Profesyonel öğrenci

Güncelleme Tarihi:

Profesyonel öğrenci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 00:00

28 yaşındaki İsmail Taşar dezavantajlı başladığı ÖSS yolculuğunu zekasıyla avantaja çevirdi. Sınava girip girip derece yapıyor, bu derecesiyle üniversitelerden burs alıyor. Galatasaray ve Boğaziçi’nin ardından şimdi Bahçeşehir Üniversite’sinde. Amerika’dan yeni döndü, yine bursla Japonya yolcusu.

İsmail Taşar Elbistanlı bir ailenin altı çocuğundan en küçüğü. İlk, orta ve liseyi vasat bir öğrenci olarak tamamladı. Derslerden boş kalan zamanlarda okulun bilgisayarının başına geçiyordu. O zaman kararını verdi. Yazılım mühendisi olacaktı. Ancak bilgisayar yazılımı sayısal bölümde yer alıyor. İsmail ise sözel bölüm öğrencisiydi.

Sınava girdiğindek kimse onun bir yeri kazanacağını düşünmüyordu. Ama sonuçlar açıklandığında, Adana birincisi, Türkiye 20’ncisi İsmail Taşar’ın ismi listenin en başında yer alıyordu.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne yerleşti. Ancak, ne İstanbul’da kalacak evi, ne de parası vardı. “Belki severim” diye girdiği okulda Kredi Yurtlar Kurumu’nun ÖSS’de ilk 100’e giren öğrencilere verdiği 300 liralık bursu aldı. Galatasaray Üniversitesi’nin başarılı öğrencilere verdiği burstan da yararlandı, ayda 200 lira da oradan gelmeye başladı.

Yurtta kalıyor, geçimini sağlıyordu ama aklı fikri yazılım mühendisliğindeydi. Derslere girmiyordu. Onun bu tutkusunu gören bir hocası bilgisayar laboratuvarında çalışmasını önerdi. Ancak, bir yıl çalıştıktan sonra okuldan devamsızlıktan atıldı.

İnatçıydı. Bir kez daha ÖSS’de şansını denemeye karar verdi. Bu kez ÖSS’de Adana birincisi ve Türkiye 9’ncusu oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nü birinci sıraya yazdı. Öğrenim görmek için değil, hayatını sürdürmek için. Çünkü, Tarih Bölümü’nde üniversite ayda 200, TÜBİTAK da 400 lira civarında burs veriyordu. Başarılı olduğu için Kilyos Yurdu’nda da ücretsiz kalma hakkı aldı.

Boğaziçi’nde de derslere girmedi. Devamsızlıktan yine atılmak üzere iken Bahçeşehir Üniversitesi’nin kapısını çaldı. Üniversite yöneticileriyle yaptığı görüşmede Sinema ve Televizyon Bölümü’nün kendisine uygun olduğunu gördü. Çünkü, bu bölümün görsel efekt dalında bilgisayarlar kullanılıyordu. Ama, şartları vardı: Bir yıllığına görsel efekt eğitimi için ABD’ye gönderilecek, kendisine kalabileceği yurt sağlanacak ve ayda belli bir miktar burs verilecekti. Haaa, bir de dizüstü bilgisayar! Üniversite hepsini kabul etti.

Boğaziçi Üniversitesi’nden yine devamsızlıktan atılınca hemen 2008 yılında girdiği ÖSS’de Bahçeşehir İletişim Fakültesi’ni birinci sıraya yazdı, kaydını yaptırdı. Hazırlık sınıfını Amerika’da okudu, şimdi Türkiye’de üniversitenin birinci sınıfına gidiyor. Üniversite tarafından ücreti ödenen özel bir yurtta kalıyor, ayda 1600 lira burs alıyor.

İSTESEM HER YIL SINAVA GİRİP BAŞKA BİR YERDEN PARA KAZANIRDIM

ÖSS’de derece yapıp, geçiminizi sağlıyorsunuz...
-Evet, başarımın karşılığını alıyorum. Ancak, ben bu işi ticarete dökmedim. Öyle olsaydı her sene girer, bir yerde para kazanırdım. Amacım para değil, ama geçimimi de sağlamam lazım.

Okumayacağınız baştan belliydi... Yazılım mühendisliği istediğiniz halde niye Boğaziçi ve Galatasaray’ı tercih ettiniz?
- Mecburdum. Burs bulmam lazımdı. Boğaziçi veya Galatasaray olunca iyi burs alma şansım vardı.

Artık yerinizi buldunuz mu? Başka sınava girecek misiniz?
- Şimdilik hayır. Çünkü, okulumu seviyorum, bana sağladığı imkanlar hoşuma gidiyor. Burada tüm derslere devam ediyorum.

Şu anki kazancınız ne kadar?
- Bahçeşehir’den ayda 1600. Özel yurtta kalıyorum, onun parasını da okuldan. ABD’ye yolladılar, laptopumu aldılar. Elimden geldiği kadar aileme de yardım ediyorum. Ayrıca eskiden kalma bir harç kredim var. Onun borçlarını da ödüyorum. Ek iş olarak web tabanlı oyunlar hazırlıyorum. Üniversite beni üç boyutlu animasyon eğitimi için Kore ya da Japonya’ya gönderecek.

28 yaşındasınız ve hep öğrencisiniz, çevreniz ne diyor?
- Ailem kısa yolcudur. Bana, “artık gir bir yerde çalış” diyorlar. Oysa ben istediğim alanda çalışmak istiyorum. Burayı bitirip Türkiye’nin en iyi görsel efektçisi olacağım.

NEREDEN NE KADAR ALDI

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ:
· Kredi Yurtlar Kurumu: Ayda 400 lira civarında.
· Üniversite bursu: Ayda 200 lira.
· Bilgisayar laboratuvarında çalıştı: 200 lira.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ:
· TÜBİTAK bursu: Ayda 400 lira.
· Üniversite bursu: 200 lira.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ:
· Dizüstü bilgisayar.
· Amerika’da İngilizce ve görsel efekt alanında work shop.
· Özel yurt.
· Ayda 1600 lira burs.
· Japonya’da 3D animasyon eğitimi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!