Sahibinden satılık ülke

Güncelleme Tarihi:

Sahibinden satılık ülke
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 11:20

Etiyopya hükümetinin son birkaç aydır gün geçtikçe daha kalabalık ve aç hale gelen yabancı piyasalarda pazarlamaya başladığı çok değerli bir ürünü var: tarım toprakları.

Haberin Devamı

--Zengin ülkeler Etiyopya’nın tarım topraklarına koşuyor (The Washington Post)      

Etiyopya hükümetinin son birkaç aydır gün geçtikçe daha kalabalık ve aç hale gelen yabancı piyasalarda pazarlamaya başladığı çok değerli bir ürünü var: tarım toprakları.          

                    

Ülkenin yeşil tarlalarını gösteren bir poster “Neden Çekici?” başlığıyla duvarları süslüyor. Posterin altında şunlar yazıyor: “Geniş, verimli ve sulanabilir topraklar çok düşük kiralarla. Bol su kaynakları. Ucuz işgücü. Sıcak müsafirperverlik.”                  

 

Haberin Devamı

Dünya’nın en fakir ve açlık tehlikesiyle en çok karşı karşıya olan ülkelerinden biri bu yeni sistemle tarım ekonomisinin patladığı yerlerden biri haline geliyor.               

 

Geçtiğimiz iki yıl içinde dünyanın her yerinden Afrika kıtasına gelen varlıklı ülkeler toplam 50 milyon dönümlük toprağı 40 ile 99 yıllık süreler için kiraladılar.                 

       

Örneğin Suudi Arabistan sulama sorunlarından ötürü buğday üretimini Afrika kıtasına taşırken topraklarının aşırı işlenmesinden şikayetçi olan Hindistan kıtanın her yerinde dev çiftlikler kuruyor.                   

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE WASHINGTON POST

--Türkiye kaygan zeminde

İslami hükümetin demokratik prensiplere bağlılığı çok sağlam görünmüyor.

 

THE JERUSALEM POST

--Lieberman geçici devlet fikrini reddetti

İsrail Dışişleri Bakanı Türkiye’nin arabulucu pozisyonunun kabul edilemeyeceğini bir kez daha vurguladı.

 

--Ben-Eliezer Türkiye ziyareti için yola çıktı

İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Benjamin Ben Eliezer son birkaç ayda yaşanan zorluklara rağmen Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri yeniden canlandırmak istediğini söyledi.

 

THE NATIONAL

--AB’nin yeni başkanı Türkiye’de korkuları artırıyor

Herman van Rompuy’un Avrupa Birliği’nin ilk başkanı olarak seçilmesi kim olduğundan çok kim olmadığı ile ilgili: Tony Blair. Ancak Van Rompuy’un Türkiye ile ilgili görüşleri Ankara’nın üyelik umutlarıyla ilgili kaygı yaratıyor.

 

GULF NEWS

--Türkiye İran'ın nükleer meselesiyle ilgili yardım teklif ediyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Gulf News'e verdiği röportajda Türkiye'nin bölgede barışı güçlendirmek için gün geçtikçe daha aktif bir rol oynamaya başladığını ifade etti.

 

THE DAILY TELEGRAPH

--Azerbaycan Ermenistan için askeri bir tehdit

Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanları, sorunlu bölgede büyük bir savaş başlayacağı söylentilerine karşın Pazar günü bir toplantı yaptı.

 

BBC

--Azerbaycan Ermenistan’ı tehdit ediyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev son yapılan barış görüşmelerinden de bir sonuç elde edilemezse Dağlık Karabağ bölgesini Ermenistan kontrolünden çıkarmak için silahlı mücadeleye gidebileceklerini belirtti.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD hükümeti borç dalgalarıyla karşı karşıya

ABD hükümetinin üzerindeki dev borç için ödediği aşırı düşük faiz oranları sürdürülebilir değil. Hükümetin önünde ödeme şoku var.

 

--İran’da idam cezası siyasi bir taktik olarak görülüyor

Yaşanan bir dizi infaz, hükümetin idam cezasını ülkenin çeşitli yerlerindeki huzursuzluk dalgalarını bastırmak için kullandığını düşündürtüyor.

 

--Brezilya devlet başkanı diplomatik alanda ABD’ye dirsek atıyor

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı Brezilya'ya davet ettiği için eleştiriliyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Ücretsiz devlet sigortası sağlık sektörü tartışmalarının merkezinde

Demokrat Parti’den iki senatör tartışmanın Senato’ya taşınmasına karşı çıkarak, hükümetin yürüttüğü sigorta programını içeren bir tasarıyı kabul etmeyeceklerini belirtti.

 

--Batı’nın nükleer anlaşma teklifi masada dururken İran savaş oyunları düzenliyor

Hava savunma tatbikatlarının Batı’nın nükleer programla ilgili baskıları artarken ülkenin savunma kapasitesi ile ilgili bir gösteri olduğu belirtiliyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Yatırımcılar AB’nin zayıf üyelerine şüpheyle yaklaşıyor

Riskten kaçan yatırımcılar, Avrupa Birliği’nin (AB) zayıf ülkelerine, özellikle de Yunanistan’a yatırım yapma konusunda ince eleyip sık dokuyor. AB’nin yönetici kolunun ülke finansı konusunda Yunanistan’ı uyardığı biliniyor.

 

--Irak seçim sıkıntısını çözemedi

Irak parlamentosu ABD’nin gelecek yıl ülkeden kısmen çekilme kararını etkileyecek Ocak ayı seçimlerinin ertelenmesi sorununa bir çözüm bulamadı.

 

--Çeklerin Kadife Devrimi'nin etkisi azaldı  

Komünizmin düşüşünden sonra ortaya çıkan bir nesil, işsizlik ve siyaset sınıfına olan güvensizlik, Çekoslovakya’da yeniden demokrasinin kurulmasını sağlayan Kadife Devrim’in etkisini azalttı.

 

THE GUARDIAN

--İklim anlaşmasına şüpheyle yaklaşanlar dünyayı tehlikeye atıyor

Bilim adamları karbon salınımının kısıtlanmasına muhalefetin dünyadaki sıcaklığın toplam 3-4 derece yükselmesi anlamına geleceğini ifade ediyor.

 

--Belgeler Irak operasyonunun örtbas edildiğini ortaya koydu

Askeri yöneticiler o dönemde başta olan hükümet yetkililer hakkında savaş suçları işledikleri gerekçesiyle soruşturma açılabileceğini belirtti.

 

--ABD Taliban karşıtı militanlara gelir sağlıyor

ABD özel güçleri Afganistan’ın en az 14 bölgesinde uygulanan gizli programa milyonlarca dolar aktarıyor.

  

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Dünya, ekonomik sistemden kuşku duyuyor  

BBC Dünya Servisi tarafından gerçekleştirilen bir anket, küresel finans krizinin etkisiyle insanların dünyanın ekonomi sistemine şüpheyle yaklaştıklarını ortaya çıkardı.

 

--Manmohan Singh ABD-Hindistan bağlarını güçlendirmek istiyor

Hindistan’ın ABD’nin öncelik listesinde alt sıralara kaymasından ve Çin ile yakınlaşmasından endişe eden Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, iki ülke arasındaki bağları canlandırma niyetiyle ABD’ye gitti.

 

--Chicago Fed: İşsizlik yüzde 10.5’ye çıkacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Chicago şehri başkanı Charles Evans’a göre, ABD’de işsizlik oranı yüzde 10.5 seviyesine çıkacak ve 2010 yazına kadar da daha düşük seviyelere gerilemeyecek.

 

Haberin Devamı

HAARETZ

--Peres: İsrail barış görüşmeleriyle birlikte yerleşimleri durduracak

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Pazar günü Mısır’a gerçekleştirdiği ziyarette, barış görüşmelerinin başlamasıyla birlikte, Başbakan Netanyahu hükümetinin Batı Şeria’daki yerleşimleri durdurabileceğini açıkladı.

 

--İsrail’deki Arap kadınların işsizlik oranı neden Suudi Arabistan'dan yüksek?

İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir konferansta, İsrailli Arap kadınların işsizlik sorunlarından kendilerinin sorumlu olduğunu dile getirdi.

 

--İsrail, ordunun Lübnan sınır köyünden çıkmasını istiyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu liderliğindeki kabinenin üst düzey görevlerdeki bakanları Pazar günü İsrail Savunma Kuvvetleri’nin ülkenin Lübnan sınırında yer alan Ghajar köyünün kuzeyinden çekme çalışmaları başlatmaya karar verdi.

 

Haberin Devamı

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--İngiliz Muhafazakar Parti Almanya'daki askerleri çekmek istiyor

Muhafazakar Parti İngiltere'de iktidara gelmeleri halinde Almanya'daki İngiliz askerlerini geri çekeceklerini açıkladı. Muhafazakar Parti, Afganistan'da savaşın sürdüğü bir dönemde 25 bin İngiliz askerinin Almanya'da tutulmasının israftan başka bir şey olmadığını belirtti.

 

DIE WELT

--Göçmenler uyum sözleşmesine imza atmak zorunda

Yeni Merkel hükümetinin uyumdan sorumlu danışmanı Maria Böhmer, Almanya'ya yeni yerleşecek göçmenlerin uyum sözleşmesine imza atmalarını zorunlu kılacaklarını söyledi. Yeni hazırlanacak uyum sözleşmesine göre, Almanya'da yaşamak isteyen bir kişi, kadın-erkek eşitliğini tanıdığını yazılı olarak belirtmek zorunda kalacak.

 

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG
--ABD'de 1938'deki gibi hisseler artarken hazine bonoların faizi sıfıra doğru gidiyor
ABD'de son 70 yılda ilk defa hisse senetlerinin değeri artış trendiyken, Hazine bonolarını faizleri sıfıra doğru gidiyor. Eğer ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke 1938 yılında olanları bilmiyorsa, piyasalardaki bu ayrışma oldukça tehlikeli olabilir.

--Yeniden toplanan Taliban Pakistan'da savaşı genişletip ülke ekonomisine daha fazla zarar verebilir
Pakistan kuvvetlerinin saldırısından kaçan Taliban güçleri ülkenin kuzeybatısında yeniden bir araya gelerek, ülke ekonomisine büyük darbe vuran ve yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesine engelleme olasılığı taşıyan savaşın daha uzun sürmesi tehlikesini ortaya çıkarıyor.

--Hefner: Playboy markası daha da genişlemeli
Playboy'un önceki CEO'larından Christie Hefner, erkeklere yönelik içeriği ile bilinen dünyaca ünlü Playboy dergisinin önümüzdeki 10 yılda daha da büyüyüp, genişlemesi için stratejik kararların alınması gerektiğini söyledi.

CNBC

--Volkswagen, 2018’e kadar Çin’deki satışlarını üçe katlayacak

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’ın Çin şefi Pazar günü yaptığı açıklamada, 2018 yılına kadar şirketin Çin’deki satışlarını üç katına çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

 

--Çin Merkez Bankası: Konut teşviki durdurulmalı

Çin Merkez Bankası Pazartesi günü ülkenin bazı konut teşviki politikalarını bir an önce durdurması gerektiğini aksi takdirde ülkede halihazırda var olan finansal ve sosyal sıkıntıların çok daha kötü boyutlara taşınabileceğini dile getirdi.

 

--Kraft, Cadbury teklifini artırabilir

ABD’nin ünlü gıda şirketlerinden biri olan Kraft Foods, herhangi bir rakibin belirmesi durumunda İngiliz çikolata üreticisi Cadbury’i bünyesine geçirmek için verdiği teklifi artırabilir. Bu arada Nestle’nin teklif yarışına katılabileceği söyleniyor.

CNNMONEY
--ABD borsalarını dalgalı seyir bekliyor
ABD borsalarında önümüzdeki hafta düşük işlem hacmiyle yukarı yönlü dalgalı seyir görülebilir. Bununla birlikte borsalardaki trendin 2009'un kalan günlerinde yukarı yönlü olma ihtimali daha yüksek görünüyor.

--ABD'de gaz fiyatları işsizlikteki artış ile düşüşe geçti
ABD'de petrol istasyonlarında yapılan bir araştırmanın sonucu, artan işsizliğin tüketiciler üzerinde etkisin göstermesiyle ülkedeki benzinin galon fiyatı 3 sentlik düşüş göstererek 2.65 dolar seviyesine geriledi.

--Kongre'nin vergi artışı esas meseleyi gözden kaçırıyor
ABD Kongresi'nde Cumartesi günü kritik oylamadan geçen Sağlık Yasası tasarısı, reformun geçmesi ile bir konuda haklı olmanın iki farklı şey olduğunu gösteren iyi bir kanıt oldu.

FORBES
--Altın 1.160 dolarla yeni rekorda
Altının ons fiyatı, artan enflasyon endişesi ve zayıf ekonomik büyümenin yatırımcıları daha güvenli varlıklara yönlendirmesiyle Pazartesi günü yüzde 1'den daha fazla yükselerek yeni rekoru olan 1.160 dolara çıktı. Petrol ve bakır fiyatında da arz yönlü endişeler nedeniyle yükseliş yaşandı.

--ABD'li ekonomistler 2010 büyüme tahminini artırdı
ABD'de Pazartesi günü yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bir grup ekonomist ülkenin 2010 yılı için büyüme tahminini artırırken, işsizliğin risk taşıyan yüksek seviyesini koruyacağını söyledi.

--Çin gayrimenkul teşvikini şimdi sonlandırmalı
Çin'de Merkez Bankası tarafından yayımlanan bir gazetede yer alan makalede, ülkede sürdürülen gayrimenkul teşviklerinden bazılarını sona erdirilmesinin gerekliliği vurgulanırken, aksi takdirde bu durumun hem finansal hem de sosyal anlamda sorun yaratacak bir varlık balonunun ortaya çıkarma riski taşıdığına dikkat çekildi.

MARKETWATCH
--Altının Aralık fiyatı 1.160 dolarla yeni zirvesinde
Aralık vadeli altının ons fiyatı Asya'da Pazartesi günü işlemlerinde, güvenli liman olmasını verdiği etkiyle yeni zirvesi olan 1.160 dolara çıktı.

--Online kumar zararları çıkarılabilir mi?
ABD'de 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan Yasadışı Kumar İcra Yasası'na rağmen hâlâ internetten kumar oynamanın yasadışı olup olmadığı ve bu oyunlarda kaybedilen paraların geri alınıp alınamayacağı ile ilgili sorularını cevabı açıklık kazanmış değil.

--Cadbury, Kraft yerine Hershey ile birleşmeyi tercih ediyor
İngiliz şekerleme üreticisi Cadbury'in Başkanı Roger Carr, ABD'li gıda devi Kraft yerine yine ABD'li çikolata şirketi Hershey ile birleşmeyi tercih edeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!