F-16’nın ilk parçası ABD’den geldi

Güncelleme Tarihi:

F-16’nın ilk parçası ABD’den geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 00:00

Türkiye’nin ABD’den alımına karar verdiği 30 adet F-16 Blok 50 savaş uçağının ilk parçası TUSAŞ A.Ş. TAİ tesislerine geldi. Uçağın altında yer alan ve motorun havayı emmesini sağlayan parça kaporta, diğer parçalarıyla birleştirilmek üzere paketli olarak saklanıyor.

Her biri yaklaşık 55 milyon dolar değerinde toplam 1.8 milyar dolara alınan uçaklar, anlaşmaya göre ABD’den parçalara ayrılmış olarak Türkiye’ye gönderilecek. ABD Kongresi, uçakların satışını 2006 yılında onaylamıştı. 1984 yılında F-16 uçaklarının kaporta işlerinin yüzde 86’sının üretimini üstlenen TAİ, parçaları bu defa monte edecek. 30 uçağın üretiminde TAİ’nin payı son derece düşük olacak. Yetkililer, 30 uçak için yeni bir üretim hattı açılmasının ekonomik açıdan anlamlı olmadığını ifade ettiler. 2006 yılında ABD ile F-16 uçağı alımı pazarlıkları sürerken Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar farklı konuşmuştu. Bayar, o tarihte, Hürriyet’e, Türkiye’nin elinde F-16 tezgahı bulunduğunu, üretimin önemli bir bölümümün TAİ’de yapılması için çaba harcandığını ifade etti.

Tezgâhlar yenilenecek

Uçak modelinin aynı olması kaportanın da aynı olduğu anlamına gelmiyor. Uçağın özellikleri arttıkça kaportada değişiklik yapılıyor. Bu nedenle TAİ’nin ürettiği blok 30 ve blok 40 tipi uçakların kaportası ile blok 50 tipi uçakların kaportası aynı değil. Motorların üretimini, TUSAŞ A.Ş.’nin (TEI) Eskişehir’deki tesisleri üstlendi. İlk uçak 2011 yılı ortalarında envantere girecek, teslimat 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!