Baykal: "Ayrıştırılmayan Türkiye istiyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Ayrıştırılmayan Türkiye istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 16:32

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'de Müjdat Gezen Kültür Merkezi'nin açılışında “Ayrıştırılmayan bir Türkiye istiyoruz” mesajı verdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İzmir ziyaretinde emniyet güçleri Havalimanında yoğun güvenlik önlemi aldı. Baykal'ın bir önceki İzmir programında işten çıkarıldıkları için eylem yapan Kent Aş işçilerinin pet şişe atması nedeniyle polis karşılamaya gelenleri VİP önüne sokmadı. CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu bu duruma tepki göstererek Emniyet yetkilileriyle partililerin VİP çıkışına gelmelerini sağladı. Çevik kuvvet polisi yine de partilileri çembere aldı. CHP'liler Kent A.Ş işçilerinin eylemlerini bitirdiğini, alınan önlemlerin geç kaldığını öne sürdü.

KONAK BELEDİYESİ İÇİN GELDİ

İzmir'de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin atıl duran iki katı, yapılan özel protokolle Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne (MSM) dönüştürüldü. Sinema, Tiyatro, bale, dans, iletişim ve enstrüman çalma eğitiminin verileceği okulun açılışını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sanatçı Müjdat Gezen, Gezen'in yakın dostları Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil ile İzmir Büyükehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yaptı. Baykal, açılışta yaptığı konuşmada, şu sözlerle ayrıştırılmayan bir Türkiye istendiğini söyledi:
“Şimdi şöyle bakıyorum. Hepimizin bazı özellikleri var. Ayrıştığımız bazı şeyler var. Hepimiz bu gidişe ayak uyduramamış insanlarız. Türkiye'nin durumuna ayak uyduramamış ülkenin içinde bulunduğu durumdan şikayet eden insanlarız. Kimimiz bunu televizyonda, kimimiz gazetede yapıyor, kimimiz tiyatro sahnesinde kimimiz meydanlarda, mecliste, Türkiye'de yapmaya çalışıyor ama hepimizin amacı ortaktır. Hepimiz dürüst bir Türkiye istiyoruz. Hepimiz sanatın, kültürün, alınterinin emeğin saygı gördüğü, gerçek hukukun işlediği, insanların kendilerini tam bir özgürlük içinde hissettiği, kimsenin kimliğinden dolayı ayrıştırılmadığı, kimsenin kimliğinden dolayı suçlanmadığı ama insanlığın kimliklerine kadar devlet gücüyle ayrıştırılmaya zorlanmadığı bir Türkiye istiyoruz. Kardeşçe yaşadığımız barış içinde yaşadığımız bir Türkiye istiyoruz.”

TEK BAŞINA KONSERVATUAR GİBİ

Baykal, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde çok sayıda sanatçının yetişeceğini belirterek, Gezen'in bunu kendi olanaklarıyla yapmasının önemini vurulayarak, “Büyük sanatçımız Müjdat Gezen, bugüne kadar sanat ve kültür alanında pek örneği görülmeyen bir uygulamayı başlatmış bir insandır. Sanat ve kültür eğitimini, öğretimini kendi olanaklarıyla sanat ve kültür, tiyatro çalışmalarından elde ettiği olanaklarla kazanımlarla yeni kuşakları yetiştirebilmek için bir eğitim kurumu kururak, sanatçı ve kültür adamı kimliğine bir de eğitimci kimliğini sokmayı başarmış çok değerli bir sanatçımız. İstanbul'da okulları vardı. O okullarda yetişmiş kişiler, şimdi televizyon ve tiyatro dünyamızda iyi yetişmiş sanatçılar olarak yer tuttuğunu iftiharla görüyoruz. Bir zamanlar devlet konservatuarlarının gerçekleştirdiği görevi bir sanatçının tek başına üstlenmiş olması hiç kuşku yok hepimizi çok derinden etkiliyor ve bu yönüyle de Müjdat Gezen'e büyük saygı duyuyoruz. Şimdi bu girişimi İzmir'e taşıma kararı öyle görüyorum ki bizleri mutlu ettiği kadar İzmirliler'i de çok mutlu etmiştir. İzmir'de Müjdat Gezen eğitim merkezinin bundan sonra yetiştireceği sinema, tiyatro ve fotoğrafçılarıyla tüm Türkiye tanıyacaktır. Çok önemli bir girişim. Müjdat Gezen'i yürekten kutluyorum. Ona tam destek veren İzmir'in merkezinde Alsancak'ta böyle bir girişimin ortaya çıkmasına fırsat veren Hakan Tartan'ı yürekten kutluyorum. İzmir'deki tüm güzelliklere kol kanat germiş, İzmir'in her şeyiyle yakından ilgilenen ve İzmir'i başarılı bir yönetimle hak ettiği yere taşımakta olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na yürekten teşekkür ediyorum, kutluyorum” dedi.

BAYKAL ESPRİLERİ

CHP lideri açılışta birbirlerinin yaşını espri konusu yapan Müjdat Gezen ve Uğur Dündar arasındaki atışmaya kendisi de katılarak, “Sevgili Uğur Dündar'ı, Vefa Lisesi'nin kurucusu yakın arkadaşı Müjdat Gezen'i yalnız bırakmamak için açılışa gelmiş olması nedeniyle aralarındaki bu dostluğu, sevgiyle kıskançlıkla izliyorum. Herkesin birbirinin kuyusunu kazdığı bir dönemde birbirlerine böyle değer veren dostluk ve sevgi duygularını bir asır boyunca taşımış olmalarını yürekten kutluyorum” dedi.

FANATİĞİ OLDUĞUM YAZAR

Baykal, açılışta Hürriyet Gazetesi Yazarı Ylımaz Özdil'in fanatiği olduğunu belirterek, “Burada fanatiği olduğum bir yazara saygılarımı söylemezsem rahat edemem. O büyük bir alçak gönüllülükle buraya kürsüye çıkmayı reddediyor ama gönlümüzde baştacıdır. Yılmaz Özdil'in çok önemli nitelikleri var ama bir İzmirli olduğunu her şeyiyle hissettiriyor. Bilinçli bir İzmirli. İzmirliler'in gönlünde çok özel bir yeri olduğuna gönülden inanıyorum” dedi.

CHP İZMİR'İN KALESİ FORMASI

Açılışta Baykal lehine sloganlar atan Altay Spor Kulübü taraftarları konuşması bitince Baykal'a üzerinde ‘CHP 35 İzmir'in kalesi’ yazan siyah- beyaz forma hediye etti. Baykal da onlara “Altaysporlu kardeşlerimi Türkiye'nin siyasal sorunlarına sahip çıkar görmek beni çok mutlu etti” dedi.

BAYKAL'I NEDEN SEVİYORSUN; DÜRÜST

Açılışta Müjdat Gezen, İstanbul'da okuduğunu ancak İzmir'de tanındığını belirterek, İzmir seyircisinin kendisine sahip çıktığını söyledi.

Gezen, kendisine okul açması için yer tahsis eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a teşekkür etti. Yakında İzmir'e ‘Mustafa Kemal’ ve ‘Tayyip'in sihirli lambası’ oyunlarıyla geleceğini müjdeledi.

Müjdat Gezen, açılışta yaptığı konuşmada kendisine İstanbul'da Baykal'ı neden bu kadar sevdiğinin sorulduğunu hatırlatarak, “Bunu ifade edecek tek kelime söyler misiniz dediler. O kelimeyi buldum. Dürüst” dedi. Gezen, “İstanbul'dan bir gün canım sıkılırsa gelip İzmir'e yerleşeceğim” diye konuştu.

GEZEN-DÜNDAR YAŞ ATIŞMASI

Açılış konuşmalarında Uğur Dündar ile Müjdat Gezen arasındaki yaş esprileri katılımcıları kahkahaya boğdu. Dündar, konuşmasına “Benim hakikaten hayatımdaki en eski arkadaşım, kadim dostum, onu anlatırken sanatçı kişiliğini ayrıca sizlere anlatmıyorum. Çünkü çok iyi tanıyorsunuz. Gerçek dost, sevgili ağabeyim Müjdat Gezen'e...” dedi. Bu söz üzerine Gezen “Sen benim ağabeyimsin” dedi. Dündar da “Siz biliyorsunuz ben size hep gerçekleri söyledim. Vefa Lisesi'ne başladığımda Müjdat Gezen'in büstü vardı bahçede okulun kurucusu olarak 1872” sözleri üzerine kahkaha attı.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Baykal ve Gezen'e üzerinde tiyatro ve sinema sanatçılarının fotoğraflarının bulunduğu büyük tablo hediye ederken, Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil'e de gümüş kahve takımı ve Türk kahvesi hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!