Dünya basınından manşetler- 27 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 27 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2009 11:13

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Dış basın zamanlamaya dikkat çekti (Planet)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları ile gözaltına alınan askerlerle ilgili gelişmeler dış basında da yakından takip edilirken, bu haberlerde zamanlamanın önemine dikkat çekildi.

AFP haber ajansı, iddialarla ilgili sekiz askerin gözaltına alındığı bilgisini verdikten sonra, olayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, geçtiğimiz günlerde orduyu yıpratmaya yönelik bir 'psikolojik savaş' yürütüldüğünü açıklamasından sonra gelmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

AFP, Başbuğ'un yapmış olduğu açıklamada, devletin kurumları arasında yaşanabilecek olası bir çatışmaya işaret ettiğinin de altını çizdi.

İngiliz yayın organı BBC de gözaltına alınmaların zamanlamasının önemine vurgu yaparak, gelişmenin iktidardaki AK Parti ile Silahlı Kuvvetler arasında bir gerilim yaşandığına yönelik spekülasyonların arttığı bir dönemde meydana geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansı da BBC'nin belirttiği görüşlere yakın yorumla gelişmeyi duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast düzenlemeyi planladığı gerekçesiyle iki subay geçen hafta göz altına alınmış, ancak ordudan yapılan açıklamada bu subayların bilgi sızdıran bir personelin takibini yaptığı ifade edilmişti.

Olayla ilgili soruşturmanın genişletilmesini ardından, bu iki subayın da içinde bulunduğu sekiz askeri personel Cumartesi günü gözaltına alındı. Gelişmeler üzerine Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Başbakan Tayyip Erdoğan ile önceden planlanmamış bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından hükümet tarafından yapılan açıklamada ise, Erdoğan'ın iç ve dış güvenlik konuları hakkında bilgilendirildiği bilgisi verildi.

AFP
--Askerler Türk başbakan yardımcısına yönelik suikast 'planı' için sorgulandı
Türk ordusu Cumartesi günü resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast hazırlığıyla ilgili iddia için sekiz askeri sorguladığını açıkladı.

BBC
--8 Türk askeri 'Başbakan yardımcısına suikast hazırlığı'yla ilgili gözaltına alındı
Türk Genelkurmayı'ndan yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast hazırlandığı iddiası ile sekiz askerin göz altın alındığı açıklandı.

Haberin Devamı

AP
--Türk güvenlik kuvvetleri ve Kürt göstericiler Güneydoğu'da çatıştı
Türk basın ve yayın organlarında yer alan haberlere göre, PKK ile bağlantısı olduğu için hafta içindeki baskınlarda 23 kişinin göz altına alınmasını protesto eden Kürt göstericiler,  ülkenin güneydoğusunda Türk güvenlik kuvvetleriye taşlı sopalı çatıştı.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Yetkililer Yemen’deki El-Kaide bağlantısına yönelik iddiaları değerlendiriyor

Başarısız olan eylemden sorumlu tutulan Nijeryalı saldırgan, soruşturmacılara patlayıcıları Yemen’de El-Kaide ile bağlantısı olan bir uzmandan temin ettiğini söyledi. Şüphelinin babası ise ABD’yi oğlu hakkında uyarmıştı.

 

--Yolcuların hızlı müdahalesi saldırıyı engelledi

Haberin Devamı

2001’den bu yana terörizm karşıtı eylemlere milyarlarca dolar harcanmış olmasına rağmen, Noel’deki uçuşun faciaya dönüşmesini çok daha basit bir şey önledi. David Schilke ve ailesi saldırı girişiminde bulunan şüphelinin iki sıra arkasında oturuyordu.

 

--Sağlık yasasındaki diğer basamak

Senatonun sağlık reformunu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen daha geniş kapsamlı reformla birleştirmek ve son bir karar çıkarabilmek için bugüne kadar gösterilen politik özverinin aynısını göstermek gerekecek.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Güvenlik kontrolleri yoğunlaştırılabilir

Northwest uçuşunda gerçekleştirilmek istenen bombalı saldırı, güvenlik kontrollerinin yoğunlaştırılmasına ve yolcuların taranmasını hızlandıracak teknolojilerin geliştirilmesine yol açabilir.

 

--Çatışmalar İran’da doruğa çıktı

Muhalefet güçlerinin Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’a yönelik protestosunda, İran Cumartesi günü eylemlerle sarsıldı.

 

--Fannie ve Freddie desteği tartışmaları ateşledi

Obama hükümetinin Fannie Mae ve Freddie Mac şirketlerinin önümüzdeki üç yıl boyunca tüm açıklarını kapatacağına yönelik kararı tartışmalara neden oldu.

 

THE GUARDIAN

--İran’ın yeşil devrimi kuruyup ölmeyi reddediyor

İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaneyi’nin liderliğine karşı herhangi bir değişikliğe karşı sıkı tedbir alacağını duyurmasıyla birlikte Tahran’da muhaliflerin destekçilerinin bir araya gelmesi ülkede sorunların habercisi olabilir.

Haberin Devamı

 

--Altı Filistinlinin ölmesi ile Gazze ateşkesi tehlikede

Bir yıl önceki savaşı kabul etmeyen İsraillilerin susturulup kötülendiklerini öne sürmeleri ile şiddet tırmanıyor.

 

--ABD’li yıldızlar reçeteli ilaçlara kurban oluyor

ABD’liler gibi binlerce İngiliz internetten ve pratisyen doktorlardan elde ettikleri ağrı kesici ve diğer haplara bağımlı hale geliyorlar.

 

HAARETZ

--ABD’den İsrail’e: El-Fetih militanlarının ölümünü açıklayın

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ulusal güvenlik danışmanı Uzi Arad, ABD’li yetkililere militanların gerçekleştirdiği terörist saldırıya karşılık müdafaa yapıldığını söyledi.

 

--Netanyahu: Umarım Livni Kadima için kritik bir zaman olduğunu anlar

Haberin Devamı

Başbakan Benjamin Netanyahu muhalif lider Tzipi Livni ile yapacağı görüşmesinde Livni’nin partisiyle koalisyona katılmasını teklif edecek.

 

--Detroit saldırısından sonra dünya havaalanlarında güvenlik arttırıldı

Ben-Gurion uluslararası havaalanı alarm seviyesini yükseltirken, ABD’li yolculara uygulanan güvenlik kontrolleri arttırılacak.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Saldırgan güçlü bir patlayıcı madde kullanmış
Hollanda'dan ABD'ye giden ABD uçağını havaya uçurma girişiminde bulunan 23 yaşındaki Nijeryalının, saldırıda kullandığı patlayıcı maddenin cinsi ortaya çıktı. PETN adlı madde çok güçlü bir patlayıcı olarak biliniyor. Nijeryalı bir bankacının oğlu olan Ömer Faruk Abdul'un en az 20 yıl ceza alacağı belirtiliyor.


DIE WELT
--ABD istihbaratı Nijeryalı saldırganı tanıyormuş
ABD havayolu şirketi Northwest Airlines'ın uçağını patlayıcı maddeyle havaya uçurma girişiminde bulunan 23 yaşındaki Nijeryalı Ömer Faruk Abdul, ABD istihbaratı tarafından tanınan bir isim. Abdul hakkında terör eylemi gerçekleştirmek suçundan dava açılacak.

EKONOMİ BASINI
BLOOMBERG
--ABD'de konut fiyatları ve tüketici güveninin de artış ihtimali
Bu hafta ABD'de açıklanacak olan veriler öncesinde uzmanlar, ülkedeki emlak piyasasında yaşanan düşüşün daha fazla yavaşlayacağını ve tüketici güveninde artış görüleceğini beklerken, toparlanmanın 2010 yılında da süreceğini tahmin ediyor.

--Çin büyüme tahminini yükseltti, Japonya ile farkı azalttı
Çin, 2008 yılının büyüme tahmini yüzde 9'dan yüzde 9.6'ya yükseltti ve bu yıl da büyüme oranının artacağını söyledi. Çin'in bu tahmini, ülkenin dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Japonya ile arasındaki farkı kapattığını da gösterdi.

--ABD'li perakendecilerden tatil sonrası da devam edecek indirimler
ABD'li perakendeciler satışlarını artırmak ve daha fazla indirim için beklemeyi tercih eden tüketicileri cezbetmek için bilgisayar, oyuncak ve giyimde yılbaşından sonra da geçerli olacak şekilde kampanyalar yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!