Özel hastanelerden ‘iş bırakırız’ tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Özel hastanelerden ‘iş bırakırız’ tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 22:29

HÜKÜMETİN, sağlık harcamalarını kısmak için 1 Ekim'den itibaren hayata geçireceği yeni uygulama ile vatandaşın özel hastanelere ödediği tedavi katılım payları 2 TL'den 15 TL'ye çıkartılacak. Vatandaşın cebine yüzde 750 oranında ek külfet getirecek olan bu uygulama özel sağlık kurumlarını ayağa kaldırdı. Yetkililer “İş bırakırız, gerekirse, SGK ile olan anlaşmaları da iptal ederiz” diyerek rest çekti.

Sağlık harcamalarını kısmak ve gereksiz ilaç yazımının önüne geçmek için 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak olan yeni sağlık uygulamaları, özel hastanelerin, özel tıp ve dal merkezlerinin tepkisi ile karşılaştı. Vatandaşların özel sağlık kurumlarına ödedikleri tedavi katkı payını 2 TL'den 15 TL'ye çıkartacak olan ‘Tedavi Katılım Payı'nın Uygulanması Hakkında Tebliğ'in”, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmasının ardından harekete geçen özel sağlık kurumları, kararın geri alınması için bir dizi etkinlik düzenleme kararı aldı.

SGK ANLAŞMALARI İPTAL EDİLECEK

İzmir'de faaliyet gösteren 16 özel hastane, tıp ve dal merkezinin yöneticileri İzmir Tabip Odası'nda biraraya geldi. Konunun detayları tartışıldı. Tedavi Katılım Payı'nın 15 TL'ye çıkartılmasının, vatandaşın cebine büyük bir külfet getireceği belirtildi. Özel hastanelerde tedavi ücretlerini yüzde 750 oranında artıracak olan uygulamanın, vatandaşları özel hastanelerden uzaklaştıracağı görüşü ön plana çıkarıldı. Bu durumun, devlet hastanelerindeki tedavi kuyruklarını artıracağı ve vatandaşın mağdur olacağı ifade edildi. Özel sağlık kurumu yetkilileri, hükümetin, hayata geçirdiği bu uygulamalar ile, özel sağlık kurumlarının ‘bitirilmeye’ çalışıldığını öne sürdü.

Konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunu suçlayan yetkililer, tebliğin geri çekilmesi için bir takım etkinlikler düzenleme kararı aldı.
Buna göre; sektörde çalışan sağlık personeline ve vatandaşlara konu ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacak. Gazete ilanları ve reklamlar ile kamuoyu yaratılacak. Demokratik eylemler hayata geçirilerek, iş bırakma eylemi yapılacak. Gerekirse, Ekim ayı ortasında SGK ile olan tüm anlaşmalar feshedilecek. Tedavi katılım payı için özel hastanelere 15 TL ödeyecek olan vatandaşlar, kamu hastanelerine 8 TL, birinci basamak sağlık kurumlarına ise 2 TL ödeyecek.

ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ GÖZDEN ÇIKARILDI

İzmir Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Ruşen Aydın, uygulamanın sadece özel hastaneleri değil, vatandaşların bütçesini de derinden sarsacağını iddia etti. Konuyla ilgili, Danıştay'a yürütmeyi durdurma davası açacaklarını söyleyen Aydın “Kamu ile özel sağlık kurumlarının yarışması bariz şekilde engelleniyor. Aynı zaman da vatandaşlar da büyük bir ekonomik külfetin altına itiliyor. Görülüyor ki özel sağlık sektörü gözden çıkartıldı. Daha da kötüsü ise, sektörde çalışanların da gözden çıkartılmış olmasıdır. 1 Ekimden itibaren büyük bir zarara girecek olan özel sağlık kurumları tek tek kapanacak ve ortaya dev bir işsiz sağlık personeli tablosu çıkacak” diye konuştu.

Uygulama ile vatandaşların hastane ve hekim seçme özgürlüklerinin de ellerinden alınacağının altını çizen Aydın “Özel hastaneye gidemeyecek olan vatandaşlar, kamu hastanelerinin kapılarına yığılacak ve yıllardır görmediğimiz kuyruklar oluşacak. Aile hekimleri, müthiş bir yoğunluk içine girecek. Bu yanlıştan biran önce geri dönülmesini bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!