Altın Portakal'da "Kürt - Ermeni açılımı"

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakalda Kürt - Ermeni açılımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 17:42

Bu yıl 46'ncısı düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak filmler arasında Kürtçe çekilen Min Dit (Ben Gördüm) filminin yanı sıra, Ermeni Yönetmen Harutyun Khachatryan'ın Sınır (Border) adlı filmi de yer alıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea0eccf018fbb8f8684fac
Festivalin kent etkinliklerinde etnik müzik yapan gruplar sahneye çıkacak. Türkiye'nin farklı etnik yapılarına objektifini çeviren belgeseller ve kısa filmler de gösterime girecek.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Yönetmen Fatih Akın'ın yapımına yardımcı olduğu, Miraz Benzar'ın yönettiği Türkiye'nin ilk Kürtçe çekilen filmi, İngilizce ismiyle The Children of Diyarbakir, Kürtçe adıyla Min Dit ve Türkçesiyle Ben Gördüm, Altın Portakal Heykelciği için yarışacak. Filmin galası 15 Ekim Perşembe saat 14.30'da Antalya Kültür Merkezi'nde yapılacak. Film gala gösterimi dışında cuma ve cumartesi günleri iki gösterim daha yapacak. Çekimleri Diyarbakır'da yapılan film, Diyarbakır’da çatışmalı dönemde anne babasını kaybeden iki çocuğun dünyasını konu alıyor. Ben Gördüm’de Şenay Orak, Muhammed Al, Hakan Karsak, Berivan Ayaz, Fahriye Çelik, Alişan Önlü rol alıyor.

Haberin Devamı

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan, Özgün Doğan ve Orhan Eskiköy'ün yönettiği ‘İki Dil Bir Bavul’ ise genç bir öğretmenin uzak bir Kürt köyünde geçirdiği bir ders yılını ve hiç Türkçe bilmeyen öğrencileri ile kurduğu ilişkiyi anlatıyor. Filmin galası Salı günü saat 17.30'da Antalya Kültür Merkezi'nde yapılacak. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması kategorisinde yarışacak Rodi Yüzbaşı'nın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Mezra Ezidiya", Mezopotamya coğrafyasının en eski inançlarından Ezidiliği konu alıyor. Ezidi inancının doğa ile ilişkisi, Ezidilerin ahiret inancı, iyilik ve kötülüğe yaklaşımını konu alan belgesel, 1980’lerde Almanya ve diğer ülkelere göç nedeniyle Türkiye'de yaşam döngüsünün sonuna yaklaşmış bulunan bu inancın izlerini takip ediyor.

Baştan sona sessiz

Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması kategorisinde ise Azerbaycan - Ermenistan sınırını baştan sona sessiz çektiği filmiyle sorgulayan Ermeni Yönetmen Harutyun Khachatryan'ın Sınır (Border) isimli filmi yarışacak. 'Ermenistan Cumhuriyeti Saygın Devlet Sanatçısı' ünvanı sahibi Yönetmen 54 yaşındaki Khachatryan, 2004 yılında düzenlenmeye başlanan Yerevan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali yönetmenliğinin yanı sıra, 2006 yılından beri Avrupa Film Akademisi Oy Veren Üyesi sıfatını elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

46'ncı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Film Festivali kent etkinliklerinde ise Türkiye'de etnik müziğin önemli gruplarından Kardeş Türküler sahne alacak. Kürt, Laz, Gürcü, Çerkes, Makedon, Çingene ve Alevi şarkılarını seslendiren grup Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele ve Vizontele Tuuba fimlerinin müziklerini yaptı. Vizontele film müzikleriyle 38'inci Antalya Altın Portakal Film Festvali 'En İy Film Müziği' ödülünü alan Kardeş Türküler, Kürt müzisyen Şivan Perver'in Güneş ve Ay isimli albümünün müzik yönetmenliği ve düzenlemelerini üstlendi. Kardeş Türküler, 14 Ekim Çarşamba günü Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneye çıkacak.

Perşembe günü Konyaaltı Kent Meydanı'nda sahneye çıkacak müzisyen Mazlum Çimen ise Kürt ozan Ahmed Hani'nin 17'nci yüzyılda Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle, birbirine aşık, ancak kavuşamayan iki gencin öyküsünü anlattığı Mem u Zin destanının 1991 yılında çekilen filminin müziklerini yaptı. Ümit Elçi'nin yönettiği film, yapıldığı dönemde Diyarbakır ve Ankara'da gösterime girdi. Işıklar Sönmesin, Büyük Adam Küçük Aşk gibi filmlerin de müziklerini yapan Çimen, 2 kez Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Müziği ödülünü kazandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!