HSYK neden çekiniyor

YAKIN zamanda yazılı ve görüntülü medyada Yargıtay’daki 33 boş üyeliğin 8 aydır Adalet Bakanı’nın engellemesi sebebiyle doldurulamadığı, Yargıtay’da bu yüzden işlerin ağır yürüdüğü, dosyaların karara bağlanmasının geciktiği belirtildi.

Haberin Devamı

Gerçekten de Yargıtay’a giden dosyalar giderek daha geç dönmeye başladı. Bunun sonucu adalet daha geç gerçekleşiyor. Çok duyulmuş bir sözdür: Geciken adalet adalet değildir. Arzu edilen adaletin erken gerçekleşmesidir.

Şunu da biliyoruz ki, Yargıtay’a giden dosya sayısı çoktur. Giderek daha da çoğalmaktadır. Dairelerin ve üye hâkimlerin çoğalması daha çok karar çıkmasına katkıda bulunacaktır.


Yargıtay’
a hâkim atamalarının 8 aydır beklemesinde kusurlu olan kimdir? Bunun için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’na (HSYK) bakmak gerekir. Kanuna göre Yargıtay üyelerinin tayini HSYK’nın görevidir.


Bu kurulun başkanı Adalet Bakanı’dır. Ama toplantıda Adalet Bakanı yoksa başkanvekili olan hâkimlikten gelme başkanvekili toplantıya başkanlık eder. Bu
gösteriyor ki Adalet Bakanı olmadan kurul toplanıp karar alabilir. Toplanan kurul, hangi konuların karara bağlanacağını belirlemiştir. Toplantı sırasında ortaya çıkan konuları görüşebilir. Karar vermeye yetkili kurul gündemini de kararlaştırabilir...

Haberin Devamı


HSYK’nın
10/ııı. maddesine göre kararlar salt çoğunlukla, yani katılan üye sayısının yarıdan bir fazlasının oyu ile alınır. Bu kararlara karşı Adalet Bakanı ve
ilgililer on gün içinde yeniden inceleme isteyebilirler, bu incelemeyi yukarıdaki şekilde toplanan HSYK yapar.


Yeniden inceleme sonucu verilen kararın da tebliğinden itibaren yine on gün içinde Adalet Bakanı veya ilgililer itirazda bulunabilir. Bu itirazı Adalet Bakanı veya kurul başkanvekilinin başkanlığında kurulmuş olan itirazları inceleme kurulu inceleyip karar verir. Bu kurul, başkan hariç en az 8 üye ile toplanır. Yarıdan bir fazlanın oyu ile karar verir. Kanuna göre bu karar kesindir. Hiçbir mahkeme veya merciye gitme imkânı yoktur.

Eksik üyelerin tayini mümkündür. Yüksek mahkemelerdeki üye eksikliğinin sekiz ay sürmemesi gerekir. Sorunlara gerçekten çözüm bulmak istiyorsak her şeyi açık açık konuşmalıyız.


Şimdi merak edilen şudur: Gecikmeden kim sorumlu? HSYK bir şeyden mi çekiniyor? Baskı mı var? Toplantı salonuna mı sokulmuyorlar? Baskı varsa bile HSYK’nın görevini yapması gerekir. Hükümet bir anda bu kurulu yok edebilir mi? Kurul üyelerinin görev süresi dört yıldır. Bir başka göreve atanmaları mümkün değildir. Eğer bir baskı varsa, önleyici sebep varsa bu açıklanmalıdır. Veya kurul görevini yapmalı, hukuka aykırı bir durum varsa bunun ortaya çıkması sağlanmalıdır..

Haberin Devamı

Erdoğan KULOĞLU / E. avukat

 

Kulakların çınlasın Soros

 

“TÜRKİYE’nin en iyi ihraç malı ordusudur” diyen Soros’un kulakları çınlasın. Artık o asker dönemi bitti, şimdi yeni ihraç kalemlerimiz var.

Bakın teröristbaşı Abdullah Öcalan, İtalya’daki bir günlük gazeteye ‘köşe yazarı’ olmuş ve yazıları yayınlanmaya başlamış.


Bu arada İtalya’ya da hayırlı ve uğurlu(!) olsun. 
Metin YAYKINLIOĞLU

 

Peki nasıl olacak

 

BEN 55 yaşındayım ve bugüne kadar CHP dışında (Ecevit–DSP hariç) hiçbir partiye oy vermemiş biri olarak, Bedri Baykam’ın “CHP’yi zıplatalım” yazısına istinaden CHP ne yazık ki artık inandırıcılığını yitirdi diyebiliyorsam, Bedri Baykam bu işi nasıl yapacak merak ediyorum doğrusu? Deniz Baykal kişi olarak dürüst ve saygıdeğer bir kişi ancak ülke sevgisi ile koltuk sevgisi birbirine karışıyor gibi geliyor artık.        
Kürşat YILDIRIM

 

Haberin Devamı

Bu da çuval geçirme

 

TÜRKİYE-İsrail gerginliği son noktaya ulaşmış bulunuyor; nihayet Telaviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un başına İsrail tarafından çuval geçirildi! Her fırsatta Türkiye’yi aşağılamaya çalışan İsrail’e verilecek tek bir yanıt vardır: diplomatik ilişkileri temelden kesmek.
Semih KALKANOĞLU

 

Haydi aya bir iki

 

THY Genel Müdürü Temel Kotil “Turist bulsam aya götürürüm” demiş. Bir gün sonraki haberlerde ise Atatürk Havalimanı’nı martıların istila ettiğinden bahsediliyor.

Desenize duyan gelmiş!

Seyfullah ÇİÇEK-ÜSKÜDAR

 

Maaşlar eridi

 

TARIM Bakanlığı’na bağlı olarak 657’ye tabi kurum hekimliği yapıyorum. Hekim maaşlarının kamuda tartışıldığı bu dönemde maaşım 1700 lira, mühendis maaşı 1900 liradır. Sağlık Bakanlığı çalışanları döner sermayeden gelir aldığı için bizim maaşlarda maliye tarafından bir düzeltme yapılmadığından Sağlık Bakanlığı harici kurumlarında çalışan hekimlerin maaşları iyice eridi. Tam Gün Yasası yakında Meclis’e gelecek. Bu yasadaki en büyük eksiklik TSK personeline ek ücret zammı yapılırken diğer kurumlarda çalışan kurum hekimlerine işyeri yapabilir diye bir düzenleme yapılmamış olmasıdır. Tasarıda işyeri hekimliği ile ek mesai yaparak Sağlık Bakanlığı’nda çalışan meslektaşlarımla olan ücret dengesizliği güya çözümlenmiş olmuş! Meclis görüşmelerinde tam günün aksayan tarafı olan bizlerin durumunun gündeme gelmesini istiyoruz.   
Dr. Latif Serdar ÇELİK

 

Haberin Devamı

Pitbull

 

GAYRETTEPE Ali Ustabayırı Caddesi, Göktürk Sokak’ta apartmanların arasında bir gecekondu vardır. Burada Pitbull’lar yetiştiriliyor ve dövüşe hazırlanıyorlar. Beşiktaş Belediyesi, Tarım Müdürlüğü, Veterinerlik Müdürlüğü yoksa polis mi, bir şeyler yapın lütfen.  
Y.F.

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

“Uçmayı biliyorsan düşmeyi de bileceksin, korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredeceksin.”   
(Nietszche)

Yazarın Tüm Yazıları