Görev bilgisayarını Türkler geliştirdi T-129 ilk taklayı attı

Güncelleme Tarihi:

Görev bilgisayarını Türkler geliştirdi T-129 ilk taklayı attı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 00:00

TSK için İtalyan AgustaWestand’la ortaklaşa geliştirilen T-129 Atak helikopterinin ilk prototipi, dün Vergiate’de test uçuşu yaptı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de aralarında bulunduğu davetliler, havada 10 dakika kalıp taklalar atan T-129’u alkışladı.

Haberin Devamı

İŞTE TÜRK HELİKOPTERİNİN İLK UÇUSU / VİDEO 

T129'UN İLK UÇUŞUNDAN KARELER

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin acil ihtiyacı için İtalyan AgustaWestand ile ortak laşa geliştirilen T-129 Atak helikopter prototipi ilk sınavını dün verdi. Milano yakınlarındaki Vergiate tesislerinde yeni motoru ile havalanan helikopter Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, TAİ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı’nın önünde yeteneklerini sergiledi. Yaklaşık 10 dakika havada kalan helikopter attığı taklalar ve dönüşlerle ilgi çekti.

Yeni motor, yeni helikopter

İtalyan ordusunun kullandığı A-129 motorlarını Türkiye şartları için yetersiz bulan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) talebi doğrultusunda helikopterlere CTS8004A tipi kuvvetli bir motor takıldı. ABD’nin ölü doğan Commanchi helikopter projesi için üretilen kısa adıyla T-800 motor helikoptere yeni bir kimlik kazandırdı. Helikopter için Türk mühendisler tarafından görev bilgisayarının geliştirilmesi ile eskiden Agusta’nın “A”sını taşıyan helikopter modeli Türkiye’nin “T”sine döndü ve T-129 adını aldı.

Ordunun gözbebeği

Deneme uçuşunda manevraları alkışlayan ve pilotları tebrik eden Bakan Gönül gazetecilere, “Prototip olmasına rağmen bu hareketler yapıldı. TSK’nın bu alandaki ihtiyacını karşılayacağına inanıyorum. Seri üretimde başarı ile gerçekleştirilecek ve başarı çok daha ileri bir noktaya taşınacak. Silahla donandığı zaman sahip olduğu üstün özelliklerle ordumuzun gözbebeği olacak” dedi.

Manevrası Cobra’lardan iyi

Deneme uçuşunda görev yapan TAİ test pilotu Gökhan Korkmaztürk ise, helikopterin manevra yeteneğinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Güneydoğu’da görev yapan Cobra helikopterlerle de uçtuğunu belirten Korkmaztürk, “Başarılı bir uçuş oldu. Elimizdeki helikopterlerle bu hareketleri yapmamız mümkün değil. Türkiye için en iyi seçim olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea8149f018fbb8f8845688


3 milyar dolarlık helikopter

KKK’nın talebi olan 50 adet helikopterin yaklaşık 3 milyar dolara mal olması planlanıyor. Helikopterin üretimi sona erdiği zaman Türkiye, T-129 helikopterlerinin kaynak üretici ülkesi haline gelecek ve üçüncü ülkeler üretim Türkiye’den sağlanacak. Daha önce Pakistan, Malezya ve Ürdün’ün de Türkiye’nin üreteceği saldırı helikopterlerine ilgi duyduklarını açıklamıştı. Helikopterin üçüncü ülkelere satışı doğrudan Türkiye’den geçecek.
TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan da T-129 projesinde kritik sorumluluklar üstlendi. Aselsan 700 milyon dolarlık, TUSAŞ 556 milyon dolar iş payı aldı. Helikopterlere Roketsan üretimi güdümlü füzeler takılacak. Ar-Ge 2004 projesi kapsamında helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımları ise milli olacak.

Yeni Atak daha atak

T-129, 12 adet Hellfire adlı havadan karaya anti-tank füzesi taşıyacak, uçaksavar füzesi Stinger atabilecek. Yeni geliştirilen radarı ile hem kara hem deniz hedeflerini en az 30 kilometre mesafeden saptayacak. Roketsan üretimi Cirit anti-tank füzeleri de helikopterde kullanılacak.

Motorun değişimi ile yaşanacak sorunları gülümseyerek yanıtsız bırakan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın rahatlığının nedeni de belli oldu. İngiltere’nin aynı helikopterlerden sipariş verdiği ve yeni motorla uçacağı öğrenildi. Türkiye bu nedenle yeni motor için geliştirme sorunları yaşamadı.

İngiliz ve Türk helikopterlerinin yeni motorla çok daha başarılı olduğunu kabul eden İtalyan Hava Kuvvetlerinin de elindeki helikopterleri yeni motorla değiştirmeyi planlandığı öğrenildi.

Programda gecikme yok

TAİ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, helikopter prototipinin planlanandan erken uçuşa hazır hale getirildiğini belirterek, “Temmuz 2013’te ilk teslimat yapılacak. Programda gecikme yok ve planlandığı şekilde bitirilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!