Kayseri’de tren mutluluğu

Güncelleme Tarihi:

Kayseri’de tren mutluluğu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 00:00

Yüzlerce Kayserili güneşli bir pazar günü garlarına gelen Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni’ni sevinçle karşıladı.

Haberin Devamı

Hürrİyet Hakkımızdır Treni’ni Kayseri Garı’nda Vali Vekili Turgay Ergin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Beyhan, Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, TCDD Ankara Bölge Müdürü Erol Arıkan, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş karşıladı.
Coca-Cola Mutluluk Bandosu’nun hoşgeldiniz konseriyle başlayan etkinliklere, özellikle çocuklar ilgi gösterdi. Gara ilk defa gelen ve ilk kez trene bindiğini söyleyen çocukların coşkusuna büyükler de katıldı. Treni gezen Vali Vekili Ergin ve beraberindekiler Ajda Pekkan’ın şarkılarıyla karaoke yaptı.
Her vagonunda birbirinden eğlenceli-öğretici etkinliklerin olduğu trene akın eden çocuklar ve büyükler, trenin içinde ve önünde hatıra fotoğrafları çektirdi. Uluslararası Af Örgütü çocuklara haklarını anlatan oyunlar oynattı. Akbank Çocuk Tiyatrosu “En Mutlu Kim”’ oyunuyla çocukları daha da mutlu etti.

Kayseri’den altın sözler

Haberin Devamı

Kayserİ Vali Yardımcısı Turgay Ergin, eski bir dost gibi karşıladı trenimizi dün. Biz sivil olmayı seviyoruz, protokol ortamlarında biraz sıkılıyoruz ya, eşi ve çocuğuyla geldi, karşılamaya. Üstelik dersini de çalışmış bir gece önceden. “Geçen yıl burada neler yaptığınızı iyice bir hatırlamak için baktım eski haberlere, Belediye Bandosu’nun hangi şarkıları çaldığını bile biliyorum” dedi.
Bu sözler üzerine hatırladık; geçen yıl günlerce mehter takımları, belediye bandoları tarafından karşılanmışız ve üstüste bir sürü savaş çığırtkanı marşlar dinlemişiz, bunalmışız. Hak diyoruz, barış diyoruz, bu marşlar bizim söylemek istediklerimizle pek uyuşmuyor deyip durmuşuz. Sonra Kayseri’nin yeniçerileri, sıcak bir yaz sabahı bizi “Erkilet güzeli”, “Gesi bağları”, “Samanyolu” gibi parçalarla karşılayınca epey bir sevinmişiz.
Zengin Kayseri dün de zengin bir kalabalıkla ağırlıyor bizi yine. Trenin içi dışı, gün boyu dolup taşıyor.
Akbank açılımı
Önce gazeteci İrfan Birol kesiyor yolumuzu. Daha önce 188 ünlü Kayserili’nin biyografilerinin yer aldığı Kayseri’nin Meşhurları adlı kitabın yazarlarından biri olarak tanımıştık onu. Bu kez, kentle ilgili her türlü bilginin yer aldığı Kayseri Salnamesi’ni uzatıyor. O sırada yanımızda olan Akbank Çocuk Tiyatrosu’ndan Hayrettin Arslanoğlu’nun görevli kartına ilişiyor gözü, Akbank’ı görünce, “Bunun açılımını biliyor musunuz?” diye soruyor. Hayrettin daha cevap vermeden ekliyor:
“Sabancı Kayseri’de doğmuş, sonra Adana’ya gitmiştir. Akbank’ın açılımı da Adanalılar Kayserililer Bankası’dır...”
İlk kez duyduğumuz için emin olamıyoruz bu açıklamadan. Hayrettin, “O zaman Ak Parti için de böyle bir açıklama yapabiliriz” gibi bir espri yapınca, “Hayır” diyor, “Bu şaka değil, doğrusu.” Artık onun yalancısıyız biz.
Elinde bir de “Kayseri’den Altın Sözler” adlı bir karikatür kitabı var Birol’un. Binlerce yıldır ticaretle uğraşan Kayseri insanının deneyimlerinden çıkan ve topluma mal olan sözleri karikatürleşmiş halleriyle yansıtıyor kitap. İrfan Birol ve Murat Yerlikhan’ın projesi, karikatürleri Mustafa Kuzu’ya ait.
İşin hilesi nedir
Ancak ben şöyle bir göz attım; “Yahu, Kayserili’nin dininin imanının para olduğunu anlatıyor bu kitap” yorumunu yapmak zorunda kaldım ve inanmak istemedim buna. Çünkü şöyle “özlü” sözler var içinde:
“Parasını kaybeden itibarını kaybeder”, “Ortak seçimi eş seçiminden önemlidir”, “Paranız varsa dostunuz çok olur”, “Tapusuz tüccar damda biten ota benzer”, “Parasını kaybeden itibarını da kaybeder”, “On paralık kına al, onu sat bir daha al”, “Parasız adam oksuz yay gibidir”, “Gurur eşekliktir”...
İçlerinde, “İşin hilesi dürüstlüktür”, “Çalışmak en güzel ibadettir” gibi birkaç “iyi” örnek de bulunuyor ancak çoğu yukarıdaki minvalde. Bilmiyorum Kayserililer buna ne der ama en azından trenimizi ziyaret eden ve şehirde dolaşırken karşılaştığımız Kayserililer’in gözleri dolar yeşilinden daha güzel şeyleri de görüyormuş gibi geldi bize.


Seyfe yeniden göl oluyor

Haberin Devamı

Hürrİyet Treni etkinliklerine dün komşu şehir Kırşehir’den yaşadıkları yere sahip çıkma sorumluluğunu gösteren gençler de katıldı: “Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor” projesini başlatan ekipten Zeliha Kaya ve Okan Ürker... BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Hayata Artı Vakfı’nın desteklediği projelerinde, sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle ülkemizde uluslararası öneme sahip on iki sulak alandan biri olan Seyfe Gölü’nün tüm önlemlere karşın her yıl biraz daha kurumasına karşı çalışmalar yürütüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!