Milletvekilinden randevu isteyen vatandaş önce internete girecek

Güncelleme Tarihi:

Milletvekilinden randevu isteyen vatandaş önce internete girecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

TBMM’de on-line randevu dönemi başlıyor. Artık vatandaşlar, TBMM’de ziyaret etmek istedikleri kişi için, ‘www.turkiye.gov.tr’ adresinden, on-line randevu alarak görüşecek. Uyumsoft’un, Türksat yönetiminde geliştirdiği sistemin kullanımına 2010 yılının ilk çeyreğinde başlanacak.

TÜRKİYE’deki elektronik devlet (e-Devlet) uygulamalarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu kapsamdaki uygulamalardan olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) on-line randevu dönemi başlıyor. Artık vatandaşlar, TBMM’de ziyaret etmek istedikleri kişi için, ‘www.turkiye.gov.tr’ adresinden, on-line randevu alarak görüşecek. Randevu talebinin sonucu, web adresinden takip edilebileceği gibi istenildiğinde sistemin devreye girmesiyle, verilen randevunun günü ve saati, elektronik posta adresine bilgi olarak gelecek. Bu sistemi hayata geçirebilmek için yazılım firması Uyumsoft, bir aydır Türksat’la koordineli çalışıyor.

Ocak ayında bitirilmesi planlanan uygulamayla beraber, randevu talebinin onaylanması sonrasında, rezervasyon numarası alan vatandaşlar uzun bekleme yapmadan, girişlere konulacak cihazlara rezervasyon numarasını okutarak, barkodlu özel kimlik kartını alarak TBMM’ye giriş yapacak. Sistemle ilgili bilgi veren Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder, bir aydır proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Altyapısı ocak ayında bitiyor. Bu tarihten itibaren uygulamaya konulacak sistemle isteyen vatandaşlar internet üzerinden randevu alabilecek. Site üzerinden kimlik numarasını yazıp randevu alacak vatandaşlara online geri dönüş yapılacak. Bu şekile şu anda telefonla ya da ‘çat kapı’ yapılan vatandaş-milletvekili buluşmaları da online ortama taşınacak. Sistemin tam işler hale gelmesi 2010’un ilk çeyreğini bulacak” dedi.

Şirket olarak özel sektörde kazandıkları deneyimi e-devlet projelerine aktardıklarını da dile getiren Önder, şöyle konuştu: “Türkiye’deki başka e-devlet projelerinde de çalışıyoruz. Bundan sonra hedefimiz Türkiye’de elde ettiğimiz kamu ve özel sektör deneyimini yurtdışına aktarmak. Bu amaçla Azerbaycan’da ofis açtık. Oradaki kamu projeleriyle ilgileniyoruz, Türki Cumhuriyetler ve Gürcistan’da da bu tarz projeleri almak istiyoruz. Ayrıca Almanya da ve Suudi Arabistan’da ofis açma planlarımız var. Yazılım konusunda Türkiye’den önemli oranda ihracat yapıyoruz.”

CeBIT’e Çinli cep telefonu çıkarması

7-11 Ekim tarihleri arasında açık kalacak olan bu yılki CeBIT Bilişim Eurasia’da büyük firmaların boşluğunu Çinli markalar dolduruyor. Çin’de üretilen ve Türkiye’de satılan cep telefonu markaları Trident, Myphone, Vertice, Concorde Phone, NG gibi markalar fuarda büyük standlarda boy gösteriyor. Hepsi Türk markalar olan cep telefoncular, üretimlerini Çinli cep telefonu üreticisi C King’e yaptırıyor. C King de bu yıl, Türkiye’deki son kullanıcılara daha yakın olmak için fuarda büyük bir stand açtı. C King Yurtdışı Satışlar Sorumlusu Derek Wong Alu, Türkiye’de 2009’da 500 bin kendi üretimleri cep telefonu satıldığını belirterek, “Fuara son kullanıcıya daha yakın olmak amacıyla geldik. Bundan sonra Türkiye’deki diğer fuarlara da katılacağız” dedi. Alu, Türkiye’de önemli potansiyel gördüklerini dile getirdi.
/images/100/0x0/55eae3b7f018fbb8f89d3816

Hürriyet TikTag CeBİT Fuarı’nda

HÜRRİYET’in Microsoft ile beraber geliştirdiği ve gazetecilikte bir teknolojik devrim niteliği taşıyan TikTag teknolojisi, CeBİT Bilişim Fuarı’ndaki Hürriyet standında okurlara tanıtılıyor. 3G mobil iletişim sayesinde, dünyada sayılı yayın tarafından uygulamaya geçirilen sistemle gazete üzerindeki haberin TikTag etiketi, okuyucunun cep telefonunu kullanarak daha fazla bilgiye ulaşmasına imkan veriyor. Fuarda Hürriyet standına uğrayanlar sürpriz hediyeler kazanıyor.

Fuarda 19 yeni ürün sergiledi 350 milyon dolar ciro hedefledi

TÜRKİYE’de TNB Bilgisayar dağıtıcılığında pazara sunulan Toshiba, 19 yeni ürünle fuarda en çok yeni ürün sergileyen firmalardan biri oldu. Toshiba, fuarda dünyanın en hafif notebooklarından biri olan 779 gramlık Portege R600, eğlence merkezi olan 18 inçlik Satellite P500 notebook, TV tarafında ise LED serisini görücüye çıkardı. Dünyanın en ince kameralarından biri olan full HD Camileo S20 modeli de ilgi gören yeni ürünler arasında. TNB Bilgisayar Genel Müdürü Aytaç Biter, 19 yeni ürün sergiledikleri fuara katılmaktan memnun olduklarını belirterek, notebooktaki yeni modelleri yanında yeni dönemde LED TV’ler, harddiskler ve kameralarıyla da öne çıkacaklarını söyledi. Bu yıl KDV indirimi ve 3G’nin verdiği ivmeyle daha ağustos ayında geçen yılın rakamlarını aştıklarını aktaran Biter, yıl sonu için 350 milyon dolarlık ciro hedefleri olduğunu kaydetti.

Altın ve gümüş harddisk

TOSHIBA’nın ilk kez CeBIT’te tanıttığı altın, gümüş, platin ve titanyumdan yapılmış harddiskler ilgi çekiyor. Taşınabilir harddiskler, şıklıklarıyla dikkat çekerken, hızlı okuma özellikleri, 120, 160 Gigabyte’lık saklama kapasiteleriyle de cebe sığabiliyorlar. Daha çok kadınların ilgi gösterdiği değerli metalden yapılmış harddisklere, kişilerin ismi de yazılabiliyor. Altın ve gümüş taşınabilir harddiskler, 250 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

5 bin gence ‘nitelikli bilişim’ eğitimi verilecek

DEVLET Bakanı Cevdet Yılmaz, e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu’nun kararı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından “Nitelikli Bilişim Çalışanları Programı”nın başlatıldığını belirterek, “Burada ilk etapta 6 ay içinde üç farklı uzmanlık alanında 5 bin kadar gencimize eğitim verilmesi öngörülüyor” dedi. Yılmaz, “Bilişim Zirvesi’09” kapsamında düzenlenen e-Devlet Konferansı’nda yaptığı konuşmada, şöyle konuştu: “10 tane pilot il seçildi.

Burada ilk etapta 6 ay içerisinde üç farklı uzmanlık alanında 5 bin kadar gencimize eğitim verilmesi öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde bu pilot uygulamalardan sonra bunu çok daha yaygın bir biçimde uygulamak zorundayız. Çünkü gerçekten istihdama büyük ihtiyaç var ve istihdam, işgücü piyasalarının talep ettiği nitelikleri, insanımıza kazandırmayı gerektiriyor. Bizim klasik problemimiz, bir taraftan iş gücü piyasasındaki talepler, diğer taraftan iş gücünün nitelikleri arasındaki uyumsuzluk. Bu uyumsuzluğu gidermenin en önemli kanallarından birisi de bilgi teknolojilerine yönelik insanımıza kazandıracağımız nitelikler olacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!