Türkiye'de akla gelmeyecek şey gerçek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede akla gelmeyecek şey gerçek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 00:28

Ankara’daki aramalara geniş yer veren yabancı basın, birkaç yıl önce Türkiye'de sivillerin orduyu denetlemesinin mümkün olamayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Dış haber ajansları ve gazeteler Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalarla ilgili yorumlarında bundan birkaç yıl önce Türkiye'de böyle bir durumun yaşanacağının akla bile gelmeyeceğini belirtti.

 

İşte çeşitli dış basın organlarından arama yorumları:

 

The Daily Telegraph: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü İslami kökenli hükümetiyle silahlı kuvvetler arasında bir gerginlik olduğunu reddetti.

 

Bülent Arınç’ın evinin yakınlarında iki askerin yakalanmasının ardından gelen aramaların tam olarak neden kaynaklandığı belli olmasa da yargının ordunun “yatak odasına” girişi hükümetin ordunun kanatlarını kırpma çalışmalarının son noktası olabilir.

 

Haberin Devamı

Ordunun önünün kesilmesi Avrupa Birliği’nin Türkiye’de demokrasinin standartlarının yükseltilmesi adına ortaya koyduğu taleplerden biriydi.

 

Reuters: Ordu yaptığı açıklamada polisin aramalarına bir itirazı olmadığını ve aramaların tamamen yasal olduğunu ifade etti. Aramaların başladığı Cumartesi günü sekiz asker gözaltına alınmıştı.

 

Türkiye’de ordu 1960’tan bu yana dört hükümet devirmişti ancak askeri bir tesisin siviller tarafından denetlenmesi bundan birkaç yıl önce düşünülebilecek bir şey değildi. Türk basını polisin ilk defa böyle bir hareket yapma cesareti gösterdiğini ifade etti.

 

Her ne kadar Türkiye’de ordu ve hükümet arasındaki gerginlik finans piyasalarını zaman zaman rahatsız etse de bu hafta içinde yaşananlara çok fazla tepki gösterilmedi. Bu olay Avrupa Birliği üyeliğini istikrarlı bir demokrasiyle desteklemek isteyen Türkiye’de sivillerin ordu üzerindeki egemenliğini artırdığı anlamına geliyor.

 

Haberin Devamı

Milliyetçi muhalif politikacılar ise AK Parti’yi 2011 ortalarında yapılacak seçimlerde kendisine verilecek desteği artırmak için korku yaratmakla suçluyor.

 

Agence France Presse: Askeri ofislerde yapılan bir dizi arama, geçmişte gücü sorgulanamayan Türk ordusunu beklenmedik bir baskı altına aldı ve İslami kökenli hükümetle laik rakipleri arasındaki ayrışmanın derinleşeceği korkularını artırdı.

 

Gözlemciler aramaların tam olarak neden kaynaklandığı belli olmasa da yargının ordunun “yatak odasına” girişinin hükümetin ordunun kanatlarını kırpma çalışmalarının son noktası olabileceğini ifade ediyor.

 

Ordunun önünün kesilmesi Avrupa Birliği’nin Türkiye’de demokrasinin standartlarının yükseltilmesi adına ortaya koyduğu taleplerden biriydi. Ancak demokratikleşme adı altında ordunun saygınlığını ve etkinliğini azaltmanın laik sistemin en güçlü koruyucusunu devreden çıkarmak ve AK Parti’nin Türkiye’yi bir İslam devletine dönüştürmek için kurduğu gizli planlarda elini güçlendirmek anlamına geleceği belirtiliyor.

 

Haberin Devamı

Ergenekon soruşturması 2007’de başladı ve başlarda derin devlete büyük bir darbe olarak görüldü. Yeraltından çıkarılan silahlarla iddialar güçlendi ancak polisin AK Parti’ye muhalefetleriyle tanınan bir dizi laik gazeteci, akademisyen ve yazarı tutuklamasıyla davanın güvenirliği yok oldu.

 

Şüpheliler polisi kanıtları değiştirmek ya da olmayan kanıtlar göstermekle suçluyor.

 

The Associated Press: Arama, Türkiye’de ordunun desteklediği laiklerle, laikliğe zarar verdikleri söylenen İslami kökenli iktidar partisi arasında bir güvensizlik ortamı olan Türkiye’de tartışmaları alevlendirdi.

 

Türkiye’de ordu 1960’lardan bu yana dört hükümet devirdi ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmek için demokratik reformlara başladığı dönemden bu yana gücü oldukça sarsıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!