Öğrencilere binlerce bedava dizüstü

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilere binlerce bedava dizüstü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 11:47

Binlerce öğrenciye ücretsiz olarak bilgisayar dağıtılacak! Hem de Türkiye'de! İşte detaylar...

Haberin Devamı

Kocaeli'de dev bir eğitim-bilişim projesi hayata geçiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli'deki tüm ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine bir Exper BilgePisi dizüstü bilgisayar veriliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, çocuklara verdiği sözü yerine getiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında tüm ilköğretim 6. Sınıf öğrencileri, yeni yıla bilgisayarlarıyla giriyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin, Kocaeli Interteks Fuar Merkezi'nde düzenlediği Exper BilgePisi dağıtım törenine Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bizzat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telekonferans aracılığıyla katıldı. Törende il genelindeki 26 bin 587 öğrenciye, Exper BilgePisi dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında her yıl 6. sınıflara bilgisayar verilmesi ve 5 yılsonunda yaklaşık 130 bin öğrencinin bilgisayar sahibi olması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Törene telekonferansla bağlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi verdiği sözü tutuyor ve ben de bundan büyük memnuniyet duyuyorum. 5 yılda 130 bin bilgisayar dağıtılması büyük bir hizmettir. Biz hükümet olarak bütçeden en büyük payı eğitime ayırdık. Bugün artık ülkemin hangi şehrine gidersem gideyim, çocuklar benden oyuncak yada para değil bilgisayar istiyorlar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin eğitime verdiği bu destek tüm yerel yönetimlere örnek olacaktır ve takdire şayan bir projedir" dedi. Erdoğan, bilgisayar sahibi olan öğrencilerden kendisine e-posta göndermelerini ve duygularını ifade etmelerini istedi. Başbakan, yeni yılın kardeşlik ve barış yılı olmasını dilediğini ifade etti.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu "Türkiye'nin iyi eğitim almış, teknolojiye ayak uyduran gençlere ihtiyacı var. Bu proje ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı büyük bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Proje kapsamında 130 bin öğrenci bilgisayar sahibi olacak. Bu mutluluk verici bir gelişme. Geçmiş çok farklıydı, bugün farklı, gelecek daha farklı olacak. Teknoloji sürekli değişiyor. Değişen teknolojilere ayak uydurmak hepimiz için önem taşıyor. Bilgi toplumuna geçiş sürecinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü bu projenin diğer belediyeler tarafından da örnek alınacağını umuyorum ve projede emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Haberin Devamı

Çıkış noktası çocukların ihtiyacı...
Eğitim odaklı projenin çıkış noktası genç öğrencilerin ihtiyaçları oldu. Bilgi çağında öğrencilerin; çağı yakalamak, yeteneklerini keşfetmek, yaratıcılıklarını geliştirmek, ödevlerini yapmak ve araştırmak için en önemli ihtiyacı olan bilgisayarlar, belediyenin de önceliklerinden biri oldu.

"Kocaelili Bill Gates'ler yetişecek"
Projenin uzun vadedeki hedefi, ülkemize dahiler yetiştirmek ve geleceğin dahilerinin bugünkü ihtiyaçlarını gidermek. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu Kocaelili öğrencilerle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Kocaelimizde pırıl pırıl, zehir gibi gençler yetişiyor. Bill Gates gibi bir bilişim dehası olmak için bir eksikleri yok. Bilgisayarları da olunca, bu potansiyel daha kolay gün yüzüne çıkacak."

Haberin Devamı

E-Öğrenme dönemi
Bu yıl 26 bin 587 öğrenciye verilecek olan bilgisayarlar, e-öğrenme modelini destekleyen uygulamalar sayesinde öğrenmeyi eğlenceli hale getiriyor. Magic Desktop arayüzündeki eğlenceli uygulamalar hem eğitiyor, hem de bilgisayarın kullanımını kolaylaştırıyor. Bu arayüzdeki oyunlar, eğitimler, ses kaydedici ve e-posta yazımı sayesinde bilgisayarlar, çocukların kullanımına yönelik bir uygulama da sunuyor. Kocaelili çocuklar, bilgisayarlarını bu yıldan itibaren, okullarında aktif olarak kullanmaya başlayacak.

Her öğrenciye bir bilgisayar projesinde öğrencilere dağıtılan bilgisayarlar, okullar için özel bir yazılım içeriyor. Bu yazılımı öğrenmeleri için, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere özel bir eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

Projeyle birlikte eğitimde yepyeni bir dönem başlıyor. E-okul adı verilen bu sistem, öğrencilerin zaman zaman evlerinden de "sanal sınıflarına" dahil olabilmelerini, hatta evlerinden sınava bile girebilmelerini sağlıyor.

BilgiPisi isimli bilgisayarlardaki yazılımda, ayrı ayrı öğretmen ve öğrenci modülleri yer alıyor. Öğrenci modülü, sınıf içi ortak çalışma, ekran paylaşımı ve dosya gönderimi gibi özelliklere sahip. Öğretmen modülü ise, Bilişim sınıflarının idaresini ve kontrolünü sağlamak üzere tasarlandı.

Yabancı dil unutulmadı
Öğrencilerin yazılımları, yardım mesajı alıp gönderme şansına sahip olduğu gibi arıza durumlarında tek bir tuşla bilgisayarının işletim sistemini eski haline getirerek (recovery) sorunun üstesinden gelebiliyorlar. Bu özelliklere ek bir de lisanslı sözlük programına da sahip olacak öğrenciler, İngilizce/Türkçe sözlüklerinden dilediğince faydalanabilecekler.

Haberin Devamı

Toplam 5 yıl sürecek ve yaklaşık 130 bin bilgisayarın dağıtılacağı projenin meyvelerini 10 yıl içinde toplamayı hedefleyen Başkan İbrahim Karaosmanoğlu'na göre gelecek çok parlak. Kendisi de bir emekli öğretmen olan ve bu sebeple eğitime özellikle önem veren Başkan Karaosmanoğlu, geleceğin dahilerinin Kocaeli'den yetişeceğine inanıyor:
"Biz evlatlarımıza gereken yardımı yapmakla, yolu göstermekle, tesisi sağlamakla mükellefiz. Öğrencilerimizin eğitimini doğru, modern, güncel metotlarla vermek zorundayız. Bunu yaptıktan sonra o pırıl pırıl zihinler, Kocaeli'nin, Türkiye'nin geleceğine ışık tutacaklar. Bu bilgisayarları tasarlayanlar, yazılımını yapanlar onlar olacak. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak bizim görevimiz" diye konuştu.

"9 Canlı" bilgisayar
Bilgisayarlar; Türkiye'nin önde gelen bilişim şirketlerinden Exper tarafından dizayn edildi. Dayanıklılıkları nedeniyle "9 canlı" denilen bilgisayarların ismi; BilgePisi. Modelin sloganı ise: "Bilge Pisi arkadaşınız olacak."

BilgiPisi; çocukların düşürebileceği, zaman zaman üzerine bir şeyler dökebileceği hesap edilerek geliştirildi. Bilgisayarlar, darbe ve düşmelere dayanıklı kırılmayan gövde, su geçirmez tuş takımı ve 6 saate varan uzun pil ömrüne sahip. Yine de 40 cm üzerinden düşürülmemesi ve USB girişi gibi klavye harici kısımların su ile temas ettirilmemesi öneriliyor. Yaklaşık 1.54 kg ağırlığı ve özel tasarımı Bilge Pisi çocukların kolayca taşıyabileceği ölçülerde.

Bilge Pisi; Intel'in netbook kategorisindeki cihazlar için üretmiş olduğu en yeni işlemci teknolojisi olan ATOM işlemcisi, düşük güç tüketimi ve 6 saate varan pil ömrü ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Bilgisayarlar, 1 GB RAM, Windows XP işletim sistemi, 160 GB kapasiteli bir sabit diske sahip. BilgePisi'nin 10" Widescreen ekranı ile 1024x600 çözünürlüğü destekliyor. CMPC yedekleme programı sayesinde veri kaybını önlüyor. Tümleşik webcam'i ile anında görüntülü mesajlaşma imkanı bulunuyor. Bilge Pisi'de yazılımı önceden yüklenen 1.3 megapiksel çözünürlükte dahili webcam yer alıyor.

Ödüllü ekran koruyucular
Bilgisayarlardaki ekran koruyucu ve duvar kağıtları için 4 Mevsim Kocaeli Fotoğraf Yarışması'na katılan eserlerden özel bir derleme yapıldı. Birbirinden güzel Kocaeli manzaralarından oluşan görsellerle, öğrencilerin bilgisayar başındayken bile şehirden ve doğadan kopmaması amaçlanıyor.

Öğrencilere dağıtılan bilgisayarların kutuları da özel tasarlandı. Bilgisayarları çocuklara ulaşana kadar özenle muhafaza edecek olan kutular, görkemli bir Sekapark manzarası ile güzelleştirildi. 6. sınıf öğrencileri bilgisayarlarını Sekapark'la açacaklar.

Web sitesi Hazır
Kampanyanın internet adresi www.bilgearkadas.com olarak belirlendi. Öncelikle bir iletişim noktası olarak kullanılacak sitede; çocuklar için eğitici - eğlendirici uygulamalar yer alacak, öğrenciler, veliler ve öğretmenler için; bilgi - yorum paylaşma platformu kurulacak.

BilgePisi'nin tüm özellikleri olduğu gibi internet erişimi de çocuklara göre. Özel filtre ve programlarla çocukların internetteki her siteye girmesi engelliyor. Ayrıca bilgisayarlarda, öğrencilerin zararlı olabilecek uygulamaları yüklememeleri için özel bir yazılım desteği de var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!