2009’un en iyi 10 yerli albümü

Güncelleme Tarihi:

2009’un en iyi 10 yerli albümü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 00:00

2009, müzik piyasası için hem iyi hem kötü bir yıldı. Uzun süredir sesi soluğu çıkmayanlar ve yeni isimler albüm yayınladı. Fakat, bu albümlerin pek çoğu single’dı, yani içinde tek bir şarkı vardı. Yine de bütün yıl boyunca bu şarkılarla eğlendik, hüzünlendik. İçlerinde gece kulüplerini sallayanlar da oldu, konserlerde ağlatanlar da. 2009’un sonuna yaklaşırken, müzikten anlayan isimlere, yılın en iyi yerli albümlerini sorduk. En iyi 10 listesindeki albümlerden ikisi single: Ajda Pekkan-Resim ve Demet Akalın-Toz Pembe.

EN İYİ 10

1- Manga - Şehr-i Hüzün
2- Ajda Pekkan - Resim
3- Sıla - İmza
4- Yalın - Ben Bugün
5- Aylin Aslım - Canını Seven Kaçsın
6- Bengü - İki Melek
7- Demet Akalın - Toz Pembe
8- Atiye - Atiye
9- Duman - I-II
10- Nil Karaibrahimgil - Nil Kıyısında

Manga / Şehr-i Hüzün

Eurovision adayı

Manga grubu, 2004’te çıkardığı ilk albümüyle şöhrete kavuştu. Kendileri için yarattıkları anime karakter Spa’nın yer aldığı klipleri büyük ilgi gördü. Albümleri 180 binin üzerinde sattı, hatrı sayılır bir hayran kitlesi kazandılar. Ardından beş yıl süren büyük bir sessizliğe gömüldüler. Dağıldıklarını, bir daha albüm çıkarmayacaklarını söyleyenler dahi oldu. Sonunda, içinde pek çok sürpriz barındıran ikinci albümleri Şehr-i Hüzün bu sene tamamlandı. Albüme çekilen ikinci klip “Beni Benimle Bırak”, müzik kanallarında zirveye kadar çıktı. Grup bu seneki MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Avrupa’nın en iyi sanatçısı seçildi. Şimdilerde Eurovision için adları sık sık gündeme geliyor.

Ajda Pekkan / Resim

Yılın single’ı oldu

Bu yıl albümler kadar single’ların da yılıydı. Türkiye’nin süper starı Ajda Pekkan da bu yeniliğe ayak uyduran isimlerdendi. Söz ve müziği Serdar Ortaç’a ait “Resim” şarkısı farklı versiyonlarıyla yaz boyunca özellikle gece kulüplerinde dinlendi. Pekkan şarkıyı kliplendirmese de “Resim”in başarısı kulaktan kulağa yayıldı. Serdar Ortaç, konserlerinde şarkıyı “yılın şarkısı budur” diyerek takdim etti.

Sıla / İmza

En iyi çıkış yapan

Sıla, Ozan Doğulu prodüktörlüğündeki ilk albümünü 2007’de çıkardı. Kenan Doğulu’nun vokallere eşlik ettiği “...Dan Sonra” kısa sürede dikkati çekti. Kral TV, Powertürk ve Altın Kelebek’ten en iyi çıkış yapan sanatçı ödüllerini aldı. Bu yıl 10 şarkıdan oluşan İmza isimli albümünü çıkardı. Çıkış parçası “Sevişmeden Uyumayalım” albüm satışa çıkmadan, radyolarda en üst sıralara yerleşti. Dijital satışta da yasal olarak en çok indirilen şarkılardan biri oldu. Seksi klibi magazinin gündemine oturdu.

Yalın / Ben Bugün

Temiz çocuk değil artık
Yalın’ı beş yıl önce, “Ellerine Sağlık”ı dinleyerek tanıdık. Yıllar içinde yazdığı sözler ve sükûnetiyle kendini sevdirdi. Geçtiğimiz yaz albümü “Ben Bugün” ile geri döndü. Romantik şarkıcı, bu sefer hareketli şarkılar da söyledi. Kendi deyimiyle “Daha cesur ve komik laflar”dı bunlar. Eskiye yakın altyapıları, modernize ederek kullandı. Temiz çocuk imajından sıyrıldı. İlk klibini Ah Be Kardeşim’e çekti. Billboard Türkiye listesinde ve D&R satış listelerinde bir numaraya kadar çıktı. Albüm başarısı kadar Eurovision birincisine benzetilen “Bit Pazarı” şarkısıyla da konuşuldu.

Aylin Aslım / Canını Seven Kaçsın

İsyankâr sözler

Yaklaşık 10 yıl önce hayatımıza giren Aylin Aslım, dört senelik bir aradan sonra yeni albümü “Canını Seven Kaçsın”ı çıkardı. Üçüncü stüdyo albümünde tüm şarkıların söz ve müziklerini kendi yazdı. Kendine güvenen şarkı söyleme tavrıyla tanınan şarkıcı, albümde isyankarlığını bir üst noktaya taşıyan şarkı sözlerine yer verdi. Bazı sözlerindeyse ırkçılığa, faşizme karşı, kadının erkek egemen toplumdaki varoluşunun savaşçısı oldu. “Sen Mi” isimli şarkısı Billboard Türkçe Rock Top 20 listesinde 13. sıraya kadar çıktı.

Bengü / İki Melek

Serdar’dan vazgeçmedi

Bengü’nün ilk albümü “Hoş Geldin” 2000’de çıktı. Asıl çıkışını, ikinci albümü “Bağlasan Durmam” ile yaptı. Üçüncü albümünde yer alan, Serdar Ortaç’tan aldığı Taktik ve Gezegen gibi şarkılarla o yılın yazına damgasını vurdu. Bu yaz da, yine Serdar Ortaç imzalı “İki Melek” isimli şarkıyla çıkışını yaptı. Parçası Billboard Türkiye Top 20 listesinde zirveye yerleşti. Özellikle gece kulüplerinde “eller havaya” şarkıların en iyilerinden oldu.

Demet Akalın / Toz Pembe

Gece kulüpleri ona bayıldı

Demet Akalın, müzik dünyasına 1996’da girdi. 10 yıl sonra çıkardığı “Kusursuz 19”, 147 binlik satış rakamına ulaşarak başarı kazandı. Hemen ardından yazı boş geçirmemek için Tatil adlı single’ını ve Dans Et isimli albümlerini yayınladı. Akalın bu yazı da boş geçmedi. Toz Pembe isimli single çalışmasını gençliğe armağan etti. Tabii pop müzik çalan gece kulüpleri parçaya bayıldı. Video klibi müzik kanallarında 1 numaraya kadar çıktı. Bugüne kadarki 6 albümünün toplam satış rakamı 500 bine ulaştı.

Atiye / Atiye

‘Salla’ başarı kazandı

İki yıl önce, 19 yaşındayken çıkardığı ilk stüdyo albümü “Gözyaşlarım”da hem İngilizce hem Türkçe şarkılar söyledi. İyi dans etmesi, fiziği ve sahne elektriği dikkat çekti. “Don’t Think” şarkısıyla o sene Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı” ödülünü aldı. Bu sene mart ayında kendi adını taşıyan yeni albümünü çıkardı. “Muamma” isimli parçası Billboard Türkçe Top 20 Listesi’nde 5 numaraya, MTV Türkiye’nin 5+TR listesindeyse, ilk haftasında 1 numaraya kadar yükseldi. Albümün ikinci video klibi “Salla” müzik kanallarında üst sıralara çıktı. Billboard listesinde üç numaraya tırmandı.

Duman / I-II

Sözleri eleştirildi

Türkiye’nin önemli rock gruplarından Duman, dört yıl aradan sonra bu sene yeni albümünü yayınladı. Albüm her birinde 10 şarkı bulunan Duman I ve Duman II ismindeki iki CD’den oluşuyor. İlk kez bu albümlerde prodüktörlük görevini de üstlenen grup, kayıtlarını İrlanda’da yaptı. Duman I albümündeki “Rezil” parçasında bulunan “lem yelid ve löp yutar” sözleri eleştirildi.

Nil Karaibrahimgil / Nil Kıyısında

Olgun kadın portresi

Nil Karaibrahimgil, müzik dünyasında reklam müzikleriyle adını duyurdu. 2002’de Ozan Çolakoğlu ile biraraya gelerek ilk albümü Nil Dünyası’nı çıkardı. Bunu diğer albümleri takip etti. Yeni albümü “Nil Kıyısında”yı ocak ayında piyasaya sürdü. “Paulo Coelho’nun Piedra Irmağı’nın Kıyısında Oturdum Ağladım kitabındaki gibi kendi içimde kıyılara indiğimi farkettim ve insanları oraya çağrıyorum” diyen Nil Karaibrahimgil, daha farklı, olgun, iç hesaplaşmaları ağır basan bir kadın portresi çizdi. Albümün çıkış parçası “Seviyorum Sevmiyorum” uzun süre bir numarada kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!