Tren proje yapan kentleri sever

Güncelleme Tarihi:

Tren proje yapan kentleri sever
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2009 00:00

9 Eylül’de İzmir’den yola çıkıp bütün Anadolu’yu dolaştıktan sonra İstanbul Boğazı’nı geçerek Trakya’ya uzanan Hürriyet Hakkımızdır Treni, dün Kırklareli’ndeydi.

Haberin Devamı

Bu yılki Hürriyet Hakkımızdır yolculuğunun son etabına Trakya’da girdik artık; hüzünlü finalden önceki üç duraktan biri olan Kırklareli’ye doğru önceki akşam Sirkeci’den yola çıktık. Trakya yolculuklarımızın vazgeçilmez Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer’le birlikte. Ama bu kez bir konuğumuz daha vardı. Hürriyet Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak.

Almanya’nın trenlerine, inanılmaz yaygınlıktaki tren yollarına ve düzenine alışkın Halit Bey için heyecanlı bir yolculuk olacaktı; çünkü Türkiye’de trene en son on yıl önce binmişti. Yola çıkmadan önce içinde kocaman bir tarih saklayan Sirkeci Gar Lokantası’nda yemek yerken bir iki anısını anlatıp bizi çok güldürdü.
Tamamen Almanya eğitimli eşi ve çocuklarıyla Ankara’ya doğru yola çıktıktan bir saat kadar sonra tren oflaya poflaya durmuş. Pencereden bakmışlar, nerede, neden durduk, diye... Hemen karşıda bir ev görmüşler. Yandaki kapıdan yaşlıca bir teyze inmiş bavuluyla, ışıkları yanan eve doğru yürüyüp zili çalmış. Tüm tren ve yolcuları teyzeyi izliyor, kapının açılmasını bekliyor. O sırada kapı açılmış ve makinistin sesi duyulmuş:

- Tamam Nuriye teyze, hadi hoşçakal...

Tren yolcusunun eve girmesini bekleyerek tekrar koyulmuş yola.

Tercih meselesi

Birkaç saat sonra da teknik bir arıza olmuş. Demiryolcuların yine oflaya puflaya duran trenin altına tıpkı bir arabanın altına yatar gibi yatıp arızayı giderdiğini de şaşkınlıkla izlediklerini anlattı Halit Bey.
Alman düzeninde kat’a olmayacak, ama bize hâlâ çok sevimli gelen görüntüler, Türkiye demiryolları, Türkiye sıcaklığı. Şimdi bizim teknik sorumlumuz Fatih de zaman zaman bir arıza olur gibi olduğunda treni durdurup “yatıyor”, düzeltiyor.
Önemli olan Alman gözlüklü Türk Halik Çelikbudak’ın, bu maceradan on yıl sonra, trende bir gece geçirmesinin ardından söyleyecekleriydi. Kahvaltıya gayet mutlu geldi. “Çok rahatmış, gayet iyi uyudum. Burası Kırklareli mi, aa ne güzel, dışardaki kalabalık harika, olağanüstü proje!” gibi cümleler kurdu ardı ardına.
Üstelik geldiği yer, yolcu trenlerinin 18 yıldır uğramadığı bir şehir. İki yıldır bizim trenle haşır neşir oluyorlar bir tek ve çok seviyorlar. Treni seviyorlar da, taşıdıklarını, insan hakları, çevre, aile içi şiddet diyeceğimizi de biliyorlar. Üstelik bu yıl hazırlıklıydılar.
Istranca biyosferi
Konferans vagonunda “Yıldız Dağları’nda doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürebilir gelişmesi projesi”ni anlattılar gururla. Ben Yıldız adına alışamadım, bu isim değiştirmeleri de anlamıyorum, o yüzden güzelim Istranca Dağları diyeceğim. Istrancalar Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve güneydoğu Bulgaristan arasında, yaklaşık 300 kilometre boyunca, inanılmaz bir güzellikte uzanıyor. Proje, Kırklareli sınırları içinde 130 bin hektarlık alandaki 29 köyü kapsıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve uluslarası bir konsorsiyumla yürüttüğü proje, Istranca dağlarında biyosfer rezervi oluşturarak biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların korunmasını amaçlıyor. Bunu yaparken sürdürülebilir kalkınma sağlamayı, köylülerle yakın ilişki kurmayı, refahlarını arttırmayı, dağları ortaklaşa kullandığımız Bulgaristan’la ilişkileri geliştirmeyi de hedefliyor.
Şimdi tüm biyolojik çeşitlilik ve sosyo-ekonomik durumla ilgili veriler toplanıyor, eğitimler, anketler yapılıyor, ortak bir vizyon yaratmak için ilgi gruplarıyla güven ilişkisi kuruluyor. Proje çevre bilincini arttırmak, ormancılık dışında alternatif geçim kaynakları yaratmak, giderek eko-turizme yönelmek gibi amaçlarının yanında, başka şeylere de hizmet edecek: Mesela köylülerin yaşadığı yere sahip çıkması, sivil toplumla birlikte hareket etme alışkanlığı kazanması gibi... Vali Yardımcısı İsmail Gültekin bizi karşılayıp evsahipliği yaptıktan sonra koşarak yola çıktı Paris’e doğru, projeyle ilgili toplantılara katılmaya.
İşte Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin sevdiği kent modeli: Proje yapan kent!

Haberin Devamı

Özlenen trene sevgi gösterileri

Haberin Devamı

Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ, (DHA)
Hürrİyet Treni’ni Kırklareli’de Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser’in yanısıra, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar karşıladı. Coca-Cola Mutluluk Bandosu, karşılamaya gelen öğrencileri gar binası önünde coşturdu.
Konferans vagonunda yapılan toplantıda çok önem verdikleri Yıldız Dağları projesini anlatan Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, “Avrupa Birliği proje kapsamında hazırlık aşamasında olan Yıldız Dağları Projesi doğal çevresi ve eko dengesi bakımından ken için çok önemli” dedi. Belediye Başkanı Çağlayan ise Hürriyet Treni’nin üstlendiği sosyal sorumluluğu övdükten sonra kentlerinde, kadın korunma evlerine ihtiyaç olmadığını, yıllık ortalamada bir veya iki vaka dışında bir kadına yönelik şiddet görülmediği belirtti.

Haberin Devamı

Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, konferans vagonunda Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer, Sosyal Projelerden Sorumlu Kurumsal İletişim Müdürü Emel Armutçu, Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak, Aile İçi Şiddete Son Proje Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu ve Akbank Çocuk Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Hayrettin Arslanoğlu ile...

TRENE BİNME YARIŞI

KIrklarelİlİ çocuklar, yıllardır kentlerine uğramayan yolcu trenlerinin acısını çıkarmak istercesine, Hürriyet Treni’ne binmek için birbirleriyle yarıştılar.

Babazula ve Nabız Edirne’de

Hürriyet Hakkımızdır Konserleri’nin sonuncusu Edirne’de. Nabız ve Babazula saat 19.00’da Saraçlar Caddesi’nde Edirnelilerle buluşacak.

Haberin Devamı

Serhan Şeşen anısına Tren sohbetleri

Bir İnsan Bin İnsan

Serhan Şeşen Müzik Felsefe ve Yaşama Saygı Derneği’nin Hürriyet Hakkımızdır projesi çerçevesinde gerçekleştirdiği Tren Sohbetleri’nin sonuncusu da bugün saat 12.00’de Edirne Garı’nda. Hürriyet Treni Konferans Vagonu’nda yapılacak “Bir İnsan Bin İnsan” başlıklı sohbette, Nurdoğan Arkış kendi yaşamından yola çıkarak insanlığa ilişkin farklı bir bakış ortaya koyacak.

BUGÜN EDİRNE 29 EKİM’DE  HAYDARPAŞA’DAYIZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!