Ne ödenecek vergisi var ne de uygulanacak cezası

Güncelleme Tarihi:

Ne ödenecek vergisi var ne de uygulanacak cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2009 00:00

Yeni vergileri değerlendiren TÜSİAV Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı, “Başkent’in dörtte biri gecekondu. Mevcut gecekonduların yarısına yakını da kayıt dışı ve vergi ödemiyor. Gecekondular, oy kaygısıyla bu hale getirildi” dedi.

YENİ yıldan itibaren geçerli olacak emlak vergisi metrekare birim değerlerinin belirlenmesiyle, gözler de gecekondulara çevrildi. Başkent’in dörtte birinin gecekondu olduğunu belirten Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı, “Mevcut gecekonduların yarısına yakını da kayıt dışı ve vergi ödemiyor. Bunlar, devletin sorumluluğunda olan işler” dedi.

Gecekonduların oy kaygısıyla bu hale getirildiğini belirten Taşçı, şunları söyledi:

“Kayıt dışı olup vergisini ödemeyen gecekonduların yanı sıra, beyannamesini vermeyen pek çok apartman da var. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında değişiklikler yapılıyor fakat Ankara ne zaman tamamen bir şehir haline bürünür bilmiyoruz.

Ankara göç alan bir şehir

Başkent’in yarısına yakını bundan 10 yıl önce gecekondulardan oluşuyordu. Kentsel dönüşüm projeleriyle, bu oran dörtte bire düştü. Gülveren, Hasköy, Altındağ, Mamak ve Keçiören’in büyük bölümü gecekonduydu. Bugün ise Mamak, Demetevler’in arka kısımları ve Çankaya’ya bağlı yakın köylerde gecekondu yoğunluğu var. Balgat ise tamamen apartmana dönüştü. Mamak’ın yarısından fazlası hala gecekondu.

Türkiye’nin gayrimenkul envanterinin olmaması büyük sıkıntı. Envantersiz yola çıkamazsınız. Bugün genel olarak 4 milyon konut açığı var. İstatistiklerde tek odalı yerler bile konut olarak sayılıyor.”

Uygulanan değerler yanlış

Yenİ emlak vergisi oranlarına göre, Başkent’in en pahalı yeri metrekare birim değeri 5 bin TL’den 6 bin TL’ye yükselen Zafer Meydanı oldu. Değerlerin belirlenmesi için emlak odalarının da görevlendirilmesi gerektiğini belirten Taşçı, şunları söyledi:“Gayrimenkul değerlendirmeleri dört yılda bir yapılıyor. Bunun yetkisi Emlakçılar Odası’na verilmezse, bu kaos sürekli yaşanacaktır. Zafer Meydanı’nın en pahalı bölge olarak belirlenmesini yanlış değerlendiriyorum. Mağaza fiyatları Zafer Meydanı’na gidildikçe düşer. Kızılay’a doğru ise artar. Cinnah Caddesi, diğer bazı semtlerle aynı orana getiriliyor. Vatandaş, 100 bin TL’ye satamadığı dairesi için yüklü miktarlarda emlak vergisi ödüyor. Bu, iş bilmezlikten kaynaklanan bir durum. Vatandaşa yazık oluyor.”

Çankaya için dava açıldı

Başkent’te 2010’dan itibaren geçerli olacak emlak vergisi oranlarında bir sıkıntı olmadığını belirten Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan ise şunları söyledi: “Ankara’da yeni oranlarda çok büyük sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Değerleme oranlarının dört yıllık toplamı kadar artış yapıldı. Bu oranlar, yüzde 25’in çok üstüne çıkmadı. Altındağ ve Keçiören’de bir sorun yok. Çankaya’nın bazı bölgelerinde oranların yüksek olduğu gerekçesiyle Ankara Ticaret Odası tarafından dava açıldı. Bu davayı, bölgenin muhtarları da açabiliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!