ErdoÄŸan ve Gürtuna beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ve Gürtuna beraat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2003 12:48

İstanbul'un eski ve yeni büyükşehir belediye başkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık, sinek ilacı alımı, Haliç'in temizlenmesi ve Güngören'deki belediye binasının yapımı ihalelerine hile karıştırılması iddialarına ilişkin davada beraat etti.

Haberin Devamı

İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada kararını açıklayan mahkeme hakimi, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın da aralarında bulunduğu 14 sanığın beraatına hükmetti.  
  Â

Son genel seçimlerde milletvekili olan Adem Baştürk ile Mustafa Açıkalın'ın haklarındaki usuli işlemlerin durdurulmasına karar veren hakim Yavuz Öztürk, kararın bir örneğinin, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde gereğin takdir ve ifası için TBMM Başkanlığı'na, ayrıca kararın kesinleşmesinde, seçim dönemi sonunda gereğinin yapılması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini hükme bağladı.

HALİÇ'İN TEMİZLENMESİ DAVASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan 3 ayrı ihaleye hile karıştırılması iddialarına ilişkin davada kararını açıklayan mahkeme, Recep Tayyip Erdoğan ile 4 sanık hakkındaki ''Haliç'in temizlenmesi ihalesinde fazla ödeme yapıldığına'' dair iddianın ''destekten yoksun olduğunu'' belirtti.
  Â
İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıkları avukatları temsil etti.
  Â
Kararını açıklayan hakim Yavuz Öztürk, sanıklar Recep Tayyip Erdoğan, Şaban Erdem, Enver Sarıgül, Yaşar Okka ve Şerafettin Ustalar hakkında, ''Haliç'in temizlenmesi ihalesine fesat karıştırmak'' iddiasıyla dava açıldığını ifade etti.
  Â
İhaleye fesat karıştırma suçunun ihalenin hazırlık aşamasında işlenebileceğini belirterek ilgili kanun maddelerini açıklayan hakim Öztürk, ödemeler yönünden sanıklar hakkında istenen TCK'nın 366. maddesinin uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.
  Â
Ödeme aşamasındaki bir usulsüzlüğün ''görevi ihmal'', ''görevi kötüye kullanma'' gibi suçları kapsayacağını belirten hakim Öztürk, iddianamede ve müfettiş raporlarında yer alan ''ihale sonrasında 50 kat fazla ödeme yapılması için gizli bir anlaşmaya varıldığı'' şeklindeki iddianın ''destekten yoksun olması'' nedeniyle mahkemenin itibar etmediğini kaydetti.
  Â
Hakim Öztürk, Sayıştay vizesinden de geçmiş ihaleye ilişkin suçlamanın unsurlarının oluşmadığını ifade ederek, sanıkların beraatına karar verdi.
   Â
DÄ°ÄžER Ä°HALELER
     Â
Recep Tayyip Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna, Dursun Ali Çodur, Nihat Macit, Şaban Erdem, Ali Yılmaz, Nuriddin Dönmez, Yılmaz Şener, Sabri Dereli ve İhsan Dinçer hakkında Güngören'deki belediye binasının ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesiyle dava açıldığını hatırlatan hakim Öztürk, Erdoğan'ın, yurtdışında olması nedeniyle ihalenin hiçbiraşamasında bulunmamasından dolayı beraatını kararlaştırdı.
  Â
Hakim Öztürk, diğer sanıkların da suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatına karar verdi.
  Â
Sanıklar H.G, Ö..A, M.Ç ve İbrahim Taşpolat hakkında karasinek ve sivrisinek mücadelesinde kullanılan ilaçların alınmasına ilişkin ihaleye fesat karıştırdıkları gerekçesiyle dava açıldığını anımsatan hakim Öztürk, bu iddiaya ilişkin suç tarihi ve sanıklar bakımından diğer olaylarla fiili ve hukuki bağlantı bulunmadığını ifade etti.
  Â
Bu nedenle 4 sanık hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar veren hakim Öztürk, sanıkların ayrılan dosya üzerinden yargılamalarının sürdürülmesini de hükme bağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!