Saçan: "Susurluk’un askeri kanadı çözülemedi"

Güncelleme Tarihi:

Saçan: Susurluk’un askeri kanadı çözülemedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 17:10

İKİNCİ Ergenekon davasının 31’inci oturumunda çapraz sorgusuna devam edilen tutuklu sanık İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, ’Susurluk davası’nda Susurluk’un askeri kanadının ortaya çıkmadığını savundu.

Haberin Devamı

Susurluk’un askeri kanadının MİT, Jandarma veya askeriyenin çeteye bulanmış bölümü olduğunu öne süren Adil Serdar Saçan, bu konuya ilişkin sorulara şöyle yanıt verdi:

YEŞİL’İ BULABİLSEYDİM ÇOK İYİ OPERASYONLAR YAPACAKTIM

Susurluk sürecinde İbrahim ağabey de var. İbrahim Şahin mahkum oldu. Polis, politikacı, mafya ilişkileri açığa çıktı. Ama MİT ve askeri kesimin, Jandarma’nın suç işleyen kısmı hiç görülmedi. Yeşil kimin adamıydı? İtirafçıları kullanıyordu. Ben bunların üzerine gittiğim için buradayım. Yeşil denen bir adam var. Birçok faili meçhul cinayete adı karışıyor. Kesin olan cinayetleri de var. Yeşil’i bulabilseydim eğer çok iyi operasyonlar yapacaktım. Burada ’Ergnekon’ diye yargılanan örgüt ile bizim takip ettiğimiz örgüt aynı değil. Buradaki örgütün içine hükümete muhalefet edenler de konularak sulandırılmış bir örgüt olduğunu düşünüyorum.

MİT, JANDARMA, ASKERİYENİN ÇETEYE BULANMIŞ BÖLÜMÜDÜR

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Bu örgüt ’Susurluk’mudur?
Adil Serdar Saçan: Hayır. Susurluk’un ortaya çıkmayan askeri kanadıdır. MİT, Jandarma veya askeriyenin çeteye bulanmış bölümüdür.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Bu kanaate nasıl vardınız?

Adil Serdar Saçan: Yeşil Güneydoğu’da birçok faili meçhul cinayete karışmış adamdır. Devlet desteği olmadan bunu yapabileceğine inanıyor musunuz? Kimler Yeşil’i kullanmış? Yeşil kimin adamıydı? İtirafçıları kullanıyordu. Bir tek ben üstüne gittim ama buradayım.

Üye Hakim Hasan Hüseyin Özese: JİTEM diye bir kuruluş duydunuz mu?

Adil Serdar Saçan: Duydum. Jandarma İstihabarat Terörle Mücadele çalışan birim. Daha sonra JİT adını aldı. Güneydoğu’da görev yapıp da JİTEM, JİT adını duymayan yoktur. Muş’ta, terör operasyonlarında bizimle birlikte kahramanca çatışan cesur çocukların olduğu birimdir. Muş’ta 4-5 kişilik sivil gruptu. Konularına, PKK’ya hakim arkadaşlardı. Birlikte operasyonlara gittik. Ama kurumlarda zaman içinde dejenerasyona uğrayan, başka yollara sapanların temizlenmesi gerekir. Jandarma da kendi içinde zaman zaman bu temizliği yaptı. Ama daha da yapması gerekir. Hayatım boyunca yanlış gördüğüm herşeye müdahale ettim. 2001’de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda çalışan bir muvazzaf binbaşıyı evine giderek gözaltına alarak tutukladım. O tarihte kimse bize ’askeriyeye giremezsin’ demedi. Görev anlamında en büyük yardımı jandarmadan aldım. Kendini JİTEM’ci göstererek Yeşil’i kullanalarında burada olması gerekirdi.

SÖYLEDİKLERİNİZİ BİLGİYE Mİ DAYANDIRIYOR SUNUZ?

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün: Sizi böyle anlatırsanız Tuncay Güney’in anlattıları gibi dayanağı olmayan soyut duyumlar mı? Bunları bilgiye mi dayandırıyorsunuz, yoksa duyum mu?

Adil Serdar Saçan: Duyum değil, bilgim var. Mafyalaşan itirafçılara çok operasyon yaptım.
Üye hakim Sedat Sami Haşıoğlu: Tuncay Güney ile ilgili 21 aylık ön çalışma süresinde ne gibi çalışmalar yaptınız?

VELİ KÜÇÜK’DE UYUŞTURUCU BULDUNUZ MU?

Adil Serdar Saçan: Biz o dönemde Veli Küçük ve Sedat Peker ile ilgili ön çalışma izni almıştık. Ergenekonla ilgili olarak değil. Bunu anlatmakta zorlanıyorum. İnanın bana Veli Küçük ve Sedat Peker ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti’nde ki en kapsamlı çalışma yapılmıştır. Ancak orada bir şey bulunamamıştır. Allah aşkına bugün bu soruşturmada da devlet bütün imkanları ile gidiyor. Veli Küçük’de uyuşturucu mu buldunuz? Yok.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Tuncay Güney’in anlattığı insanlar hakkında işlem yaptınız mı?

Adil Serdar saçan: Anlattığı her isim hakkında zaten şubemizce işlem yapılmıştı.

Mahkeme başkanı Köksal Şengün: Siyasi konularla ilgili beyanları da var?

Adil Serdar Saçan: Dosyayı onun için istihbarat şubeye gönderiyoruz. Bu bizi değil TEM’in görevi.

Mahkeme başkanı Köksal Şengün: 150 sayfa ifade almışsın.

Adil Serdar Saçan: 150 sayfanın içinde somut hiçbir şey yok. Bana şurada silah var, uyuşturucu var demiyor.

Mahkeme başkanı Köksal Şengün: Nerede silah var, diye sordunuz mu? Öyle bir soru yok.

Adil Serdar Saçan: Nasıl yok başkanım, var. Sorgucu soruyor. Susurlukla ilgili anlattığı herşey Susurluk doyasında var.

Üye hakim Sedat Sami Haşıoğlu: Peker grubuna yönelik ön çalışmada neler yaptınız?

Adil Serdar Saçan: Telefonlarını dinlemeye aldık. Yapmış oldukları eylemleri araştırdık. Nerede kalıyorlar, diye baktık.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Sedat Peker’le ilgili yaptığınız çalışmaları Tuncay Güney ve Veli Küçük için de yaptınız mı?

Adil Serdar Saçan: Veli Küçük ile ilgili yapılan bütün çalışmalar Sedat Peker dosyasında vardır. Biz Veli Küçük’ü Sedat Peker’le birlikte görüyorduk. İstihbarat şubeye bilgi vermişiz. İstihbarat şube Kasım 2000’den beri takip ediyor. Tek bir dinleme bile yapmamış.

ŞİRİN, BENİ SEVMEZ

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Emin Şirin(eski milletvekili) ile ilişkiniz nedir? Hiç ilişkim yok. Aleyhimde soru önergeleri veren birisidir. Beni de hiç sevmiyor. Daha sonra telefon açıp benimle tanışmak istediğini söyledi. Gittim. En son Genç Parti’ye girmişti. ’Seçimlerde bizimle birlikte olurmusun?’ dedi. ’Hayır’ dedi.

Üye hakim Sedat Sami Haşıoğlu: Doğu Perinçek (işçi Partisi Genel Başkanı) ile ilişkiniz?

Adil Serdar Saçan: Benim o grupla diyaloğum yok. Bir tek Emcet Olcaytu’yu tanırım. Aydınlık Dergisi için emniyetteki Fethullahcı yapılamaya ilişkin benimle ropörtaj yapmak istemişti.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Tuncay Güney’in mülakat kasetlerinde işkence yapıldığı tespit edildi. Mahkeme buna ilişkin suç duyurusunda bulundu. İfadeye çağrıldınız değil mi?

Adil Serdar Saçan: Sizin suç duyurunuz üzerine gitmedim. Kendim başvuruda bulunmuştum. Mahkemeniz yayın yasağı konulması için savcılığa yazı yazdı. savcılık bunu bir hafta sonra işleme koydu. Bu süre içinde ses CD’lerindeki herşeyi yayınladılar. Bu nedenle başvuruda bulunmuştum.

GÜNEY’İN MÜLAKAT CD’SİNDE SİZİN SESİNİZ VAR MI?

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: CD’deki sesleri dinlediniz mi? Sizin sesiniz var mı?

Adil Serdar Saçan: O konuyla ilgili konuşmak istemiyorum. Biz görüntülü kayıt dışında kayıt yapmadık. Bilirkişi incelemesi istedik. Ondan sonra açıklayacağım. Sizin sesinizi de burada kaydedip istedikleri gibi konuşturabililer.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Doğu ve Güneydoğu’da görev yaparken Veli Küçük ile irtibatınız oldu mu?

VELİ KÜÇÜK’ÜN YÜZÜNÜ GÖRSEM TANIMAM

Adil Serdar Saçan: Hayır hiçbir şekilde irtibatım yok. Veli Küçük’ü hala görmedim. 5 No’lu cezaevinde kalıyormuş. Yüzünü görsem tanımam.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Nuri Ergin ve Vedat Ergin’e yönelik saldırı yapılacağına dair istihbarat faksı çektiniz mi?

Adil Serdar Saçan: Alaattin Çakıcı grubuna yönelik çalışma yaparken Çakıcı grubunun bir bölümünün Uşak Cezaevi’ne sızıp Nurişlere eylem yapacağı istihbaratı alınldı. Faksı emniyet müdür yardımcısı Uşak Cezaevi’ne gönderdi. Asıl sorun Uşak Cezaevi’nde.

RUS AJANI DEDİĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Kemal Kerinçsiz’i tanıyor musunuz?

Adil Serdar Saçan: İdare Mahkemesi’ndeki bir davam nedeniyle kendisine hukuki bir konuda danıştım. Sevgi Erenerol ve Kemal Kerinçsiz’e Rus ajanı demem mevzusu ise Sevgi Erenerol’un Türk Ortodoks Kilisesi’nin başında olduğu, bu kilisenin de Rusya'nın güdümünde olduğu söylenmişti. Sevgi Erenerol ve Kemal Kerinçsiz’in Rusçu oldukları söylenmişti. Bu biraz da benim gevezeliğim. Kendilerinden özür dilerim.

Üye hakim Sedat Sami Haşıoğlu: PKK itirafçılarının Arif Doğan ile ilgisi nedir?

Adil Serdar Saçan: Arif Doğan’ın PKK itirafçıları ile ilgisini bilmiyorum. Ama itirafçılarla ilgili bilgi istiyorsanız anlatayım. İtirafçı olup çıktıktan sonra parasız kalıp suça karışıyorlar. Adil Timurtaş’ı zaten bizim ekibimiz kullandı. Yeşil’i yakalamak için istihbarata geçtiklerini biliyorum ama kendisini tanımıyorum.

GİZLİ ÇEKİM YAPACAK TEÇHİZAT YOK

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Tuncay Güney’in mülakatı gizli olarak mı kaydedildi?

Adil Serdar Saçan: O çekim açık bir çekimdir. Bizim şubemizde gizli çekim yapacak bir teçhizat yok. Bildiğim kadarı ile istihbarat şubede de yoktu.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: Ali İhsan Yıldırım, Tarık Ümit ile tanışıyor muydu?
Adil Serdar Saçan: Hiçbir bilgim yok. Ali İhsan Yıldırım eski özel harekatçıdır. Özel harekatan bizim şubemize gelmişti. Bir yıl kadar bizde görev yaptı.Peker grubu ilişkisi olduğu gerekçesi ile sicilini bozdum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!