Ajanslar Muş'taki olayları acil koduyla duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Ajanslar Muştaki olayları acil koduyla duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 14:30

Muş'ta yaşanan şiddet olayları yabancı basın organlarının da gündemindeydi. Dış basın ajansları haberi acil koduyla duyurdu.

Haberin Devamı

AFP:

Yerel bir yetkiliden alınan bilgiye göre Türkiye’nin güneydoğusundaki Muş ilinin Bulanık ilçesinde bir dükkan sahibinin DTP’nin kapatılmasını protesto eden göstericilerin üzerine açtığı ateşte iki kişi hayatını kaybetti.

     

İlçenin belediye başkanı Ziya Akkaya, elinde bir tüfek olduğu belirtilen silahlı kişinin protestoculara ateş açtığını belirtirken olayda “yedi ya da sekiz kişinin yaralandığını” ifade etti.             

                                     

Anadolu Ajansı silahlı kişinin tutuklandığını duyurdu. Yaşanan ateş açma olayı protestocuların yürüyüş sırasında dükkanları ve bankaları taşlaması ve protestolar sırasında dükkanlarını kapatmayı reddeden dükkan sahiplerini taciz etmesi dolayısıyla yaşandı.                

Haberin Devamı

                 

Dükkan kapatmak geleneksel olarak devleti protesto etmek için kullandıkları bir yöntem. Dükkanlarını kapatmayı reddeden dükkan sahiplerinin bu sebepten dolayı baskı altında oldukları ifade ediliyor.

 

Televizyon görüntülerinde yüzlerce insanın şehir sokaklarında yürüdüğünü bazılarının zırhlı polis araçlarını taşladığı görüldü.

 

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı doğu ve güneydoğu bölgelerinde ve Kürt göçmenlerin ağırlıklı olduğu batıdaki büyük şehirlerde Cuma günkü Anayasa Mahkemesi kararından bu yana protestolar yaşanıyordu.

 

REUTERS:

Türkiye’nin güneydoğusundaki Muş şehrinde DTP’nin kapatılmasını protesto gösterileri sırasında dükkan sahiplerinin göstericilere ateş açması sonucu iki kişi hayatını kaybetti pek çok kişi de yaralandı.

 

Ateş açanın kimliği belirlenemedi.

 

Olaylar Anayasa Mahkemesi’nin Cuma günü DTP’yi kapatmasının ardından yaşanan bir dizi şiddet olayının son halkası oldu. Mahkeme DTP’yi PKK ile ilişki kurmaktan suçlu bulmuştu.

 

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü ulusal birlik çağrısı yapmış, Türkiye’nin sorunlarıyla başa çıkması gerektiğini ifade etmişti.

 

THE ASSOCIATED PRESS:

Türk televizyonları öfkeli bir dükkan sahibinin DTP’nin kapatılmasını protesto eden göstericilerin dükkanına zarar vermesinin ardından iki göstericiye ateş edip öldürdüğünü bildirdi.

 

Haberde ayrıca Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Muş’ta yaşanan olaylarda pek çok göstericinin yaralandığı belirtildi.

 

Anayasa Mahkemesi geçen hafta DTP’nin PKK ile ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar vermiş, karar ülke genelinde Kürtler tarafından şiddetli protestolarla karşılanmıştı. Yaşanan olaylar hükümetin Kürtlere daha fazla hak verme çabalarını raydan çıkarma tehlikesi taşıyordu.

 

Haberin Devamı

DTP kararın temyizi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğini açıkladı. Türkiye’de 1984’ten beri yaşanan çatışmalarda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!