80 yıldır elektrik üretiyor

Güncelleme Tarihi:

80 yıldır elektrik üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 11:32

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde, 1929 yılında Alman ve Çek mühendisler tarafından kurulan Türkiye'nin çalışır durumdaki en eski hidroelektrik santrali, özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldı. Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş, kuruluş temelini de oluşturan santrali satın alarak müzeye dönüştürmek istiyor.

Haberin Devamı

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından Kayseri merkez, Bünyan ilçesi ve Talas bölgesinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere yapımına 1926 yılında başlanan Bünyan Hidroelekrik Santrali'nin, 320'şer kilovat gücündeki 1. ve 2. üniteleri 1929 yılında tamamlanarak üretime başladı.

“Skoda” firması tarafından Alman ve Çek mühendislerce kurulan santralin, 720 kilovatlık üçüncü ünitesi ise 1945 yılında faaliyete geçti.
Enerji üretiminde kullandığı suyu, ilçenin güney batısında, 4 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı kaynağından alan santral, yaz aylarında üretim kapasitesi düşmesine rağmen yılda 5 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

Santralin giriş kapısına kurulduğu dönemde asılan “Dikkat ali tevettür (alette yüksek gerilim) ölüm tehlikesi vardır” yazılı uyarı levhası da orijinal haliyle korunuyor.

Haberin Devamı

Bugüne dek Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından işletilen ve Skoda marka 3 tribün, 3 dinamo ve voltaj panelleri orijinalliği bozulmadan korunan santral, Şubat ayında Elektrik Üretim A.Ş'ye (EÜAŞ) devredildi.

EÜAŞ, tarafından 56 hidroelektrik santrali ile birlikte özelleştirme kapsamına alınan Bünyan Hidroelektrik Santrali, Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülmek isteniyor.

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bünyan Hidroelektrik Santrali'nin şirketlerinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Bu nedenle santralin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Büyükkeçeci, “Santral orjinal haliyle hala korunuyor ve çalışıyor. Ancak, kar getiren bir işletme değil. Bizim için nostaljik bir önemi var. Bu nedenle santrali satın alarak Elektrik Müzesine dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!