Kaybedilecek bir nesil

ANLAMAKTA zorluk çekiyoruz, keşke imkanım olsa da Mili Eğitim Bakanı’na şu soruları sorabilsem yüzbinlerce veli adına;

1- Eski Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik, dershaneleri ortadan kaldırmak için Anadolu ve Fen Liselerine girişte, OKS yerine SBS’ye geçildiği söylemişti. Sadece 8. sınıf sonunda tek sınav olarak yapılan OKS zamanında dershanelere öğrenciler sadece 7. ve 8. sınıfta giderlerken, 6, 7. ve 8. sınıflarda çocukların 3 sene üstüste sınava girmelerini gerektiren SBS sistemi uygulamaya başlanıladan beri çocuklar 4. sınıfta dershaneye gitmeye başladılar, 6. sınıfta girecekleri SBS’ye hazırlanmak için... Dershanelere giden öğrenci sayısı 2 kat arttı ve öğrenci yaş ortalaması 3 yaş düştü. Bu kadar mı çok seviyor Milli Eğitim dershaneleri?
2- İlköğretim 8. sınıfı bitirmeden Lise’ye gitmek mümkün olmadığına göre, 6. ve 7. sınıfta SBS diye bir sınav yapmanın ne manası var? OKS; son derece basit, oturmuş ve bu şartlarda olabilecek en adil ve makul sınav sistemi idi. SBS diye bir ucube uyduruldu, bakın SBS kimlere zarar verdi; 4. sınıfta dershaneye başlamak zorunda kalıp, 5 sene dershaneye gitmek eziyetini çeken çocuklarımıza ve onlarla birlikte bu sıkıntıları çeken velilere, ailelere, öğrenciler dersleriyle ilgilenmeyip, test, dershane peşinde koştukları için öğrencilerden okulda verim alamayan ilköğretim okullarına...
Peki kimlere fayda sağladı; tabiiki sadece dershanelere... Oysa eski Bakan Çelik SBS kararı alırken ne demişti; SBS’nin amacı dershaneleri ortadan kaldırmaktır.
3) Yeni Bakanımız gerçekten birşey yapmak istiyorsa, SBS’yi sadece öğrencilerin seviyelerini ölçmek için girilen bir sınav olarak devam ettirsin ancak, tekrar tek sınava OKS dönsün. Eskisi gibi; 8. sınıf sonunda yapılacak tek sınav...
Bakanımıza naçizane bir tavsiyem var; bir haftasonu bir dershane girişine gitsin ve 6. sınıfta gireceği SVS sınavı yüzünden, tatil günleri olan pazar günü dershaneye gitmek zorunda kalan 11 yaşındaki bacak kadar 4. sınıf öğrencisi çocukların yüzündeki mutsuzluğu görsün. Eğer Bakanımız bu mutsuz çocukar için gerçekten birşey yapmak istiyorsa, bu SBS saçmalığını sadece seviye tespit için kullansın, ama Lise’lere girişte 8. sınıf sonunda tek sınav yapsın lütfen. Eğer hakikaten birşeyler yapmak istiyorsa tabii...
Herkes seyrediyor
SBS, 11 yaşından itibaren sınav stresi altında ezilip, çocukluklarını yaşamadan 11 yaşında dershaneye gitmeye başlamak zorunda kalıp ruhsal sorunlar yaşamaya aday kaybedilmiş bir nesil yetiştiriyor ve herkes bunu sadece seyrediyor. SBS ile dershane sektörüne velilerden kaç milyar TL aktığını görün, gerçekten çok şaşıracaksınız..
Her yıl yaklaşık 4 milyon öğenci SBS’ye giriyor. Yani 4 milyon aileyi maddi ve manevi direkt ilgilendiren bir konu bu.
Dr. Hakan GÜNDÜZ
hokagunduz@yahoo.com

‘Kurban açılımı’


HÜKÜMETİN ‘Kürt açılımı’na, CHP’li Çankaya Belediyesi ‘Kurban açılımı’ ile yanıt verdi.
Çankaya Belediyesi, yolların yapımı, belediye hizmetleri yapmak yerine, sanki her evde kurban kesimi olacakmış gibi, kapı kapı ‘Kurban kesimi broşürü’ dağıtıyor. Büyük bir ihtiyacı (!) belediye böylece karşılamış durumda...
Gönül rahatlığı ile Çankaya halkının kurban bayramı kutlayabilir artık.
Birilerine para kazandırmak için anlamsız broşürler dağıtacağına, kentte yaşananlar, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarına dönük broşürler dağıtsa en azından birileri para kazanırken, belediye de iş yapmış olur.
Broşürden bazı cümleler:
“1. işlem: Başın ayrılması, 2. işlem: Ön ayakların yüzülmesi ve kesilmesi, 3. işlem: Arka ayakların yüzülmesi ve kesilmesi, 4. işlem: Gövdenin yüzülmesi...”
Ayrıca yüzme işlemin dikkat edilecek hususlar ise oldukça bilgilendirici.
Çankaya Belediyesi, AKP’li belediyeleri iyi bir rakip olduğunu gösterdi bu bayramda. G.G.

GÜNÜN SÖZÜ

“AKP hükümet’nin memur maaşlarına 2010 yılı için yüzde 2.5 artı 2.5 olmak üzere yüzde 5 civarında bir artış yaptı. Memurumuza yüzde 5 gibi komik bir maaş artışı yapılırken, aynı dönemde faizciler ne kadar kazanacak? Tam yüzde 41... Adalet bunun neresinde?”
SP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek
Yazarın Tüm Yazıları