Merkel'e isyan

Güncelleme Tarihi:

Merkele isyan
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 14:14

Almanya'da koalisyon hükümetindeki çatlak, Başbakan Angela Merkel'in "liderliğini" tartışma noktasına kadar geldi.

Haberin Devamı

Alman gazetesi Bild am Sontag yaptığı kamuoyu araÅŸtırmasına göre Almanların yüzde 61'i Hristiyan Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Hür Demokratlar'ın (FDP) oluÅŸturduÄŸu koalisyonun ülkenin sorunlarına yanlış yerden baÅŸladığını düşünüyor. Sanki koalisyon ortakları CDU/CSU ve FPD, Almanların böyle düşünmesinden haberleri yokmuÅŸ gibi bütün ÅŸiddetiyle çatışmaya devam ediyorlar.Â

SANKÄ° KEDÄ°-FARE KOALÄ°SYONU

CDU'lu Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble daha dün yaptığı açıklamada, Hür Demokratların vergi indirimiyle ilgili tasarısını bloke etme sinyali verdi. Buna karşın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle liderliğindeki FDP, koalisyon sözleşmesinde yer alan 25 milyar euroluk vergi indiriminde ısrar ediyor.

FDP ayrıca sağlık alanında da köklü reformlar yapılmasını istiyor ama bu konuda Merkel'in partisi CDU ile anlaşmazlığa düşmüş durumda. Hür Demokratlar ise Merkel'den sanki intikam almak ister gibi bu ay sonunda İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak Afganistan Zirvesi öncesi, Almanya'nın bu konuda politika oluşturmasını engelliyor.

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Almanya'nın Afganistan'da daha fazla insiyatif almasını ya da ek asker gönderilip gönderilmemesi tartışmalarını parlamentoda bloke ettiği ve bu alandaki tartışmanın ileri bir tarihe ertelendiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

KENDÄ° PARTÄ°SÄ°NDEN MERKEL'E Ä°SYAN

Koalisyonda bütün bu çatışmalar yaşanırken, Başbakan Angela Merkel'e en sert eleştiri kendi partisi CDU'dan geldi. Almanya'nın Hessen, Saksonya, Thüringen ve Brandenburg eyaletleri meclislerinin CDU grup başkanları yaptıkları ortak açıklamada, Merkel'in parti liderliğini tartışmaya açtılar.

Açıklamada, Merkel'e "Başbakan'ın yönetim tarzı kendisine popülarite kazandırıyor ama partimizin kimliğiyle uyuşmuyor" denildi. Ayrıca son seçimlerde Angela Merkel'in seçimleri kazandığını ama CDU'nun kendi tarihinde en kötü seçim sonucuna razı olmak zorunda kaldığı belirtildi. Merkel'in seçimleri CDU'nun değerlerini öne çıkararak değil, büyük koalisyondaki popülaritesinden dolayı kazandığı iddia edildi.

Haberin Devamı

CESARET EDİP KARŞISINA ÇIKACAK KİMSE YOK

Hristiyan Birlik Partisi önümüzdeki hafta iki günlük parti kongresi yapacak. Parti içindeki muhalefet, Merkel'in liderliğini tartışma konusu yapmak istiyor. Ancak bu aşamada CDU içinde Merkel'e kazan kaldıracak bir kişinin bulunması zor görülüyor.

KOCH: MERKEL'Ä°N ALTERNATÄ°FÄ° YOK

Gelecekte CDU'nun olası liderleri arasında gösterilen Hessen eyaleti başbakanı Roland Koch ise Merkel'e arka çıktı. Koch, "CDU gibi bir kitle partisinde Angela Merkel'in şu anda gösterdiği lidelik tarzının, alternatifi yok" dedi. Koch parti üst yönetiminde, Başbakan Merkel'in liderliğini kimsenin tartışmaya açmasına izin verilmeyeceğini de belirti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!