce yazılı olarak yapmaları gerekmektedir. Başvurular değerlendirilip karşılıklı protokol imzalandıktan sonra faaliyet 2010 Programına dahil edilecektir.

1.4 TYF'de olduğu gibi, illerde de bir yıla yaygın bir program düzeni meydana getirilecektir. İller, il içinde yapacakları kurs, seminer, toplantı ve yarışları, şekil ve tarihi ile birlikte programlarına alacaklar ve faaliyetlerini bu düzene göre sürdüreceklerdir.

1.5 Onaylanıp yayınlanmış faaliyet programlarında yer almamakla beraber ilave edilmesi düşünülen faaliyetler için Yelken İl Spor Temsilcisi aracılığıyla TYF’den onay alınacaktır. Ancak, TYF tarafından onaylanmış programda daha sonra yapılacak değişiklikler için karar yelken il spor temsilciliğince verilecek ve TYF muhakkak bilgilendirilecektir. 1.6 Yarış ilanında belirtilmek suretiyle ‘’Açık’’ statüde ilan edilen il yarışlarına, komşu illerden sporcu katılımı serbesttir. Açık statüdeki yarışlar ile ilgili TYF Başkanlığına 15 gün öncesinden bilgilendirilecektir.

 

Haberin Devamı

1.8 2009 yılında İl programları kapsamında organize edilen bir çok yarışın dosyası geç, eksik olarak veya hiç gönderilmemiş olup, tetkikler sırasında ISAF Kurallarına, TYF Talimatlarına ve Yarış İlanlarına uygunsuzluklar tesbit edilmiştir. Bu düzensizlik, çoğu zaman illerdeki görevli ve malzeme yetersizlikleri ile yarış sayısının çokluğundan ileri gelmektedir. Niteliği niceliğe feda etmemeye kararlı olan Federasyonumuz, bu konuda yetkilendirdiği MHK vasıtasıyla yapılacak kontrollerde eksiklik ve düzensizliği süren yarışlar için, 2011 yılı programında, adı geçen yarış aktivitesini yasaklama hakkını mahfuz tutacaktır.

1.9 Tüm yarışlar, TYF İlke Kararları, Yarış İlanı -TYF Genel Yarış Talimatı ile yayınlanacak ve Ek Talimatlara uygun olarak yapılacaktır. 1.10 Yat yarışları, ISAF 2009 – 2012 Yelken yarış kuralları, ilgili ölçü sistemi kuralları, TYF sporcu lisans, tescil, vize ve transfer talimatı, disiplin suçları ve ceza talimatı, yelken yarışları düzenleme talimatı, yelken no tahsis talimatı, reklam talimatı uygulanmak kaydıyla organizatör kulüp / kuruluşun yayınlayacağı yarış ilanı ve yarış talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Haberin Devamı

 3. SINIFLAR -KATEGORİLER –YAŞ SINIRI

3.1 TYF tarafından tanınan, yarışları yapılacak sınıflar ve kategorileri aşağıdadır.

Optimist : Genel – Kız -Junior

Laser Standart : Genel -Genç

Laser Radial : Genel – Bayan -Genç

Laser 4.7 : Genel – Bayan -Junior

Windsurf Sınıfları

RS:X Genel-Bayan

U20 (8.5 m2 yelken) Genel -Bayan

Techno 293 U17 (7.8m2 yelken) Genel -Bayan

U15 (6.8m2 yelken) Genel - Kız

Funboard

A) Slalom Erkek – Bayan -Genç Erkek – Genç Bayan -Master Erkek

B) Free – Style Erkek – Bayan

Kitesurf Sınıfı

A) Speed Crossing Erkek – Bayan

B) Free – Style Erkek – Bayan

C) Hang Time Erkek -Bayan

Finn Genel

4 2 0 Genel -Bayan

4 7 0 Genel -Genç

SL 16 ( Katamaran) Genel

Haberin Devamı

12 Kadem Dingi Genel

Pirat Genel -Genç

Dragon Genel

 4. ÖDÜLLER

4.1 Optimist dışındaki diğer bütün sınıflarda Genel Klasmandan dereceye giren ilk yarışmacıya/ekibe, Optimist sınıfında ise ilk 5 yarışmacıya ödül verilecektir.

Ancak, bir sınıfta sadece üç yarışmacı, ekip mevcut ise ödül birinciye, dört yarışmacı,ekip mevcut ise birinci ve ikinciye verilecektir.

4.2 Bir sınıfta kategori açılabilmesi için o kategoride en az beş start -er olma şartı aranacaktır. Kategorilerin ödülleri, Genel Klasmandan ayrılacaktır.

4.3  Bu sistemde bir bayan veya bir genç yarışmacı; hem Genel klasmandan hem de kendi kategorilerinden birden fazla ödül alabilecektir.

4.4 Tek yarışla sonucu alınacak yarışlarda her sınıf için en az 3 kayıt ve 3 start er şartı aranacaktır. Start- er tekne, start etmek üzere start alanına gelen teknedir

4.5 Seri yarışlarda ise, seriyi teşkil eden her yarışta k bu şart aranmaz,  toplam yarış adedinin yarısından bir fazlasında en az 3 star -ter şartı aranacaktır. 3.5 sayısı 3, 5.5 sayısı 5 ve bu gibi, şeklinde değerlendirilecektir.

5. MİLLİ TAKIM ADAYLARI-KAMPLARI-EĞİTİMLERİ VE SEÇİMİ

Milli Takım Aday Sporcuları, ilgili sınıflar tarafından ilan edilen Seçme Kriterlerine göre belirlenecek

ve uygulanacak kamp çalışmaları bu sporculara yönelik olacaktır. kadroda gereken değişiklikler yapılabilecektir.

 6. ORGANİZASYONLAR -SORUMLU BİRİMLER

6.1 TYF Programında yer alan yarışların bir kulüp / kuruluş tarafından organize edilmesi halinde, faaliyet bahse konu kulüp / kuruluş ile Türkiye Yelken Federasyonu arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilir.

6.2 İl Programında yer alan faaliyetlerin planlaması, koordinasyonu, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ilgili İl Organizasyon Komitesi tarafından yapılacaktır.

6.3 İllerde yapılacak her türlü organizasyonda diğer illerden gelen sporcular, idareciler, antrenörler, gemiciler, yardımcı personel ve hakemler ile görevlendirilmesi halinde TYF Temsilcisi'nin konaklama ve iaşeleri için ev sahibi kulübün / kuruluşun idarecileri yardımcı olacaklardır.

6.4 TYF ve İl Programında yer alan yarışlarda kafilelerin seyahatinden, teknelerin taşınmasından, yüklenmesi ve boşaltılmasından, kafilenin tavır ve hareketlerinden, sporcu lisanslarından, kayıt işlemlerinin yapılmasından, faaliyetlerin takibinden her kulübün Kafile Başkanı sorumlu olacaktır.

 6.5 Federasyon ve İl Programında yer alan her yarışın sonunda Yarış Sekreteri tarafından;

a. Yarış İlanı,

b. Ek Yarış Talimatı

c. Rotalar,

d. Katılımcı / Ekip Listeleri,

e. Görevli Antrenörlerin listesi,

f. Verilen geçici lisans isim listesi,

g. Görevliler Listesi

h.Yarış Sonuçları,

i. Ödül dağıtım formu

j. Protesto Kurulu evrakları,

k. Yarış kurulu başkanı raporu, hakem değerlendirme formu ve benzeri işlem gören tüm belgeler . Eksiksiz düzenlenmiş ve imzalanmış olarak bir dosya haline getirilecektir. Bu dosya, görevlendirilmesi halinde TYF Sorumlusu / Gözlemcisi veya TYF İl Organizasyon Komitesi tarafından 7 gün içerisinde TYF İstanbul bürosu, adresine gönderilecektir. Dosyası süresi içinde gönderilmeyen yarışlar tescil edilmeyecek ve yapılmamış sayılacaktır.

 6.6 Görevlendirilmesi halinde TYF gözlemcisi de yarış sonu raporunu MHK’na gönderecektir.

 7. YARIŞLARA GÖREVLİ TAYİNİ

7.1 TYF programında yer alan yarışlar için hakemler, MHK kararı ile ismen ve/veya illere kontenjan veya yetki verilmek suretiyle en geç yarış tarihinden 1 ay önce görevlendirilirler. Yarışlara gelmeyen hakemlerin yerine TYF Sorumlusu / Yarış Kurulu Başkanı tarafından görevlendirme yapılır.

 8. DİĞER KONULAR

8.1 07 – 18 Temmuz 2010 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek 2010 ISAF Gençler Dünya Şampiyonası’nda yelken camiasının tüm ekipman ve insan kaynakları seferber edileceğinden, bu tarihlerde yurt genelinde başka hiçbir yelken yarışı tertiplenmeyecektir.

8.2 TYF programında bulunan diğer uluslararası yarış tarihlerinde, aynı ilde faaliyeti etkileyebilecek başka bir program konulmayacaktır.

8.3 TYF programında belirtilmiş bir faaliyetle aynı özellikteki bir faaliyet il programına alınırken özel dikkat gösterilecektir.

8.4 İl Programında ayni anda birkaç yarış planlanırken il malzeme ve hakem imkanları göz önünde bulundurulacaktır

8.5 Centreboard sınıflarında her hafta sonu tek yarış düzenlenmesi yerine seri yarışlar planlanacaktır.

 8.6 İzmir ve Muğla illerinde Bölge Kupası 2. ve 3. ayakları öncesi optimist sınıfında en az 3 yarıştan oluşan seçme yarışları planlanacak, Bölge Kupasına bu sınıfta katılım için seçme yarışlarına katılmak ve yarıdan fazla yarış bitirmek şartı aranacaktır. Milli takım ve aday sporcularında bu şart aranmayacaktır

 8.7 Çok sınıflı yarış organizasyonlarında Dragon sınıfı ile Optimist ve Laser sınıfları aynı yarış alanında yarıştırılmayacaklardır.

 8.8 Takip Personeli / Antrenör Talimatı gereğince 4,00m den küçük, motor stop kablosu, demir ve demir ipi olmayan antrenör botlarının Yarıyıl Kupası’ndan itibaren TYF yarışlarında görev yapması mümkün olmayacak ve tüm Takip / Antrenör botlarının teçhizatlarını 31 Mayıs 2010 tarihine kadar tamamlaması gerecektir.

8.9 Antrenör ve Yarış Görevlilerine görev sırasında can yeleği giymek mecburiyeti getirilmiştir.

 8.10 ISAF Yelken Yarış Kuralları’nda meydana gelen değişikliklerin bu İlke Kararlarını da etkilemesi halinde değişen maddeler yeni şekliyle uygulamaya konulacak ve TYF web sayfasında www.tyf.org.tr da yayınlanacaktır.

 8.11 Bu İlke Kararları, 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bu kararları

 Kaynak: TYF wep

aredem@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!