Altın Portakal'da 540 film sinemaseverler ile buluştu

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakalda 540 film sinemaseverler ile buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 15:33

Altın Portakal Film Festivali bu yılda coşkuyla kutlandı. Festivalin son gününde Antalya Belediye Başkanı Akaydın başarılı bir sınav verdiklerini söledi.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kentin Altın Portakal Film Festivali ile başarılı bir sınav verdiğini belirterek, “Dostça geçen bir Altın Portakal oldu. Artık Antalya halkının her bir ferdi, kendisini sinema yıldızı gibi hissetmeye başladı” dedi.

Akaydın, 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin değerlendirilmesi amacıyla Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Krzysztof Zanussi ve Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar ile basın toplantısı düzenledi.

Hazırlıklarına üç ay önce başlanan Altın Portakal Film Festivali'nin son bir haftalık etkinliklerde görev alanlarla birlikte sayısı 250'ye ulaşan ekibiyle önemli bir çalışmayı ortaya koyduklarını kaydeden Akaydın, kentin başarılı bir sınav verdiğini, güzel, sıcak, dostça geçen bir Altın Portakal olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Festivaldeki bu birlikteliği paylaşan sinema sanatçılarına teşekkür eden Akaydın, “Artık Antalya halkının her bir ferdi kendisini sinema yıldızı gibi hissetmeye başladı” diye konuştu.

Festivalin bütçesinin zaman zaman polemik konusu yapıldığını, ancak küçük bütçelerle de çok iyi işler başarılabileceğini ifade eden Akaydın, 9 milyon TL olarak ön gördükleri bütçeyi 7 milyon TL'ye düşürdüklerini, festival kapsamındaki tüm çalışmalarla bütçenin 8 milyon TL'ye yaklaştığını anlattı. Akaydın, “Festivaller bütçeleriyle değerlendirilmemeli, yaptıklarıyla değerlendirilmelidir. Mühim olan içerik. Toplumda bıraktığı iz. Herhalde bu festival buna katkı sağladı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da önceki gün festival etkinliğine katılmak için Antalya'ya geldiğini hatırlatan Akaydın, Bakan Günay'ın Antalya'ya gelmesinin çok incelikli bir davranış olduğunu kaydetti.

/images/100/0x0/55ea5473f018fbb8f878db2e
Halkın portakalı

Konuşmasında, halkın sinema izleyiciliğinin dışına çıkarak sinema üretimine katkı sağlaması amacıyla düzenledikleri “Halkın Portakalı” yarışmasına da değinen Akaydın, şunları söyledi: “Halkın Portakalı ile Antalya halkının sinemada üretim konusunda etkin bir konuma dönüştürülmesi amaçlandı. Halkın çektiği filmler için yarışma düzenlendi. Çok güzel eserler ortaya çıktı. Halkın Portakalı gibi çok önemli bir etkinliği ileriki süreçte dünyaya örnek olarak yansıtmayı ümit ediyorum.”

Haberin Devamı

Festival süresince Antalya'nın Türk ve yabancı sanatçıların da aralarında yer aldığı bini aşkın konuğu ağırladığını anlatan Akaydın, Türk Sineması'nın çok önemli ve unutulmaz sanatçılarının yoğun katılımla kortej, paneller, okuldaki söyleşilerle halkla buluştuklarını bildirdi.

Venüs heykeli

Ünlü yönetmen Halit Refiğ'in ölümüyle festivalde hüzün yaşadıklarını dile getiren Akaydın, Refiğ için festival kapsamında çeşitli anma etkinlikleri ve film gösterimleri yaptıklarını hatırlattı.

Akaydın, Altın Portakal'ın simgesi Venüs heykelini de beş yıl aradan sonra festivale yeniden kazandırmaktan onur duyduğunu söyledi.

Festivalin uluslararası boyutunun da çok önemli olduğunu, dünya sinemasında çok önemli yere sahip sanatçıları ağırladıklarını ifade eden Akaydın, “Antalya çok önemli yabancı sanatçıları da ağırlamıştır. Biz, burada yabancı konuk ağırlarken, magazinsel değerden daha başka değerlere önem veriyoruz. Katılan sanatçılar bunu ortaya koydu” dedi.

Haberin Devamı

Akaydın, festivalde yarışan ve gösterilen sinema filmlerindeki alt yazı ve tercüme sorunlarına yönelik soruya da, “Altyazı eksiklikleri olmuş olabilir. İlk defa bu etkinliği üstleniyorum. Geçmişte çok önemli tecrübesi olan arkadaşlarımız var. Tabi ki ekipler değişecek, kusur da yapabilecekler, biz bu etkinliklere profesyonel ekiplerin yanı sıra Antalya'nın yerel güçlerini de katacağız. Ufak tefek kusurlarımız olduysa affola” yanıtını verdi.

Uluslararası jüri başkanı Zanussi

Uluslararası Yarışmanın jüri başkanı dünyaca ünlü Polonyalı yönetmen Krzysztof Zanussi de, yarışmada Avrupa ve Asya sinemasından güzel örneklerle, yoğun felsefi içerikli filmlerin bulunduğunu, jüri olarak hiç zorlanmadan bir saatte sonuca vardıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yarışmaya alınan filmlerin seçiminden memnun kaldıklarını belirten Zanussi, şunları söyledi: “İzleyicinin de, hiç eksilmeyen ilgiyle bu filmleri doğru değerlendirdiğini gördük. Bu festival böyle devam ederse insanların sinemaya ilgisi daha artacaktır. Bir festivalin kimliği çok önemlidir. Burada bu kimliğin oluşturulmasında çok büyük bir başarı gördüm. Doğu ve Güney Avrupa ile çevre ülkelerden çok değerli sinemacıları burada gördük. Film seçimindeki başarı kadar, konuk başarısı da dikkat çekiciydi. Bir festivalin başarısı; getirdiği starlar, partiler ve kalabalıklarla ölçülmez. İzleyicisiyle kurduğu ilişkiyle ölçülür. Burada gördüklerimizden çok etkilendik.”

Haberin Devamı

Soru üzerine, ülke sinemalarının eğitim sorunlarının aşılması, kültür bilincinin birleştirilmesi, popülizm ve ilkellikten uzaklaşılmasıyla dünya sinemasında kalıcı yer edinebileceklerini ifade eden Zanussi, “Sorun eğitim sorunudur. Eğitim de sadece teknik olarak algılanmamalıdır. Kültüre yönelik eğitim kuşaklar boyu sürecektir. Türk Sineması'nın dünyada alacağı yer de belirli bir zaman alacaktır” dedi.

Zanussi, soru üzerine, doğal ve kültürel birikime sahip Antalya'da her sinemacı gibi kendisinin de film yapmayı isteyeceğini anlattı.

800 Etkinlik

Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar da, festival sürecinde 540 film gösteriminin yapıldığını, sempozyumlar, panel, çalıştay gibi 800'ün üzerinde etkinlik gerçekleştiğini söyledi.

Antalya halkının etkinliklere yoğun katılım sağlandığını bildiren Sayar, festivalle, Türk Sineması'nın film arşivinin oluşturulmasını da hedeflediklerini belirtti.

Üniversite öğrencilerinin senaryo atölyesi çalışmalarına yoğun katılım sağladığını anlatan Sayar, üniversite ile çalışmaların gelecek festivallerde artırılacağını kaydetti.

Filmlerdeki küfürlere ilişkin bir soruya da Sayar, “Yerli ve yabancı filmlerin içinde her şey olacak. Cinsellik, küfür, kabul edemediğiniz politik sloganlar da olacak. Sansür yapamazsınız. Hayatta olan her şey sanata yansır. Tamamıyla sansüre karşıyız” karşılığını verdi.

Ulusal Jüri Başkanı Erden Kıral da, toplantının sonuna katılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Sinema Platformu işbirliğiyle festival kapsamında yapılan çalıştayın da çok önemli sonuçlar ortaya koyacağını bildirdi.

Bakanlık bünyesindeki Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünün birbirinden ayrılmasının planlandığını dile getiren Kıral, bunun sinema için küçük ama önemli bir adım olacağını söyledi.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!