Milli helikopter test edilecek sanayiine 1 milyar dolar getirecek

Güncelleme Tarihi:

Milli helikopter test edilecek sanayiine 1 milyar dolar getirecek
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 26, 2009 00:00

Türkiye’de ilk defa milli görev bilgisayarı ve yazılımları geliştirilen, son üretim hattı TUSAŞ’ta olacak taarruz helikopteri T-129, 28 Eylül’de İtalya’nın Milano şehrinde test edilecek.

Haberin Devamı

Ä°talyan Agusta Westland’la beraber geliÅŸtirilen T-129, Türk sanayiine en fazla katılım imkanı saÄŸlıyor. Aselsan’ın proje kapsamındaki iÅŸ payı 700 milyon dolar, TUSAŞ’ın 556 milyon dolar. T-129 Türk sanayine yaklaşık 1 milyar dolar ek iÅŸ potansiyeli getirecek.Â

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) taarruz helikopteri ihtiyacını karşılayacak olan T-129 helikopterinin test uçuşu 28 Eylül’de, İtalya’nın Milano şehrinde yapılıyor. Türk sanayine en fazla katılım imkanı sağlayan helikopter, sanayiye 1 milyar dolar ek iş potansiyeli getirecek. T-129 taarruz helikopterlerine 12 yıllık ihale süreci sonucunda karar verildi. İlk prototipi 2013 yılında üretilmeye başlanacak olan T-129 helikopterlerinden, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 51 adet kesin, 41 adet opsiyonel helikopter temin edilecek.
Türkiye tek üretici olacak
*  Milano’daki test uçuşu törenine, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile üst düzey askeri yetkililerin katılması bekleniyor.
*  T-129 ATAK helikopteri üzerinde, ABD’nin Comanche taarruz helikopter programı için geliştirilmiş olan güçlendirilmiş CTS8004A motoru kullanılacak. Milano’daki gösteri uçuşunda, T-129’ların değişik iklim ve hava koşullarına uygunluğu da test edilecek.
*  Türkiye, T-129 helikopterlerinin tek üretici ülkesi konumunda olacak. T-129 helikopterleriyle, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Ürdün ve Pakistan gibi ülkeler ilgileniyor.
Sanayiye 1 milyar dolar
*  T-129, Türk sanayine en fazla katılım imkanı sağlıyor. Aselsan’ın proje kapsamındaki iş payı 700 milyon dolar, TUSAŞ’ın 556 milyon dolar. Roketsan tarafından imal edilen güdümlü füzelerle donatılacak ve en fazla off-set taahhüdü veren helikopter, sanayiye yaklaşık 1 milyar dolar ek iş potansiyeli getirecek. Helikopterin üçüncü ülkelere pazarlanması imkanları da bulunuyor.
*  İtalyan, Agusta Westland firması ile ortak geliştirilecek olan T-129, Türkiye’de ilk defa milli görev bilgisayarı ve yazılımları geliştirilen, Türkiye’ye ait aviyonik ve silah sistemleri entegre edilecek ve nihai üretim hattı TUSAŞ’da olacak bir taarruz helikopteri projesi unvanını taşıyacak.
*  Milli görev bilgisayarı ve yazılımları, 300’e yakın Türk mühendisinin üç sene içinde gerçekleştirdiği proje kapsamında geliştirildi.
*  İtalyan A-129 helikopterlerinin geliştirilmiş bir versiyonu olan T-129, en güçlü motor olarak kabul edilen CTS8004A motoru ile yüksek sıcaklıkta ve yüksek irtifada uçabilme yeteneğine sahip olacak.

Haberin Devamı

BeÅŸ yıllık teslimat takvimi var  Â

Haberin Devamı

*  T-129 Projesi kapsamında ilk helikopterin uçuşu, 2008 temel alındığında 32. ayda, ilk teslimatın ise test programlarının tamamlanması sonrasında 60. ayda gerçekleştirileceği belirtilmişti.
*  Milli yazılım, aviyonik ve silah sistemlerinin entegrasyonunu içeren ATAK Projesi kapsamında 2013’ü alan 5 yıllık bir teslimat takvimi bulunuyor.
*  Projede, ilk helikopter teslimatına kadar proje bedelinin yüzde 50’den azının ödenmesinin, kalan bedelin ise helikopter teslimatlarıyla gerçekleşmesi öngörülüyor.

Yazılımı 300 mühendis geliştirdi

TALYAN, Agusta Westland firması ile ortak geliştirilecek olan T129,  Türkiye’de ilk defa milli görev bilgisayarı ve yazılımları geliştirilen,  Türkiye’ye ait aviyonik ve silah sistemleri entegre edilecek ve nihai üretim hattı TUSAŞ’da olacak bir taarruz helikopteri projesi unvanını taşıyacak.Milli görev bilgisayarı ve yazılımları, 300’e yakın Türk mühendisinin üç sene içinde gerçekleştirdiği proje kapsamında geliştirildi ve bir taarruz helikopteri üzerinde uçuş ve atış testleri başarıyla gerçekleştirildi. Agusta Westland firması, dünyanın en büyük savunma  şirketlerinden olan Finmeccanica grubuna bağlı olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!