‘Hastaneye gizli kamera’ AİHM'e taşındı

Güncelleme Tarihi:

‘Hastaneye gizli kamera’ AİHMe taşındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 16:47

EKİŞEHİR Tabib Odası Başkanı Opr. Dr. Muharrem Şenel, Yunus Emre Devlet Hastanesi beyin cerrahisi polikliniklerindeki doktor muayene odalarına geçen yıl mahkeme kararı ile gizli kamera ve ses kayıt cihazı konulması olayı ile ilgili olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Tabib Odası Başkanı Opr. Dr. Muharrem Şenel düzenlediği basın toplantısında, 24 Mayıs 2008 tarihinde Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi beyin cerrahisi polikliniklerindeki doktor muayene odalarında 3 ses ve görüntü cihazı bulunduğunu hatırlattı. Olaydan sonra Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını belirten Muharrem Şenel şunları söyledi:
“Soruşturmayı yürüten Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Mayıs 2009 tarihinde bu konuda kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılık, kararında Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde görevli 4 hekim hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, delil bulmak amacıyla Sulh Ceza Hakimliği kararı ile ve Türk Ceza Kanu’nun 140’ıncı maddesine göre hastane muayene odalarının teknik araçlarla izlenmesine ses ve görüntü kaydı yapılmasına karar verildiğini, o nedenle olayda suç oluşturacak bir eylem bulunmadığı belirtmiştir. Bu gelişme üzerine üst mahkeme olarak Kütahya Ceza mahkemesine yaptığımız itiraz da olumsuz sonuçlanmıştır.”

‘HASTANIN BİLGİLERİ SIRDIR’

Sağlık hizmetlerinin uygulanmasında, hasta mahremiyetinin özel bir kavram olarak öne çıktı ğını belirten Opr. Dr. Muharrem Şenel, hasta ile hekim arasındaki ilişkide hekimin hastaya ait bilgileri saklamakla yükümlü olduğunu söyledi. Hastaya ait bilgileri, hastanın rızası olmaksızın açıklanamadığını kaydeden Dr. Şenel, “Bu etik kabul, hekimliğin en temel değerlerindendir. Hastalık nedeni ile hastanın hekimine sır olarak verdiği, açıklanmamak üzere emanet ettiği, ya da hastaya ait tanı ve tedavi bilgilerinin 3’üncü şahıslar tarafından öğrenilmesi, kişiye ait özel yaşamın gizliliğinin çiğnenmesine ve hasta açısından mahremiyet hakkında ihlali anlamına gelmektedir” dedi

İÇ HUKUK YOLU TÜKENDİ

Eskişehir Tabib Odası Yönetim Kurulu olarak bu konuda başvuracakları iç hukuk yolu kalmadığını belirten Dr. Şenel şöyle konuştu:
“Avrupa İnsan hakları Sözleşmesine aykırılıkların saptanması ve sözleşmenin 8’inci maddesinde düzenlenerek güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin öneminden hareketle, bu başvurumuzun ileride benzer ihlalleri önleyici bir karar ve yaptırım ile sonuçlandırılması amacıyla, Avrupa İnsan Hakları mahkemesine başvurmuş bulunuyoruz.”

6 BEYİN CERRAHI TUTUKLANMIŞTI

Bu arada Eskişehir’de geçen yıl Aralık ayında polisin düzenlediği operasyonda, medikal malzeme alımında ihaleye fesat karıştırdıkları ve sosyal güvenlik kurumunu 10 milyon TL zarara uğrattıkları iddiasıyla aralarında 9 beyin cerrahi uzmanı doktorun da bulunduğu 32 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 32 kişiden 3’ü Yunus Emre Devlet, 3’ü de Eskişehir Devlet hastanesi’nde görevli 6 beyin cerrahisi uzmanı doktor ile 7 medikal firma yetkilisi tutuklanmıştı. Sanıkların halen Eskişehir 1’inci Ağır ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları sürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!