3 bölgede elektrik dağıtım yarışına girdiler, 1.1 milyar dolar önerdiler

Güncelleme Tarihi:

3 bölgede elektrik dağıtım yarışına girdiler, 1.1 milyar dolar önerdiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 01:00

Özelleştirme İdaresi’nin dün gerçekleştirdiği 3 elektrik dağıtım ihalesi, gerek katılımın yüksekliği, gerekse ulaşılan rakamlarla dikkat çekti. Osmangazi için Eti Gümüş 485 milyon dolar, Yeşilırmak için Çalık 441.5 milyon dolar, Çoruh için de Aksa 227 milyon dolar teklif edince, toplam tutar 1 milyar 153 milyon dolara ulaştı.

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) bağlı şirketleri Osmangazi, Yeşilırmak ve Çoruh Elektrik Dağıtım’daki hisselerin özelleştirilme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmeleri Ankara’da yapıldı. Bu 3 ihalede Özelleştirme İdaresi Başkanlığı toplam 1 milyar 153 milyon 500 bin dolarlık teklif aldı. Dün İlk yapılan ihalede Osmangazi Elektrik Dağıtım’a en yüksek teklifi 485 milyon dolar ile Eti Gümüş verirken, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım’a en yüksek teklif 441 milyon 500 bin dolarla Çalık Enerji’den geldi. Çoruh Elektrik Dağıtım için de Aksa Elektrik, 227 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.

Rakamlar şaşırttı

Ankara’da yapılan ihalelerde, elemeli turlarla başlayan yüksek fiyatlar, katılımcılar ve sektör temsilcileri arasında şaşkınlık yarattı. Üç dağıtım bölgesi içinde en büyük olan Osmangazi bölgesi için ihale salonunda en fazla 200-300 milyon dolara çıkılacağı konuşulurken uzun süren açık attırma turları sonunda 485 milyon dolara ulaşıldı. İlk ihalede yüksek çıkan fiyatlar sonraki iki ihale de şirketlerin çıtayı yükseltmesine sebep oldu. İhalelerde son turlara kadar bütün şirketlerin açık arttırma yarışı içinde olması şirketlerin elektrik dağıtımına duydukları ilgiyi gösterdi.

Katılım yüksek oldu

Osmangazi ve Çoruh Elektrik ihalelerinde Aksa, Sarar, Park Holding, Kolin İnşaat, Çalık Enerji, Akenerji, Aydem Elektrik, SII Enerji, Cengiz Elektrik gibi bazı şirketlerin her 3 ihaleye de teklif verdiği görülürken, bundan sonraki ihalelerin de yüksek katılımcı olacağının mesajı verildi. Dünkü ihalelerde Osmangazi ve Yelişırmak’a 12’şer teklif gelirken, Çoruh için de 5 şirket yarıştı. Bu şirketler de daha önceki iki ihaleye de katılan Aksa, Cengiz Elektrik, Aydem Elektrik, Çalık Enerji ve Akenerji oldu.

4 ihale daha hazır

İhalede çıkan fiyatlar Komisyon Başkanı Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ve kurum personelinin yüzünü güldürdü. İdare’nin 2010 yılında elektrik dağıtımının önemli bir kısmını özelleştirme programı çerçevesinde önümüzdeki hafta 5 bölge için daha ihale sürecini başlatmayı planladığın öğrenildi. Bunlardan 4’ü için 9 Kasım Pazartesi gün ilanların yayımlanacağı öğrenildi.

Kazananlar da yarışacak

Dünkü ihalelerde öne çıkan şirketler, bundan sonraki üretim ve dağıtım özelleştirmelerine de katılacaklarını açıklamaları, önümüzdeki günlerde yapılacak ihalelere katılımın yüksek olacağı işaretini verdi.

Hangi illeri kapsıyor

OSMANGAZİ
Eskişehir, Afyon, Bilecik, Kütahya ve Uşak
YEŞİLIRMAK
Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop
ÇORUH
Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Rize

Özelleştirilen Eti Gümüş Osmangazi Elektrik için 485 milyon dolar verdi

ANKARALI Yıldızlar SSS Holding, özelleştirmeden 2004 yılında aldığı Eti Gümüş ile Osmangazi Elektrik Dağıtım şirketine en yüksek teklifi verdi. Dün yapılan ihalede Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki yüzde 100 kamu hissesi için en yüksek teklif olarak 485 milyon dolar veren Eti Gümüş, ilk olarak 12 şirketle yarışırken, açık artırmaya 7 şirket kaldı. Burada da Aksa Elektrik ile yarışan Eti Gümüş, kıran kırana bir yarış sonrasında 16’ncı turda ipi göğüsledi. Eti Gümüş Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yıldız, şunları söyledi: “Şirketin bulunduğu bölgeye hakimiz, yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bölgede şirketlerimiz var, dolayısıyla bölgenin tamamını çok iyi biliyoruz. Bölgenin eksiklerini en kısa zamanda tamamlayıp hizmet vermeyi planlıyoruz. Çankırı-Orta’da 100 milyon ton kömür rezervimiz bulunuyor ve buraya 280 megavatlık bir santral hazırlığımız bulunuyor. Eti Gümüş’ü de 2004 yılında Özelleştirme İdaresi’nden aldık. Devraldığımız dönemde yıllık 60-70 ton arasında mamul üretilen şirkette şu anda 400 ton civarında üretim yapılıyor. Bu da aşağı yukarı ülkenin bütün gümüş ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.”

Kazancı ile Çalık Yeşilırmak Elektrik için 45 tur çekişti

SON yıllarda medya ve enerji alanlarında öne çıkan Çalık Grubu, Yeşilırmak dağıtım ihalesinde yine son birkaç yılda Türkiye’nin geniş bir bölümünün doğalgaz dağıtım ihalelerini alan ve hükümete yakınlığı ile bilinen bir diğer holding olan Kazancı Holding’e bağlı Anadolu Gaz şirketi ile çekişti. Çalık Grubu, 45’inci turun ardından 441 milyon 500 bin dolarlık teklif ile, Samsun Ceyhan ham petrol projesi, Ceyhan’da rafineri lisansının ardından, Samsun’un da dahil olduğu elektrik dağıtım bölgesinin ihalesini kazanmış oldu. Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Saim Dinç, daha önce Bursagaz ve Kayserigazı satın aldıklarını anımsattı ve buralarda olduğu gibi Yeşilırmak Elektrik Dağıtım bölgesinde de hizmet ve kaliteyi artıracaklarını söyledi. Bu arada Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerini kapsıyor. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş’de alınan elektrik 4.467 gigavat (GWH), satılan elektrik 4.063 GWH, kayıp kaçak oranı yüzde 9.1, abone sayısı ise 1 milyon 470 bin civarında bulunuyor.

Aksa, Çoruh için 227 milyon doları peşin ödeyecek

ÇORUH Elektrik A.Ş’nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin 33’üncü turunda Çalık Enearji’nin çekilmesiyle, ihalenin galibi olan Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. 227 milyon doları peşin ödeyeceğini açıkladı. Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, abone sayısının 989 bin olduğu Çoruh Elektrik’in ardından diğer ihalelere girip girmeyecekleri konusunda “Bakacağız” derken, Çoruh’a 3-4 yıl için zorunlu olarak 120 milyon dolarlık yatırım öngörüldüğünü aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!