Kişi başına gelirde Avrupa ortalamasını aşabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Kişi başına gelirde Avrupa ortalamasını aşabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 00:00

Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı’nın (IMAP) İstanbul’da yapılan toplantısına katılan eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, serbest ticarete ve küreselleşmeye inancını dile getirirken, Türkiye’ye de ‘kendine has imkânlarını değerlendirmesini’ önerdi. Aznar, Türkiye’nin kişi başına gelirde Avrupa ortalamasını aşabileceğini söyledi.

ESKİ İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Türkiye’nin çok büyük bir serbest pazar olma potansiyeli bulunduğunu, coğrafi konumu sayesinde AB ile yeni ortaya çıkan pazarlar arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Bunlar tamamen Türkiye’ye has imkanlardır. Bu imkanlar, bu fırsatlar, Türkiye tarafından iyi değerlendirilmelidir” dedi.

Başarınız tesadüf değil

3 Seas Capital Partners evsahipliğinde, “Kıtalararası İşbirliği” temasıyla düzenlenen “IMAP 2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu”nda konuşan Aznar, serbest ticarete ve küreselleşmeye inancını dile getirdiği konuşmasında, Türkiye’ye yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye ekonomisinin iyi performans sergiledi ve ekonomisinde etkileyici sonuçlar elde edildi, bunun tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Makro ekonomik istikrar, liberizasyon ve rekabetin özellikle monopolist pazarlarda aşılması, Türkiye’ye refah açısından daha büyük avantajlar sağlamaya devam edecek, bu tür gelişmeler, Türkiye’de kişi başına düşen gelirin, Avrupa ortalamasına çıkmasına neden olacaktır.”

Öneminizi kanıtlayın

Türkiye’nin çok büyük bir serbest pazar olma potansiyeli bulunduğunu, coğrafi konumu sayesinde AB ile yeni ortaya çıkan pazarlar arasında yer aldığını belirten Aznar, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlar tamamen Türkiye’ye has imkanlardır ve bu imkanlar, bu fırsatlar, Türkiye tarafından iyi değerlendirilmelidir diye düşünüyorum. Türkiye’nin küreselleşmeye ve serbest piyasa ekonomisine iradeli biçimde gönül vermesi durumunda, Türkiye’de çağdaşlaşma düzeyi artacaktır. Enerji de serbest piyasa ekonomisinden faydalanan bir sektördür. Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle, Avrupa’ya enerji naklinde önemli yere sahip olduğunu biliyoruz. Avrupa ile yapılan ticaretin de Türkiye ekonomisi açısından öneminin bilincindeyiz. Türkiye’nin bu konuda çok önemli sorumluluğu var. Çünkü Türkiye de, bu küreselleşme furyasını yakaladığını göstermeli, serbest toplum ilkesi, serbest piyasa ekonomi ilkeleri çerçevesinde bu konudaki başarısını ve Avrupa, Asya bölgesindeki önemini kanıtlamalıdır.”

Hedefimiz 300 milyonluk bölgenin en büyük seri ilanlar grubu olmak

HÜRRİYET Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, 2007 Nisan ayında satın aldıkları Trader Media East (TME) ile bölgenin en büyük seri ilanlar grubu olmayı hedeflediklerini açıkladı. “Hürriyet Medya Towers’ın 12’nci katının kiracıları” olarak tanıttığı TME’in satınalma sürecini katılımcılarla paylaşan Vuslat Doğan Sabancı, dönemin Türkiye dışında yapılmış en büyük satınalmasını gerçekleştirdiklerini, Londra Borsası’na kayıtlı bir şirketin Paris’teki merkezini İstanbul’a nasıl taşıdıklarını anlattı. “Bu satın alma bizim için çok önemli bir deneyim oldu. Ama asıl önemli olan satın alma sonrasında öğrendiklerimizdi” diyen Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece yazılı basında değil internet bazında da bu bölgenin en büyük seri ilanlar grubu olmak istiyoruz. Türkiye de dahil buna. Yani yaklaşık 300 milyonluk bir nüfusu kapsayan bir bölgede lider olmak istiyoruz.”

Marfin finans ve ulaştırma şirketi arıyor

MARFIN Investment Group CEO’su Dennis Malamatinas, “600 milyar Euro’luk naktin üzerinde oturuyoruz” derken, finansal hizmetler ve ulaştırma sektörlerinde arayış içinde olduklarını söyledi. Malamatinas, Türkiye’de de Şafak Hastanesi’ni alan grubun, Yunanistan’da Olympic Airlines’i devletten satın almasının perde arkasını ilk kez bu konferansta anlattı.

Lukoil ham petrol işleyecek şirket satın alacak

LUKOIL International Trade and Supply Company (LITASCO) Group CEO’SU Gati Al-Jebouri, son 18 ay içerisinde Türkiye (Akaryakıt dağıtım şirketi Akpet’i satın almışlardı), Sicilya va Hollanda’da 3 büyük satın alma yatırımı yaptıklarını hatırlatırken, “Ürettiğimiz ham petrolün yarısını işleyebiliyoruz. O nedenle rafineri değil ham petrol işleyebilecek şirket arıyoruz” dedi.

Avrupalı bazı bankalar Türkiye’den çıkabilir

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, toplantıya katılan 150 kadar IMAP üyesi danışmana, Türkiye’in potansiyelinden söz ederken, “Türkiye, 2011 yılı itibariyle büyüme düzeyi en azından yüzde 5’ler düzeyinde olacak yegane ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’ye yatırım yapmak sadece 73 milyon kişinin yaşadığı bir pazara yatırım yapmak değil, sınırsız bir pazara yatırım yapmaktır” dedi. Şirket satın almaları açısından finans ve enerji sektöründe önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çeken Özyeğin, şunları söyledi: “Türkiye, dünyada enerji tüketiminin yılda yüzde 8 seviyelerinde arttığı yegane ülkelerden birisi. Son 25 yılda böyle bir artış söz konusu. Önümüzdeki 25 yılda da bu artış devam edecek. Kriz nedeniyle Avrupa ve ABD bankalarının hâlâ kendi bilançolarını tamir etmeye uğraşıyor. Sermaye gereksinimi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içerisinde finans sektöründeki bazı Batı Avrupalı bankalar Türkiye’deki hisselerini satıp ülkeden çıkabilir. Bu da potansiyel yatırımcılar açısından yeni fırsatlar demektir.”

Bir günde 250 görüşme yapıp rekor kırdılar

DÜNYADAKİ şirket birleşme ve devralma (M&A) sektörünün liderleri, “Kıtalararası İşbirliği” sloganı ile düzenlelen ‘IMAP 2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu’ için İstanbul’da buluştu. Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı (IMAP) üyesi 35 ülkeden 50 şirketin yanısıra 150’ye yakın yatırımcı katıldığı toplantıda, içinde bulunulan durum değerlendirilirken, yeni bağlantılar da kuruldu. Sempozyum sırasında potansiyel alıcı ve satıcılar arasında 250’e yakın ikili görüşme gerçekleştirildiği belirtildi.

500 milyon dolar yolda

Bu görüşmelerde enerji, ulaştırma, hizmet, ambalaj ve gıda sektörleri ön plana çıkarken, İstanbul’un yanısıra Anadolu şehirlerinden de çok sayıda üretici firmanın bu görüşmelere katıldığı gözlendi. Türkiye’de yatırıma sıcak bakan ülkeler arasında ise Rusya, İtalya, İspanya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkeleri başı çekti. Bu arada Doğu Avrupalı bir yatırımcı grubunun Türkiye’deki bir enerji grubunu satın almak üzere görüşmelere başladığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde resmi işlemlere başlanması beklenen bu operasyonun büyüklüğünün ise 500 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Ayrıca, toplantıya gelen danışmanlardan Mısırlı yatırımcıların tekstil, sağlık, ilaç, ABD’li yatırımcıların imalat, enerji, gayrimenkul, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) inşaat, lojistik, enerji, İngiltere’li yatırımcıların da kimya ve enerji ile ilgilendikleri öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!