At etini protesto eden öğrencilere soruşturma

Güncelleme Tarihi:

At etini protesto eden öğrencilere soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 11:44

ADANA’da, kaldıkları yurdun yemeğini yapan firmanın kullandığı etin at eti olduğunun ortaya çıkması nedeniyle, bu durumu protesto eden 18 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Öğrencilerden, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca kaldıkları yurttan çıkarılacakları, bu nedenle savunma vermeleri istendi.

Çeşitli tarihlerde at ve eşek eti operasyonlarının yapıldığı Adana’da, 22 Aralık’ta Tarım İl Müdürlüğü ekipleri at ve eşek kesip, etini sattığından şüphe ettikleri bir kasabı takibe almış, bu kasabın et sattığı yerlerden birinin de Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) kampusundaki 2 bin 800 kız ve erkek öğrencinin kaldığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nun yemeğini yapan firma olduğu saptanmıştı. Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte yurtta kalan öğrenciler, üst üste 2 gün kaldıkları yurdun önünde eylem yapmıştı.
Yurt-Kur’u ıslık ve alkışlarla protesto eden ve yol kapatan öğrenciler, ‘Adana uyuma öğrencine sahip çık’, ‘Müşteri değil, öğrenciyiz’, ‘Adana kebabı, eşek kebabı’, ‘Yönetim bize hesap verecek’, ‘İnsanca bir yurt istiyoruz’, ‘Nuri eşek etini sen ye’ yazılı pankartlar açıp, sloganlar attı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) kampusu içindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda kalan 18 öğrenciye, eylem yaptıkları ve yurt müdürünü küçük düşürücü sloganlar attıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Yurt Müdürlüğü tarafından yurttan atılmayla cezalandırılmaları istenen öğrencilerden 25 yaşındaki Ali Cengiz, “At ve eşek eti yiyen de biziz, bunu protesto ettik diye yurttan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan da. Bize bunu reva gördüler diye teşekkür etmemizi mi bekliyorlar? Biz sağlıklı bir yurtta kalmak istediğimiz için şimdi hem bursumuzdan olacağız, hem yurdumuzdan” dedi. 

Öğrencilerin eylemi üzerine Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu Müdürlüğü, eyleme katıldıkları tespit edilen 18 öğrenci hakkında soruşturma açtı. Bu öğrenciler, 4 Ocak’ta yurtta anons edilerek blok müdürlüklerine çağrılıp, Yurt Müdür Yardımcısı Niyazi Güher’in imzasının bulunduğu açıklamalı bir ifade tutanağı verildi. 18 öğrencinin ifadeleri istenen tutanakta, olayın kısa bir özeti yer alırken, yurt müdürünün küçük düşürüldüğü belirtildi. 1 hafta sonra da aynı öğrenciler tekrar çağrılarak Yurt Müdür Yardımcısı Nuray Türkmen imzalı savunma formu verildi. Bu formda da öğrencilerin, maksadını aştıkları belirtilen eylem nedeniyle yurt idare ve işletme yönetmeliğinin 23’üncü maddesi gereğince ‘yurttan süresiz çıkarma cezası’ ile cezalandırılmaları gerektiği bildirilerek, 3 gün içinde savunmaları yazılıp, teslim edilmesi istendi.
Öğrencilerden 3 yıldır yurtta kalan ÇÜ Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi 25 yaşındaki Ali Cengiz, açılan soruşturmanın skandal olduğunu söyledi. Yapılan eylemlerin haklı gerekçeleri olduğunu belirten Cengiz, “Yurtta at eti yedirildiği ortaya çıktı. Bu insanlık onurunu zedeleyici, hakaret içeren bir durum. Bu insanı gerçekten harekete geçiren bir olay. Sessiz kalınsa abes bir durum yaratacak. Bu eylemi yapıp, sesimizi duyurmamız gerekiyordu. Ben de katıldım. Ama idare, eylemin ardından ‘Neden eylem yaptınız?’ diyerek ifademizi alıyor, savunmamızı istiyor. Bizi suçlamaları çok garip. Müdürün onurunu rencide edici sloganlar attığımız için soruşturma açmışlar. Ama müdür bize at eşek eti yedirirken bizim onurumuzu hiç düşünmüyor” dedi.

‘AT VE EŞEKLER ETİNİ YİYEN BİZLER SUÇLU OLDUK’

Açılan soruşturmayla birlikte ikinci bir şok yaşadıklarını kaydeden Cengiz, ilk gün yapılan eylemin son 5 dakikasına katıldığını, ikinci gün ise eylem saatinde Adana Devlet Tiyatrosu’nda oynanan oyunu izlediğini ve eyleme katılmadığını bildirdi. Yurttan atılmayla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Cengiz, şöyle konuştu:

“Çift taraflı kıskaca alınmış gibiyiz, köşeye sıkıştık. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Savunma metninde eyleme katıldığımız için süresiz yurttan atılmayla cezalandırılacağımız yazıyor. Ben son sınıf öğrencisiyim, böyle bir şey olursa bursum da kesilecek. Ne yapar, ne ederiz. Atılırsak nerede kalacağız? Tedirgin oluyorum, çok korkuyorum. Zaten at ve eşek eti yüzünden psikolojimiz bozulmuştu, bu soruşturma da bizi tam yıktı. Sınav zamanı darbe yedik. Öğrenciler bu süreçte yine susmamalı. At ve eşek eti yemek istemediğimiz, sağlıklı bir yurtta barınmak istediğimiz için soruşturmaya uğruyoruz. Bizden, at ve eşek eti yedirdiler diye teşekkür etmemizi mi bekliyorlar? Özür mü dileyelim at eti yedirdiler diye? At eti yedirdikleri için memnun olduğumu söylesem, bizi yurttan atmayacaklar mı? Bu doğal bir tepki, insani bir durum. Biz de eylem yaptık. Ailelerimiz bile bize destek oldu bu konuda. Eğer yurttan ayrılırsak, bu kesilen at ve eşeklerin ahırlarında mı barınacağız? At eşek eti yedirmek müdürün onurunu kırmıyor da, biz buna tepki gösterince mi onuru kırılıyor? Zaten bu işin bütün suçlusu kesilen at ve eşeklerle, bunu yiyen öğrenciler oldu.”

Yüzlerce öğrencinin eyleme katılmasına rağmen 18 öğrenciye soruşturma açılmasının gözdağı verme amaçlı olduğunu vurgulayan Cengiz, “Öğrenciler çok tedirgin, kırmızı ete karşı duyarlı olmaya başladılar. Yemekhane şirketi değişti, et yemekleri yapılıyor ama buna rağmen öğrenciler daha çok sebze yemekleri yiyorlar. Şirket değişti ama öğrenciler geçirdikleri süreci unutmuyorlar. Ve bütün sorumluluğu biz çekiyoruz. Bu işte bir Ali Cengiz oyunu var” diye konuştu.

Tutanakta neler yazıyor?

ÖĞRENCİLERE verilen ifade formunda olayın kısa açıklaması bulunurken, eylemin, yemeklerde at ve eşek etinin tespit edilmesinden sonra basında yer alan haberlerin bahane edilerek gerçekleştiği belirtiliyor. Çeşitli sloganlarla yurt müdürünün küçük düşürüldüğü vurgulanan formda, ayrıca ifadesi istenen tüm öğrencilerin adı yazıyor. Yurt Müdür Yardımcısı Nuray Türkmen imzalı savunma tutanağında ise, olayla ilgili öğrenciler suçlandığı konular yer alırken, şu ifadelere yer veriliyor:

“Müdürlüğümüz öğrenci yemekhanesinde tek tırnaklı (at, eşek) eti yedirildiğini ve bu olayın medyada haber olmasının ardından bunu bahane ederek 29.12.2009 ve 30.12.2009 tarihlerinde akşam saatlerinde yapılan eylemlere aktif olarak katıldığınız ve bu hususta dış kapıda basın açıklaması yapara idareyi boykot ettiğiniz; güvenlik görevlileri ve yurt personelinin yaptığı tespit ve nöbetçi memur tutanağıyla alınan ifadelerden anlaşılmış olup, yapılan eylemlerde ‘müdür istifa et, etini sen ye’ ve ayrıca ‘yönetim istifa’, ‘yemekhane kamulaştırılsın’, ‘taşeron firma istemiyoruz’ gibi sloganlar attığınız ve yürüyüş esnasında ‘insanca bir yaşam, insanca bir yurt istiyoruz’ yazılı pankart açarak yurdun huzur ve güvenliğini bozduğunuz, idare ve idarecileri küçük düşürecek, rencide edecek davranışlar sergilemeniz ve özellikle 30.12.2009 tarihli eylemin maksadını aşmış olması nedeniyle işlemiş olduğunuz bu fiillerden dolayı yurt idare ve işletme yönetmeliğinin 23’üncü maddesi (b ve m fıkraları) gereği ’yurttan süresiz çıkarma’ cezası ile tecziye edilmeniz gerekmektedir. Suçlamalarla ilgili savunmanızı yaparak 3 gün içinde teslim etmenizi rica ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!