İki Türk filmine en iyi ödülü

Güncelleme Tarihi:

İki Türk filmine en iyi ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2009 10:46

''Bornova Bornava'', en iyi film ödülü'yle birlikte 5 ödül kazandı.''Kosmos'' da en iyi film ödülü'nü ''Bornova Bornova'' ile paylaşarak festivalden 4 ödülle döndü.

Haberin Devamı

GECEDEN RENKLİ KARELER

İnan Temelkuran'ın yönettiği ''Bornova Bornava'', en iyi film ödülü'nün de aralarında yer aldığı 5 ödül kazandı. Reha Erdem'in yönettiği ''Kosmos'' da en iyi film ödülü'nü ''Bornova Bornova''  filmi ile paylaşarak festivalden 4 ödülle döndü. Geçmişte bir kaç yıl kesintiye uğrasa da yıllardır sinemanın kalbini Antalya'da attıran Altın Portakal Film Festivali, 46 yıllık tarihinde ilk kez iki türk filmine en iyi film ödülünü paylaştırdı.

Altın Portakal'da yarışan ilk Kürtçe film'' Ben Gördüm, Min Dit'' ise öykü yazarı Evrim Alataş'a ödül getirdi.

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na, genç yönetmen İnan Temelkuran'ın yönettiği “Bornova Bornova” filmi 5 ödül kazanarak damga vurdu. Altın Portakal Film Festivali, “Bornova Bornova” ve Kosmos” filmlerine En İyi Film Ödülü'nü vererek, 46 yıllık tarihinde ilk kez bu ödülü iki filme paylaştırdı.

Haberin Devamı

Türk sinemasının Oscarlarının dağıtıldığı, en uzun soluklu festival, Antalya Altın Portakal Film Festivali, 46 yılı geride bıraktı.

Bu yıl 10 Ekim'de festival, ulusal uzun metrajlı, uluslararası uzun metrajlı, ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmalarında verilen ödüllerle sinemayı taçlandırdı.

Dolu programı ve halkın yoğun katılımına sahne olan Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda bu gece verilen ödüllerle ilkleri de beraberinde getirdi.

Festival, askeri darbe ve sinemacıların bir dönem yaşanan sansüre tepkileri nedeniyle birkaç yıl yapılamasa da 46 yıllık tarihinde En İyi Film Ödülü'nü ilk kez iki filme birden verdi.

“Bornova” ve “Kosmos” filmleri, festivalin en önemli ödülü En İyi Film Ödülü'nü paylaşarak, Altın Portakal'ın tarihine geçti.

Festivalde yarışan 18 filmin 8'i yönetmenlerinin ilk filmi olma özelliğini taşırken, ilk filmlerden 6'sı, festivalden ödüllerle döndü.

İlk filmler arasında yer alan ve doğuda bir köye atanan öğretmenin ilköğretim öğrencilerine Türkçe öğretme çabalarının anlatıldığı, Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy'ün yönettiği “İki Dil Bir Bavul” filmi ise bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü'ne sahip oldu.

Haberin Devamı

“BORNOVA BORNOVA” DAMGASI

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne “Bornova Bornova” filmi damgasını vurdu.

İnan Temelkuran'ın yönettiği “Bornova Bornova”, En İyi Film Ödülü'nün yanı sıra Erkan Tekemen'e En İyi Kurgu, genç oyuncular Öner Erkan'a En İyi Erkek Oyuncu ve Damla Sönmez'e de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandırdı.

Film, Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) Jüri Özel Ödülü'nü de kazanarak 5 ödülle festivalden ayrıldı.

Festivalin en önemli ödüllerinden dördü ise Reha Erdem'in yönettiği “Kosmos” filmine verildi.

“Mucizeler yaratan bir hırsızın” hikayesinin mistik kurguyla anlatıldığı film, En İyi Film Ödülü'nü,”Bornova Bornova” ile paylaşmasının yanı sıra Reha Erdem'e de En İyi Yönetmen Ödülü'nü getirdi.

Haberin Devamı

Forent Herry'e En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü kazandıran “Kosmos”, ses-efekt-kostüm ve saç tasarımını içeren Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'nü alarak festivalden 4 Altın Portakal Heykelciği ile döndü.

Onur Ünlü'nün senaryosunu yazıp yönettiği “Beş Şehir” de Ünlü'ye En İyi Senaryo Ödülü'nü, başrol oyuncularından Tansu Biçer'e de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü kazandırdı.

-İLK FİLMLERİN ÖDÜLLERİ-

İlk filmler arasında yer alan “Kara Köpekler Havlarken”, genç yetenekleri ödüllendiren Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü, 4 filmle paylaşarak, yönetmeni Mehmet Bahadırer'e Altın Portakal Heykelciği kazandırdı.

Genç oyuncu Volga Sorgu da filmdeki etkili oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. Sorgu, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de “Başka Semtin Çocukları” filmiyle yine aynı ödülü kazanmıştı.

Haberin Devamı

Ödül kazanan ilk filmler arasında Bahadır Karataş'ın yönettiği “Usta” Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'ne layık görülürken, Zeynep Koloğlu'na da En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü getirdi.

Genç yönetmen Emre Şahin'in ilk filmi “40” ile festivale katılan ilk Kürtçe film olma özelliğini taşıyan Miraz Bezar'ın yönettiği “Ben Gördüm-Min Dit” de “Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

“Ben Gördüm-Min Dit”, senaryoyu yazan Evrim Alataş'a özel ödül kategorisindeki Altın Portakal'ı getirdi.

Tarık Akan ile Şerif Sezer'in usta oyunculuklarını sergiledikleri “Deli Deli Olma” filmi ise Mehmet Erdem ile Özgür Akgül'e En İyi Müzik Ödülü'nü kazandırarak, festivalden tek ödülle döndü.

Haberin Devamı

Festivalde önceki yıllarda önemli ödüller kazanarak büyük başarı kazanan Türk Sineması'nın ünlü yönetmeni Zeki Demirkubuz ise 1930'lu yıllarda geçen Nahit Sırrı Ödik'in aynı adlı romanından uyarlanan “Kıskanmak” filmi ile başrol oyuncusu Nergis Öztürk'e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü getirdi. Demirkubuz, uyarlama filminin görsel iddiasına karşın, ödül sayısını bu festivalde yükseltemedi.    

Bu yıl ilk kez verilen Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü ile yönetmen İlksen Başarır da ilk filmi “Başka Dilde Aşk”la festivalden ödülsüz dönmeyenler arasında yer aldı.

Yavuz Özkan “İlkbahar Sohbahar”, Ümit Ünal “Gölgesizler” ve Kutlu Ataman da “Aya Seyehat” filmleriyle festivalden ödülsüz dönen ve şaşırtan tecrübeli yönetmenler oldu.

Mahmut Fazıl Coşkun'un “Uzak İhtimal” ile Meriç Demiray'ın yönettiği “Babam Büfe” ise, diğer 6 ilk filmin aksine Altın Portakal sayfasını ödülsüz kapatan ilk filmler arasında yer aldı.

Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, sonuçları AA muhabirine değerlendirirken, verilen ödülleri dengeli bulduğunu söyledi.

Festivalde farklı anlayışta filmlerin yarıştığını, jüri kararlarında da hiç bir gerilimin hissedilmediğini dile getiren Sayar, “Jüri zannediyorum dengeli bir karar verdi. Jüride hiç bir gerilim hissedilmedi. Ortak görüşte anlaşmışlar” dedi.

Sayar, bazı internet sitelerindeki “Ben Gördüm-Min Dit” adlı Kürtçe film nedeniyle jüride gerginlik olduğu haberleriyle ilgili soruya, “Jüriden bu konuda da yansıyan her hangi bir gerginliği hissetmedik. Jürideki arkadaşlar, 'Ben Gördüm-Min-Dit' filmini diğerleri kadar başarılı bulmadıklarını söylediler. Sinema dilinin gelişmemiş olduğu kanaati dile getirildi” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!