2003 saldırıları çabuk unutuldu

Güncelleme Tarihi:

2003 saldırıları çabuk unutuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 17:27

Türkiye, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na ve HSBC Bankası'nın genel merkezine yönelik, 20 Kasım 2003'de yapılan bombalı saldırıları çabuk unuttu. İngiliz Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıda hayatını kaybeden 16 kişi bugün anılırken, anma törenine konsolosluk yetkilileri ve personeli dışında sadece bir kişi katıldı.

Haberin Devamı

ANMA TÖRENİNE KİMSE KATILMADI

2003 SALDIRILARINDAN GÖRÜNTÜLER

VEFASIZLIĞIN GÖRÜNTÜSÜ WEB TV

Bundan tam altı yıl önce 20 Kasım 2003'te bomba yüklü araçlarla iki saldırı düzenlendi. Saldırıların hedefi İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu ve HSBC Bankası'nın genel merkeziydi. Saldırılarda Başkonsolos Roger Short ve tiyatro sanatçısı Kerem Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetti, 400 kadar kişi de yaralandı. Saldırıları El Kaide ile bağlantılı olduğu söylenen Şehit Ebu Hafs El Mısri Tugayı örgütü üstlendi.      

Konsolosluk saldırılarında hayatını kaybeden 16 kişi bugün anıldı. Konsolosluk yetkilileri ve personeli ile patlamada hayatını kaybeden çevre sakinlerinden restoran işletmecisi Adem Tezel’in ablası Kıymet Lilan patlamanın olduğu yere çiçek koydu.

Haberin Devamı

İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand, saygı duruşunda bulundu. Çiçeğin üzerinde İngilizce ve Türkçe, “20 da Kasım 2003’te yapılan terörist saldırı sonucu hayatını kaybettiğimiz bütün meslektaşlarımız, dostlarımız ve komşularımızın anısına. Onların yasını bugün tutuyoruz. Ancak onlar birgün değil, hergün kalbimizdeler” yazısı yer aldı. Patlamada hayatını kaybeden Short ve personel için konsolosluk içerisinde de tören yapıldı.

HERKES UNUTMUŞ

Patlamada ölen Adem Tezel'in ablası, Kıymet Lilan, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının anmaya gelmeyişinden yakındı. Lilan, “Hiç suçu olmayan insanların hayatı söndü. Herkes unutmuş. 6 yıl önce burada vahşet yaşandı. Birkaç dakika içinde insanların hayatının söndüğünü gördük. Hayat bu kadar ucuz mu?” dedi.

Saldırıların birinci yıl dönümünde konsolosluk çevresindeki esnaf tam kadro anma törenlerine katılmış, hatta ölenlerin ruhuna mevlit bile okutmuştu.

SİNAGOG SALDIRILARI

Konsolosluk ve HSBC saldırılardan beş gün önce, 15 Kasım 2003'te Neve Şalom Sinagogu ve Beth İsrael Sinagogu'na düzenlenen bombalı saldırılar sonucu 27 kişi öldü. Yine bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda intihar saldırganları da öldü. Patlamaların meydana geldiği sinagoglar ve çevresinde büyük hasar meydana gelirken, en az 300 kişi de yaralandı. Saldırıları yine El Kaide örgütü üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!