İki kişinin öldüğü tren kazası Valiyi kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

İki kişinin öldüğü tren kazası Valiyi kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 17:38

MANİSA’da dün 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı tren kazası Vali Celalettin Güvenç’i harekete geçirdi.

Kaza yerinde incelemeler yapan Güvenç, bariyerleri aşıp hemzemin geçide giren halk otobüsü şoförüne tepki gösterdi. Daha önce aynı bariyerin 78 kez kırıldığını öğrenen Vali Güvenç, “Böyle bir şey olmaz. Şoförün bir çok hatası var. Öncelikle kendi güzergah dışına çıkıyor. Daha sonra bariyerleri kırıp karşıya geçmeye çalışıyor. Ardından çalınan sirenleri ihlal ediyor. En sonra iki kişinin ölümüne sebep olan kazayı yapıyor. Bunu kamyon şoförü bile yapmaz. Aklı olan bir insan bunu nasıl yapabilir” dedi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, beraberindeki TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol Ünal, TCDD Tesisleri Daire Başkanı Memhem Uras, TCDD İzmir Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir ve otobüs şoförleriyle birilikte kaza yerinde incelemelerde bulundu. Bariyerleri kırarak karşıya geçmeye çalışan ve 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı kazaya neden olan halk otobüs şoförüne tepki gösteren Vali Güvenç, “Böyle bir şey olmaz. Şoförün bir çok hatası var. Öncelikle kendi güzergah dışına çıkıyor. Daha sonra bariyerleri kırıp karşıya geçmeye çalışıyor. Ardından çalınan sirenleri ihlal ediyor. En sonra iki kişinin ölümüne sebep olan kazayı yapıyor. Bunu kamyon şoförü bile yapmaz. Aklı olan bir insan bunu nasıl yapabilir” diye konuştu.

“BİR BARİYERİN MALİYETİ 50 BİN DOLAR”

Kaza yerinde Vali Güvenç ile birlikte incelemelerde bulunan TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol Ünal da Manisa’da bariyer kırarak karşıdan karşıya geçme vakalarının çok sık yaşandığını dile getirdi. Ünal, bariyer kırma olayları hakkında istatiski bilgiler vererek, “Bir hemzemin geçidin maliyeti yaklaşık 50 bin dolar civarındadır. Manisa içinde sürekli önemler alınıyor. 2 yıldır bu konuyla ilgili olarak ilgili her türlü çalışma ve bariyer sistemi konuldu. Manisa bölgesinde 62 otomatik bariyer var. Mekanik 23 bariyerimiz var. Her birini maliyetini 50 bin dolar görürsek, artık gerisini şoför arkadaşlarımızı düşünsün. Bakımlarını sürekli yapılıyor. 2009 yılı içinde arıza yapan bariyer sayımız 110 olmuştur. 3'üncü şahısların verdiği zarar 144 adettir. Bunların bir çoğu bariyer kolunun kırılması şeklindeki zararlar. Son iki ay içinde Kazımkarabekir Hemzemin Geçidi’nde kırılan bariyer sayısı ise 78 adettir” dedi.

VALİ GÜVENÇ HALKI DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRDI

Aldığı bilgilerin ardından bir kez daha hem otobüs şoförlerine hem de vatandaşlara seslenen Vali Güvenç, “Bu bilgileri alınca içim yandı. Bariyer iniyor, benim şoförüm bariyer kapalıyken, onu kırıp geçmeye çalışıyor. Bu bir milli servettir. Sadece iki ayda 78 adet bu tür bariyer kırma olayı yaşanmış. Devlet Demir Yolları buna para harcıyor. Bütün mahalle sakinlerine çağrıda bulunuyorum; plakasını alın ve derhal 155’e bildirin. Trafik ekipleri burada gizli kamera ile kontrol yapacak. Ama esas desteği halkımızdan istiyoruz. Böyle bir şey olmaz ve olamaz. Burası bir kaza mahalli değil esasında. Buraya kaza deyip geçiştiremeyiz. Aynı olay Mimar Sinan Bulvarı’nda yaşıyoruz. Belki 20’yi geçti. Gece karanlığında yolun ortasında bulunan demir engelleri aşıyoruz. Demirin altından geçip karşıya ulaşmaya çalışıyoruz. Lütfen böyle bir şey yapmayın Çıkanları ikaz edin. Biz bilinçli olmaksak, buna polisin, jandarmanın ve demiryollarının yetişme şansı olmaz” diye konuştu.

"GEREKEN AĞIR CEZA NEYSE VERİLECEK”

Vali Güvenç, Manisa Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Ali Demirkaya’ya da dönüp, bundan sonra bariyer kıran veya içindeki yolcunun canını tehlikeye atan, trafik kuralı ihlalı yapan şoförlere en ağır cezayı vereceklerini söyledi. Vali Güvenç, “Bu işleri yapan esnafa en ağır cezayı vereceğiz. Bu kural tanımamayı affetmeyeceğiz asla. Herkes yasal yetkilerini kullanacak. Bu olayı aklım almadığı için herkesle paylaşıyorum. 9 kişinin canını kimse ortaya koyamaz. Bu yaptığımızı bir eğitim toplantısı olarak düşünün. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili ayrıntılı bir toplantı yapacağız. Kimse insan hayatını tehlikeyi atmasın. Atanlarla en ağır şekilde mücadele edeceğiz. Gerekli hukuki cezaları ve müeyyideleri uygulayacağız. Bu bir ayıptır. Bu ayıba esnafımız el birliğiyle izin vermemelidir. Bir şoförün yaptığı işin ayıbı tüm esnafımızı lekelememelidir” dedi.

“BENİM EVLADIM GİTTİ, BAŞKASININ GİTMESİN”

Vali Güvenç ardından kırılan bariyerlerin tutulan tutanaklarını göstererek, hemzemin geçitlerine MOBESE kamera sisteminin yapılması için çalışma başlatılacağını dile getirdi. Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Ali Demirkaya, ise kooperatif olarak kendilerinin de en ağır cezayı vereceklerini dile getirdi.

Öte yandan, dünkü kazada hayatını kaybeden 22 yaşındaki Gürkan Salkım’ın annesi Neşe Salkım da Vali Güvenç’in yanına gelerek gözyaşları içerisinde, “Benim evladım gitti. Başkalarının evladı gitmesin. Gerekli önlemleri alın” çağrısında bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!